Vijesti ROMI.HR

/
Print - AKCIJA STERILIZACIJE PASA U MEĐIMURJU

NAJAVA AKCIJE STERILIZACIJE PASA U MEĐIMURJU

26. 4. 2018.
AKCIJA STERILIZACIJE PASA U MEĐIMURJU

U svibnju počinje akcija sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Procjenjuje se da se u romskim naseljima trenutačno nalazi oko 3.000 pasa. Akcijom se planira sterilizacija svih pasa kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja.

ROMI.HR

Ministarstvo poljoprivrede koje organizira akciju sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije, navodi kako je cilj akcije ''pomoći romskom stanovništvu koje brine o životinjama koje su napustili neodgovorni vlasnici''.

Plan Ministarstva poljoprivrede za ovu akciju uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje. Sterilizaciju pasa provodit će četiri nadležne veterinarske organizacije prema dinamici usuglašenoj s lokalnom samoupravom. Akcija započinje u svibnju, a provodit će se tijekom slijedećih nekoliko mjeseci u 12 romskih naselja na području Međimurske županije.

Akciju će financirati Ministarstvo poljoprivrede s oko tri milijuna kuna, dok će jedinice lokalne samouprave pokriti troškove zbrinjavanja pasa koji se ne mogu vratiti u naselja kao i troškove cijepljenja protiv bjesnoće u planiranom iznosu od oko 600.000 kuna. Akcija će se provoditi na način da se dnevno do 40-ak pasa odvozi na operaciju u veterinarske ambulante te se nakon operacije smještaju u stacionar gdje se zadržavaju od jednog do tri dana, ovisno o potrebi, a potom se vraćaju u naselja. Psi koji se neće moći vratiti u naselja smještaju se u sklonište za životinje do udomljenja. Psi će biti označeni ušnim markicama, cijepljeni protiv bjesnoće i tretirani protiv unutarnjih i vanjskih parazita. Svi psi će se evidentirati, fotografirati te će im se izraditi album za udomljavanje.

Zakonom o zaštiti životinja propisano je da način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave odnosno gradovi i općine. Jedinice lokalne samouprave mogu, (sukladno članku 62., stavku 6. Zakona), kao mjeru rješavanja problema napuštenih pasa i mačaka, propisati  i trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja. Ministarstvo ističe kako daje podršku gradovima i općinama koji su već iskoristili sve mogućnosti koje im Zakon pruža kako bi smanjili troškove koje ovaj problem stvara, a koji je posljedica neodgovornosti pojedinaca.

U Ministarstvu poljoprivrede ovim povodom održan je sastanak s predstavnicima skloništa za životinje, udruga, općina, gradova, Međimurske županije i predstavnicima romske zajednice na temu pokretanja akcije sterilizacije pasa u romskim naseljima. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti