Vijesti ROMI.HR

/
Print - DAN HUMANISTA

DAN HUMANISTA

21. 6. 2018.
Humanismsymbol.svg DAN HUMANISTA
Međunarodni simbol humanizma
DAN HUMANISTA

Dan humanista obilježava se 21. lipnja. Ovaj dan je početkom 1990-tih proglasila Međunarodna unija za humanizam i etiku (IHEU) na prijedlog Američke humanističke asocijacije (AHA).

Autorica: Magda Anastasijević

Humanizam je filozofski i etički stav koji naglašava važnost čovjeka i njega stavlja u centar zbivanja, te polaže vjeru u vrijednost čovjeka i u njegovu sposobnost. Humanizam je u filozofskom smilsu osnova i humanitarizma koji ljudski život vidi kao vrijednost koju treba čuvati.

Ovaj datum tj. 21. lipanj odabran je za obilježavanje Dana humanista zbog lipanjskog solsticija, odnosno dana kada je na sjevernoj hemisferi dan najdulji, a noć najkraća i počinje ljeto. U općenitom smislu humanizam predstavlja svaki sustav mišljenja koji u prvi plan stavlja čovjeka i njegove potrebe. Svoj procvat humanizam je doživio tijekom 15. stoljeća. Ideal humanizma je svestran čovjek koji teži preispitivanju dogmatskih uvjerenja kao i sticanju novih znanja iz društvenih i prirodnih znanosti. Ovaj filozofski i etički stav naglašava važnost čovjeka i njega stavlja u centar zbivanja, te polaže vjeru u vrijednost čovjeka i u njegovu sposobnost.

Humanizan je temelj i za definiranje humanističkih znanosti odnosno znanstvenih disciplina koje proučavaju postojanost i bit čovjeka, tj. iskustvo bivanja čovjekom, koristeći se analitičkim, kritičkim i spekulativnim (misaonim) metodama istaknutim u većini empirijskih pristupa prirodnih i društvenih znanosti.

Humanizam je osnov i humanitarnog rada, jer čovjeka i njegove potrebe stavlja u prvi plan. Na principima humanizma nastao je i Međunarodni Crveni križ čiji moto „U službi humanosti“ to na najbolji mogući način i potvrđuje. Pomoć drugima potiče iz ideje da je ljudski život i kvaliteta ljudskog života važna, a to je humanistički ideal. U tom smislu, važan je datum za one koji svoje vrijeme i energiju ulažu u pomoć drugima.

Proces koji postepeno dovodi do poboljšanja položaja pripadnika romske nacionalne manjine aktivno je podržavan, a u nekim slučajevima i iniciran od ne-Roma humanista koji su svojom dužnošću smatrali pomoći Romima, kao izrazito ugroženoj društvenoj i etničkoj skupini, da poboljšaju svoj položaj i ostvare prava i mogućnosti razvoja koje imaju i drugi građani.

I stoga je Dan humanista prilika da se, pored ostalih, sjetimo svih onih koji su, nošeni humanističkim pobudama, dali doprinos da se položaj Roma u društvu poboljša.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti