Vijesti ROMI.HR

/
Print - DANI OTVORENIH VRATA

ODRŽANI DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA

30. 5. 2019.
DANI OTVORENIH VRATA

Širom Hrvatske, mnoge udruge otvorile su svoja vrata svim zainteresiranim građanima kroz više od 300 različitih događaja tijekom manifestacije „Dani otvorenih vrata udruga“ koja je trajala tri dana. Od romskih organizacija u Danima otvorenih vrata sudjelovalo je Romsko nacionalno vijeće

ROMI.HR

U periodu od 16. do 18. svibnja 2019. godine, održali su se Dani otvorenih vrata. Ovo je bila prilika da građani posjete 300 različitih događanja uključujući brojne kreativne radionice, izložbe, predavanja, predstave, da sudjeluju u akcijama civilnog društva, te se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u organizacijama civilnog društva koje djeluju u Republici Hrvatskoj. Ove godine je, kroz Dane otvorenih vrata udruga, stavljen poseban naglasak na predstavljanje rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.

Ovu manifestaciju pod nazivom „Dani otvorenih vrata udruga“ (DOVU) organizirao je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, već osam godina u nizu. Otvaranjem vrata udruga omogućuje se da se svi zainteresirani građani upoznaju pobliže sa aktivnostima različitih udruga koje djeluju na raznim područjima.

Sve aktivnosti udruga u sklopu ove manifestacije, mogli ste pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo. Način preuzimanja aplikacije je vrlo jednostavan, a preuzimanje je dostupno na svim mobilnim platformama. Aplikacija UdrugeInfo. omogućuje i jednostavnu registraciju za udruge, koje putem aplikacije mogu promovirati svoje aktivnosti. Građani na taj način mogu pretraživati sve aktivnosti udruga koje su im zanimljive te ih pronaći prema mjestu i vremenu njihovog održavanja. U samoj aplikaciji instalirana je i karta Hrvatske koja pomaže korisnicima da se informiraju i dođu na mjesto gdje udruge djeluju odnosno provode svoje aktivnosti.

Ured za udruge osigurao je udrugama promotivne materijale, pomoć oko prijave na događanje putem mobilne aplikacije UdrugeInfo (https://www.udruge.hr), dijeljenje informacija putem internetske stranice Ureda za udruge, te medijsku promociju na nacionalnoj razini.

Fotografije iz različitih organizacija civilnog društva koje su diljem Hrvatske otvorila svoja vrata mogu se vidjeti na društvenim mrežama koristeći hashtag #DOVU2019.

U Danima otvorenih vrata udruga, sudjelovalo je i Romsko nacionalno vijeće koje je također otvorilo svoja vrata u petak, 24. svibnja 2019. godine. Romsko nacionalno vijeće je jedina romska organizacija koja redovito sudjeluje o ovoj manifestaciji.

U svjetlu činjenice da se ukupan broj romskih udruga u Republici Hrvatskoj prije nekoliko godina približio brojci dvjesto, što je u kontekstu udruga koje djeluju unutar pojedine nacionalne manjine iznimno visok broj, i ova manifestacija organizirano specifično kako bi se kroz nju udruge otvorile najširoj javnosti nije dala zadovoljavajući rezultat u odnosu na romske udruge. Odaziv samo jedne udruge na Dane otvorenih vrata udruga ponovo je, na žalost, pokazalo nezadovoljavajuće stanje unutar romskog civilnog društva koje karakterizira veliki broj osnovanih udruga, ali i vrlo mali broj udruga koje kontinuirano i aktivno djeluju i ostvaruju rezultate koje su kroz Dane otvorenih vrata mogle i trebale prezentirati javnosti.

Na danu otvorenih vrata Romskog nacionalnog vijeća svi koji su došli mogli su se upoznati s radom i ostvarenim rezultatima RNV-a od osnivanja na Svjetski dan Roma – 8. travnja 2012. godine pa do sada. U prostoru RNV-a postavljena je izložba o porajmosu odnosno stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu koja prezentira veliki broj originalnih dokumenata, fotografija i drugih povijesnih dokumenata kroz koje je prikazano strašno povijesno iskustvo genocida koji je nad Romima izvršen u NDH.

Bogata izdavačka djelatnost RNV-a je također predstavljena, a zainteresirani su mogli prelistati ali i dobiti primjerke više knjiga i časopisa koje je izdao RNV i koji u većini slučajeva donose informacije i poglede na povijest i sadašnjost Roma. Posebno se to odnosi na više knjiga o pojedinim razdobljima romske povijesti koji su prvi put obrađeni kroz neka od izdanja Romskog nacionalnog vijeća.

Dan otvorenih vrata RNV-a bio je prilika i za predstavljanje zainteresiranima velike online kampanje „PROMIJENI“ čija prva faza je provedena u razdoblju između Svjetskog dana Roma i Dana Europe. Prva je to kampanja u Hrvatskoj koja je specifično usmjerena protiv govora mržnje usmjeren prema Romima u javnosti a posebice na internetu.

Posebno iznenađenje za građanke i građane koju su došli na Dan otvorenih vrata RNV-a pripremila je Sindirela Bobarić, mlada romska umjetnica i dobitnica nagrade Hrvatskog glumišta 2017. godine koja je prezentirala svoje scensko umijeće i umjetnički nerv.

Kao dio svojih programskih aktivnosti međunarodni volonteri koji volontiraju u Romskom nacionalnom vijeću organizirali su i uspješno proveli radionicu u kojoj je sudjelovao veći dio osoba koje su došle na Dane otvorenih vrata u Romsko nacionalno vijeće. Radionica je bila usmjerena na istraživanje i propitivanje raznih identiteta od kojih su u najvećem broju sudjelovali različiti romski identiteti. Preuzimajući, za potrebe provođenja radionice, specifične identitete sudionici su u dobroj mjeri ušli u proces koji je uključivao promišljanje o položaju raznih ranjivih skupina, a posebno Roma. Na kraju radionice je organiziran dijalog sudionika iz perspektiva njihovih uloga, ali i njihovih osobnih perspektiva o nekim od temeljnih pitanja identiteta. Mladi volonteri su pripremajući i provodeći ovu radionicu uložili veliki trud i postigli odličan rezultat.

Dan otvorenih vrata Romskog nacionalnog vijeća završio je u znaku tradicionalnog gostoprimstva uz obilje hrane i pića kao i muziku što je upotpunilo iznimno pozitivnu atmosferu u kojoj su i ove godine organizirani Dan otvorenih vrata Romskog nacionalnog vijeća kao dio manifestacije Dana otvorenih vrata udruga – DOVU 2019.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti