Fokus ROMI.HR

/
Print - DEKADA JE POMOGLA DA SHVATIMO KAKO JE POLOŽAJ ROMA NEODRŽIV I DA GA MORAMO MIJENJATI

INTERVJU - GEORGE SOROS

1. 4. 2016.
DEKADA JE POMOGLA DA SHVATIMO KAKO JE POLOŽAJ ROMA NEODRŽIV I DA GA MORAMO MIJENJATI
Pokretanje inicijative Desetljeće za uključivanje Roma 2005. godine dalo je nadu, obećalo mnogo i razočaralo mnoge. No je li to bilo protraćeno desetljeće? Nakon deset godina, u ovom intervjuu George Soros osvrnuo se na to desetljeće i rekao da se Romi i dalje suočavaju sa šokantnim rasizmom te da su i dalje „nažalost zapostavljeni u međunarodnim organizacijama, državnim vladama i općinama“.
Razgovarala: Margareta Matache

 

 


 

Što ste, u realnim okvirima, htjeli postići do kraja Desetljeća za uključivanje Roma u 2015. godini?

Nisam očekivao da ćemo poništiti utjecaj stotina godina strukturnog siromaštva i diskriminacije u jednom desetljeću, ali nadao sam se da će vlade uključene u inicijativu uvidjeti da je u njihovu zajedničkom interesu rješavanje tih problema. Iako su vlade poduzele neke korake tijekom Desetljeća za uključivanje Roma, to nikako nije dovoljno da bi se nešto promijenilo.

Što smatrate glavnim uspjesima Desetljeća? U čemu je Desetljeće podbacilo?

Desetljeće je uspješno podignulo politički profil uključenja Roma u Europi i svijetu; danas je mnogo jasnije nego što je to bilo prije deset godina da je položaj Roma neodrživ. Desetljeće je također pomoglo da Romi dobiju mjesto za stolom kako bi razgovarali sa svojim vladama o tome kako se suočiti s problemima s kojima se romske zajednice suočavaju. Desetljeće, međutim, nije pomoglo značajnom broju Roma da se izvuče iz ralja siromaštva.

Jedino područje u kojem možemo vidjeti najveći napredak za Rome u proteklih deset godina područje je obrazovanja. Vlade Desetljeća u tom području napreduju, uz pomoć Fonda za obrazovanje Roma, važne inicijative Desetljeća koju su mnoge mreže organizacija stvorile i nastavljaju podržavati. Danas je više djece Roma u vrtićima, više njih završava obvezno obrazovanje i više ih studira nego što je to bilo prije deset godina. Brojke su i dalje nezadovoljavajuće, ali trend je ohrabrujući.

Mislim da najveći utjecaj možemo imati kroz obrazovanje mladih Roma kako bi oni postali sljedećom generacijom vođa. Obrazovani Romi koji su ponosni na svoj romski identitet mogu biti uzor i pomoći srušiti stereotipe koji sprečavaju da ih većina stanovništva prihvati.

Moto Desetljeća bio je „Ništa za Rome bez Roma“. Je li se to dogodilo?

Desetljeće je učinilo više nego ijedan drugi međuvladin proces kako bi se osiguralo da romske organizacije civilnog društva imaju mjesto za stolom. No Romi trebaju biti mnogo više uključeni u sve faze uključivanja: od razvoja politika i programa pa sve do njihove provedbe. Nažalost, Romi su još uvijek zapostavljeni u međunarodnim organizacijama, državnim vladama i općinama. To se mora promijeniti kako bi taj moto dobio pravo značenje.

 

*Ovo je izvadak iz intervjua čija je integralna verzija dio šireg rada A Lost Decade? Reflections on Roma inclusion 2005-2015 (Izgubljeno desetljeće? Refleksije na uključivanje Roma 2005. – 2015.) koji su napisali Bernard Rorke, Margareta Matache i Eben Friedman. Preuzeto s portala Europen Roma Rigts Centre.

 
Povratak na Fokus