Fokus ROMI.HR

/
Print - SVJETSKI DAN ROMA

ČESTITAMO SVJETSKI DAN ROMA

8. 4. 2018.
Romska zastava 111 SVJETSKI DAN ROMA
Romska zastava Arhiv RNV-a
SVJETSKI DAN ROMA

Dana 08. travnja 2018. obilježava se se Međunarodni dan Roma, dan posvećen obilježavanju romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se Romi susreću.

ROMI.HR

Svjetski dan Roma obilježava se na ovaj dan u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, gdje su Romi, pored ostalog, dobili svoju zastavu i himnu.

Zastava Romskog naroda (O styago le romenego) se sastoji od plave i zelene boje sa crvenim kotačem u sredini. Plava predstavlja boju neba i vječne duhovne vrijednosti, a zelena je boja trave i zemaljskih vrijednosti. Kotač se sastoji od 16 žbica i simbolizira stalno kretanje, ali i napredak.

Romska himna Đelem Đelem zasniva se na tradicionalnoj romskoj melodiji kojoj je naknadno pridodan tekst. U prijevodu Đelem, đelem znači ‘idem, idem’, a tekst je napisao Žarko Jovanović, nakon progona i egzodusa Roma u Drugom svjetskom ratu, a Šaban Bajramović donekle je preuredio kompoziciju.  

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma, održanome u Poljskoj 1990. godine, odlučeno je da se 8. travnja proglasi Svjetskim danom Roma.

Romi su jedna od najbrojnijih etničkih manjina u Europi. Prema nekim procjenama oko 10 milijuna Roma živi u Europi, a šest milijuna u Europskoj uniji. Zemlje s najvećim brojem Roma su Turska i Rumunjska.

Na području Republike Hrvatske prema rezultatima posljednjeg Popisa stanovništva provedenog 2011. godine živi 16.975 Roma, što čini oko 0,4 % ukupnog stanovništva Hrvatske. Područja u kojem Romi žive u najznačajnijem broju su Međimurje, te Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Sisačko-moslavačka županija, a značajan broj živi i na području Zagreba te Rijeke i Istre.

Često su pripadnici romskog naroda žrtve diskriminacije i socijalne isključenosti.  Socijalna isključenost je višedimenzionalni pojam koji povezuje materijalne i nematerijalne aspekte životnoga standarda. Biti isključen ne znači samo biti bez prihoda ili materijalnih resursa već i imati reducirane i pokidane društvene veze, odnosno izgubiti svoje mjesto u društvu. Takođe pojedinici koji su socijalno isključeni nisu u mogućnosti sudjelovati u normalnim (uobičajenim) aktivnostima društva kojemu pripadaju, zbog faktora koji su izvan njihove kontrole kao što su nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak osnovnih sposobnosti, invaliditet i dr.

Tokom višestoljetne prisutnosti Roma u Europi često su bili žrtve različitih oblika progona i diskriminacije. Najstrašnije razdoblje povijesti romskog naroda u Europi svakako je razdoblje Drugog svjetskog rata kada su Romi bili i žrtve rasizma koji je doveo do genocida kako na području nacističke Njemačke i od nje okupiranih teritorija tako i na području Nezavisne Države Hrvatske. Najstrašnija mjesta stradanja Roma u Drugom svjetskom ratu su bila koncentracijski logori Auschwitz i Jasenovac. Do sada nije utvrđen čak ni približno točan broj Roma ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj značajni romski praznik na romskom jeziku (romani chib) čestita se slijedećim riječima: “BAXTALO MAŠKARTHEMUTO DIVE E ROMENGO”, a na jeziku koji koriste Romi Bajaši slijedećim riječima: ''CESTITJESK ZUVA ALU ROMILOR''. Čestitke u prijevodu na hrvatski glase: Čestitamo Međunarodni dan Roma.

 

 
Povratak na Fokus