Vijesti ROMI.HR

/
Print - ALARMANTNO IZVJEŠĆE AMNESTY INTERNATIONALA

U Hrvatskoj su i dalje diskriminirani Romi i Srbi

9. 3. 2016.
ALARMANTNO IZVJEŠĆE AMNESTY INTERNATIONALA
U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Roma i Srba, navodi se u godišnjem izvješću Amnesty Internationala u kojem se napominje da se prošle godine zemlja borila s problemom velikog broja izbjeglica i migranata.
Autor: HINA

Isključivanje Roma iz društva i dalje je rašireno, a posebno se vidi u području zapošljavanja i osiguravanja odgovarajućeg stambenog prostora.

Proslava vojno-redarstvene operacije Oluja "u kojoj je 200.000 Srba pobjeglo iz Hrvatske 1995." pojačala je napetosti između srpskih i hrvatskih nacionalista, ocjenjuje su u izvješću u kojem se navodi da je u Vukovaru lokalna vlast donijela odluku o uklanjanju ćiriličnih ploča te da su uvedena posebna plaćanja za dokumente na ćirilici "unatoč tomu što su 34 posto stanovništva bili Srbi". Dodaje se i da se diskriminacija hrvatskih Srba nastavila u javnom sektoru na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava.

Amnesty izdvaja i nekoliko pojedinačnih slučajeva, pa navodi da je općinski sud u Splitu oslobodio odgovornosti trojicu muškaraca za homofobni napad na šest žena 2012. Prenosi da su žrtve rekle da im je policija prijetila kad su podnosile prijavu i da nije uhitila osumnjičene, kao ni istražila slučaj na zadovoljavajući način. 

Navodi se i da je u lipnju osječki okružni sud potvrdio odluku zagrebačkog općinskog suda da je udruga Zagreb pride povrijedila čast i dostojanstvo bivše zaposlenice HRT-a time što ju je stavila na popis homofoba 2013. 
Kao pozitivno navodi se da je u svibnju Sabor usvojio zakon koji žrtvama seksualnog nasilja u ratu daje odštetu no dodaje se da Hrvatska još nije donijela sveobuhvatni zakonski okvir  koji bi regulirao status svih civilnih žrtava rata i njihovo pravo na odštetu.

Hrvatska nije ratificirala Konvenciju protiv prisilnih nestanaka i nije donijela zakon o nestalim osobama pa zbog toga obitelji 1600 nestalih nemaju pravo na odštete, navodi međunarodna organizacija. 
Do kraja godine više od 550 tisuća izbjeglica i migranata prošlo je kroz Hrvatsku prema drugim zemljama EU-a. Od tog broja tek je nekoliko stotina podnijelo zahtjev za azil a odobren je do listopada za 37 osoba.

Vlastima se prigovara da nisu izdvojile posebno ranjive pojedince među kojima su maloljetne osobe bez pratnje odraslih i i žrtve krijumčara ljudima koje su prošle preko njezinih granica.

Izvješće Amnesty Internationala ovdje možete pročitati u cijelosti.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti