Vijesti ROMI.HR

/
Print - ČAKOVEC SUFINANCIRA PROGRAME I PROJEKATA UDRUGA

JAVNI POZIV ČAKOVCA ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA

28. 12. 2018.
18-148 a ČAKOVEC SUFINANCIRA PROGRAME I PROJEKATA UDRUGA
Gradska uprava Čakovec
ČAKOVEC SUFINANCIRA PROGRAME I PROJEKATA UDRUGA

Grad Čakovec je dana 20. prosinca 2018. godine objavio Javni poziv korisnicima svog proračuna za dostavu prijava za financijske potpore projektima i programima namijenjenim zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima za 2019. godinu na području svoje mjesne samouprave, odnosno u mjesnim odborima i gradskim kotarevima. Preko ovih projekata i programa Grad Čakovec će sufinancirati udruge, uključujući romske i proromske udruge, koje djeluju na njegovom području. Javni poziv je otvoren do 21. siječnja 2019. godine.

Autor: Miloš Kuzmanović

Kako na području grada Čakovca živi i veliki broj Roma organiziranih u više udruga, ovaj Javni poziv će biti prilika i njima da osiguraju financiranje programa i projekata usmjerenih na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine u Čakovcu.

Na konferenciji za novinare povodom objave ovog Javnog poziva, koja je održana 20. prosinca 2018. godine, gradonačelnik grada Čakovca Sjepan Kovač, istakao je kako je Čakovec ovakvim načinom podijele proračunskih sredstava započeo još na početku prošlog mandata. Cilj je bio što kvalitetnije i objektivnije podupirati brojne programe i projekte koje provode udruge s područja Čakovca. „Ukupno je za ovu namjenu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 9 i pol milijuna kuna što je najviše dosad. Čakovec je grad koji s obzirom na broj stanovnika ima izuzetno razvijen civilni sektor, koji svojim kvalitetnim radom obogaćuje gotovo svaki segment društvenog života, te što je najvažnije, daje potporu i pokriva i ona područja s kojima se ne može ili ne smije baviti javna uprava.“, naglasio je Kovač.

Gradonačelnik Kovač je na kraju konferencije pozvao sve zainteresirane udruge da se jave sa svojim programima i projektima kako bi svojim aktivnostima doprinijeli društvenom životu grada u 2019. godini.

U odnosu na prethodnu godinu postoje dvije novine. Prva je da će od ove godine Javni poziv vezan uz aktivnosti sportskih udruga raspisati, provodili, evaluirati te ugovore potpisivati Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca. Sami sportaši sredstva će dodjeljivati prema svojim kriterijima, jer oni, prema mišljenju gradske uprave Čakovca, sami novac namijenjen sportu mogu  najbolje usmjeriti prema klubovima. Druga novina je vezana  uz mogućnost 'online' prijave projekta. Cilj je da se sljedeće godine digitalizira proces prijave na natječaj te naknadne dostave potrebne dokumentacije. Sustav planiraju razvijati tijekom cijele iduće godine, a u potpunosti bi trebao profunkcionirati do kraja 2019. godine.

Natječaj raspisan ovim Javnim pozivom je podijeljen na osam prioritetnih područja, a  to su: obrazovanje i odgoj, sport i rekreacija, tehnička kultura, promet i protupožarna zaštita, kultura, udruge građana, zdravstvena zaštita i vjerske organizacije, djeca i mladi, programi zdravstva, poljoprivreda i ruralni razvoj.

Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1.000 kuna, a najveći iznos po pojedinom projektu je 100.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana i druge organizacije civilnog društva, ustanove i druge pravne osobe čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih strateškim i planskim dokumentima Grada Čakovca i Javnim pozivom.

Postupak ispravnosti kontrole pristiglih prijava, vrednovanja i predlaganja provodiće nadležni odbori, vijeća, komisije i druga savjetodavna tijela Grada Čakovca. O dodjeli i visini financijske potpore odlučuje gradonačelnik na temelju prijedloga prethodno navedenih tijela.

Kriteriji za odabir programa ili projekta su:

– Neposredna društvena korist za lokalnu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva.
– Kvaliteta i sadržajna inovativnost ponuđenog programa ili projekta.
– Kvaliteta dosadašnjeg rada, uspjesi i iskustvo u provođenju programa ili projekta udruge i druge pravne i fizičke osobe.
– Trajan i sustavan utjecaj na korisnike programa ili projekta.
– Održivost programa ili projekta.
– Jasno naveden postupak praćenja, tj. evaluacije.
– Udio volonterskog rada.
– Organizacijski i ljudski kapaciteti za provedbu programa ili projekta.
– Realan odnos troškova i očekivanih rezultata programa ili projekta.

Rezultati Javnog poziva bit će objavljeni na internetskoj stranici Grada Čakovca u roku od petnaest dana od dana donošenja odluke o dodjeli financijskih potpora.

Udruge i druge pravne i fizičke osobe kojima se odobri financijska potpora sklapaju s Gradom Čakovcem Ugovor o korištenju sredstava iz Proračuna. Potpisivanje Ugovora najavljeno je u drugoj polovici veljače. Za programe koji se održavaju u siječnju i veljači predviđena je mogućnost privremenog financiranja.

Javni pozivi objavljeni su na mrežnim stranicama Grada Čakovca, gdje se može preuzeti i kompletna dokumentacija. Više informacija možete pronaći na internetskoj stranici Grada Čakovca www.cakovec.hr.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti