Fokus ROMI.HR

/
Print - ČEŠKA PRONAŠLA RJEŠENJE ZA UKLANJANJE FARME SVINJA NA MJESTU LOGORA ZA ROME

USPJEH NAKON DUGOGODIŠNJE BORBE

26. 10. 2017.
ČEŠKA PRONAŠLA RJEŠENJE ZA UKLANJANJE FARME SVINJA NA MJESTU LOGORA ZA ROME

Češka Vlada napokon je pronašla rješenje za zatvaranje poslovanja industrijske farme svinja smještene u neposrednoj blizini bivšeg nacističkog koncentracijskog logora i mjesta sjećanja na žrtve genocida nad Romima u Letyju. Češka će platiti 450 milijuna čeških kruna za kupnju farme svinja od tvrtke AGPI.

Autor: ROMI.HR

Logor u mjestu Lety za vrijeme Drugoga svjetskog rata isprva je bio radni logor, a zatim je bio koncentracijski logor za Rome. Većina Roma zatočenih u Letyju bila je poslana u Auschwitz, gdje su i ubijeni.

Vlada Bohuslava Sobotke (CSSD) odobrila je kupnju farme u kolovozu.

Ugovor bi trebao biti potpisan ovih dana. Ministar financija Ivan Pilny smatra da je cijena prevelika, jer sud je procijenio vrijednost farme na oko 200 milijuna kruna, a ukupno će biti plaćeno 450 milijuna kruna, s uključenim porezima. Unatoč tome, podržava ovaj korak te je izjavio: „Drago mi je da je ovo pitanje riješeno zato što je trajalo jako dugo. To je trebalo riješiti i zbog međunarodnih reakcija.“

Ministar kulture Daniel Herman izrazio je zadovoljstvo zbog rješavanja pitanja koje je predstavljalo veliki teret u posljednjih 20 godina.

Nakon zatvaranja farme predviđa se izrada plana, a potom i izgradnja spomenika stradalim Romima u idućih nekoliko godina.

Organizacije civilnog društva borile su se za izmještanje farme svinja s ove lokacije dugo vremena, organizirajući prosvjede i upozoravajući javnost o ovom problemu kojega češka Vlada nije htjela riješiti, unatoč brojnim kritikama koje je primala u zemlji i inozemstvu. I Europski je parlament nekoliko puta pozvao Češku da ukloni farmu svinja s ovog mjesta.

Logor Lety započeo je otvoren 1940. godine. Do svibnja 1943. godine oko 1308 Roma bilo je deportirano u ovaj logor, od kojih je 327 ubijeno u logoru, a preko 500 prebačeno u koncentracijski logor Auschwitz.

 
Povratak na Fokus