Vijesti ROMI.HR

/
Print - DAN POSVEĆEN OČEVIMA I OČINSTVU

DAN OČEVA

16. 6. 2019.
DAN POSVEĆEN OČEVIMA I OČINSTVU

Danas se obilježava Očev dan, dan posvećen očevima i očinstvu. Svim očevima želimo sretan njihov dan!

Autor: Miloš Kuzmanović

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak, Elmesu, napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Nije poznato što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva, u različitim oblicima, održao do danas.

Prvi Očev dan održan je 5. lipnja 1908. u Fairmontu, West Virginia, SAD, nakon rudarske katastrofe u Monongahu gdje je poginulo oko 360 ljudi. Mnogi od njih su bili očevi, njih 250, što je ostavilo mnogu djecu bez jednog člana obitelji. Grace Golden Clayton je bila jedna od njih te je predložila pastoru Robertu Thomasu da održi misu u čast svim poginulim očevima. Ubrzo se obilježavanje proširilo i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet. Međutim, ne slavi svaka zemlja Dan očeva na isti dan.

U većini zemalja Očev dan se obilježava treće nedjelju u lipnju. U Hrvatskoj, Italiji i Lihtenštajnu se obilježava 19. ožujka u čast svetom Josipu.

Kada se u svijetu obilježava Dan očeva?

Argentina - treća nedjelja u lipnju, Australija - prva nedjelja u rujnu, Belgija - 19. ožujka (Dan Svetog Josipa) i druga nedjelja u lipnju, Brazil - druga nedjelja u kolovozu, Bugarska - 20. lipnja, Čile - treća nedjelja u lipnju, Danska - druga nedjelja u studenom, Finska - druga nedjelja u studenom, Francuska - treća nedjelja u lipnju, Hrvatska - 19. ožujka, Japan - treća nedjelja u lipnju, Kanada - treća nedjelja u lipnju, Litva - prva nedjelja u lipnju, Nizozemska - treća nedjelja u lipnju, Novi Zeland - prva nedjelja u rujnu, Njemačka - 40 dana nakon Uskrsa, Norveška - druga nedjelja u studenom, Portugal - 19. ožujka (Dan Svetog Josipa), Sjedinjene Države - treća nedjelja u lipnju, Španjolska - 19. ožujka (Dan Svetog Josipa), Švedska - druga nedjelja u studenom, Tajvan - 8. kolovoza, Velika Britanija - treća nedjelja u lipnju.

Kod romskog naroda, ali i mnogih drugih naroda kroz povijest, očinstvo se najčešće smatralo najvažnijim zadatkom muškarca. U romskim zajednicama obitelji su najvažnije i većina Roma je željela i imala brojnije obitelji. Mnogi Romi su znali reći kako su sretniji što više djece imaju. Smatra se da su djeca znak sreće i prestiža.

Romi, kao očevi su oslonac cijeloj obitelji i njihov najvažniji element. I na očevima je veliki teret brige o obitelji. U odnosu na ostatak hrvatskog društva romski očevi su prosječno bitno manje obrazovani i najčešće nemaju stalne prihode, osim onih koje dobivaju kroz sustav socijalne skrbi ili kroz povremene poslove. Stoga romski očevi često žive teško i u vrlo ograničenim materijalnim uvjetima moraju se brinuti za svoju djecu.

Vaš otac Vas je možda učio kako voziti bicikl, pronaći najbolje knjige u knjižnici ili s vama tražio one najsočnije rajčice u gradu. Otac je bio oslonac u odrastanju

Većina muškaraca se slaže – ništa ne ispunjava toliko kao biti otac svojoj djeci i ništa ne donosi toliko radosti, ponosa i osjećaja postignuća. Očevi, sretan vam vaš dan!

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti