Vijesti ROMI.HR

/
Print - I. FESTIVAL NACIONALNIH MANJINA U PITOMAČI

ODRŽAN I. FESTIVAL NACIONALNIH MANJINA U PITOMAČI

5. 6. 2018.
I. FESTIVAL NACIONALNIH MANJINA U PITOMAČI

U nedjelju, 3. lipnja 2018. godine u Domu kulture u Pitomači, održan je 1. Festival nacionalnih manjina Pitomača.

Autorica: Slađana Đurđević

Prvi Festival nacionalnih manjina Pitomača je organizirao Vedri radio iz Pitomače uz podršku Turističke zajednice Pitomača, Općine Pitomača kao i Virovitičko-podravske županije. Idejni začetnik cijele manifestacije je mlada i izuzetno poduzetna Romkinja, Vedrana Šajn.

Festival ima posebno značenje za cijelu ovu regiju jer je nakon niza godina pokušavanja da se na području te multinacionalne županije organizira manifestacija koja će okupiti i pokazati bogatstvo kulturnog blaga nacionalnih manjina to konačno uspjelo jednoj mladoj Romkinji i to upravo u Pitomači koja je poznata po velikom broju pripadnika romske manjine koji se ne izjašnjavaju pripadnicima romske nacionalne manjine.

Na poziv organizatora, svoju tradiciju i kulturnu baštinu, primarno glazbu i ples, kroz program festivala predstavila su društva iz više nacionalnih manjina koje organizirano djeluju na području ove regije: Demokratska zajednica Mađara iz Grubišnog polja; Češka beseda iz Virovitice, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Virovitice; Kulturno pjevačko društvo Ukrajinaca iz Lipovljana te Srpsko kulturno umjetničko društvo „Prosvjeta“ iz Garešnice. Podršku festivalu su, kroz prikaz običaja većinske hrvatske zajednice,  pružili članice i članovi KUD-a „Palična“ iz Severina nastupajući s predstavljanjem bilogorskim običajima, te članice Udruge žena iz Dinjevca „Dinjevčice“ nastupajući s pjesmama podravskog kraja.

Na festivalu se u publici okupio velik broj gostiju, političkih predstavnika manjina i većinskog naroda te saborskih zastupnika. Uz načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića i  predsjednika Općinskog vijeća Rikarda Bakana Festivalu su prisustvovali i saborski zastupnici Veljko Kajtazi i Josip Đakić. Zapaženo obraćanje imala je Vesna Bedeković, zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, koja je posebno pohvalila trud i angažman Vedrane Šajn koju, kako je naglasila, poznaje od djetinjstva. Istaknula je kako Festival smatra izuzetnim uspjehom jer, iako je Pitomača multikulturna sredina, dugo je trebalo da se svi okupe na jednom mjestu. Gosti su s oduševljenjem pozdravili organizaciju festivala s željom da on preraste u tradiciju ovog kraja.

Bogat kulturno-umjetnički program izazvao je oduševljenje publike i val dobrih emocija u dvorani. Sve je kulminiralo dolaskom na pozornicu idejne začetnice, Vedrane Šajn, koja pod navalom emocija za govornicom nije mogla suspregnuti suze radosnice. Podržana pljeskom prisutnih rekla je: „Uspjela sam!! Održala sam obećanje da ću organizirati festival manjina u Pitomači i eto ga, no nema stajanja dok ne okupim sve 22 manjine, ali u Sportskoj dvorani!“ Posebno se zahvalila onima uz koje je stasala kao mlada romska aktivistica i bez kojih, kako je naglasila, ''ne bi bila to što jeste'' - Udruzi Lovara Romska kuća iz Bjelovara te svojim roditeljima, Vesni i Vladi.

U ime organizatora, Vedrana Šajn je pozdravila prisutne i zahvalila se svim izvođačima i gostima te posebno zahvalila predstavnicima Općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije na financijskoj podršci. Svim izvođačima i drugim zaslužnima dodijeljene su zahvalnice te su pozvani da i slijedeće godine budu dio Festivala nacionalnih manjina Pitomača.

Nakon završetka kulturno-umjetničkog programa organizatori su za sve izvođače i goste pripremili zajedničku večeru u hotelu „Divino“ u Pitomači gdje je druženje nastavljeno uz glazbu i tortu, kojom je proslavljen 1. rođendan „Vedrog radija“.

Inicijativa i trud Vedrane Šajn, mlade i društveno angažirane Romkinje rezultirao je pokretanjem novog Festivala nacionalnih manjina u Pitomači. Posebno je to značajno i iz perspektive Pitomače kao multinacionalne sredine koja je dobila prvu manifestaciju ovakvog tipa, ali i iz perspektive romske nacionalne manjine u Pitomači posebno u svjetlu činjenice da u Pitomači živi veliki broj građana čiji preci su bili pripadnici romske nacionalne manjine ali se oni ne izjašnjavaju Romima.

Primjer Vedrane Šajn, kroz njen trud u osnivanju i djelovanju ''Vedrog radija'' – prvog internetskog radnija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj s sjedištem u Pitomači, njena odlučnost da se obrazuje i da se javno izjašnjava Romkinjom kao i njen entuzijazam i energija s kojom je inicirala i organizirala 1. Festival nacionalnih manjina u Pitomači primjer su kako obrazovane mlade Romkinje i obrazovani mladi Romi u Republici Hrvatskoj mogu inicirati, pokrenuti i realizirati značajne projekte i inicijative usmjerene na dobrobit romske zajednice, ali i šire društvene zajednice u kojoj žive. Kako kaže Vedrana uz smijeh: „Sve to nešto veliko i značajno, a u organizaciji mene, jedne obične male Ciganke!“

 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti