Vijesti ROMI.HR

/
Print - DESET GODINA OD SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA

DESET GODINA OD SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA

8. 6. 2018.
DESET GODINA OD SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA

Na današnji dan, 8. lipnja 2008. godine, prije deset godina umro je Šaban Bajramović, jedna od najvećih legendi romske muzike. Iza sebe je ostavo dvadeset albuma, oko pedeset singlova, a napisao je i komponirao više od sedamsto pjesama. Pamtićemo ga i po nezaboravnom izvođenju pjesme Đelem, đelem, službene himne romskog naroda.

Autorica: Magda Anastasijević

Šaban Bajramović jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih izvođača romske muzike na svijetu. Rođen je u Nišu 1936. godine. Muzikom je počeo baviti dok je služio zatvorsku kaznu zbog dezerterstva s obveznog vojnog roka. U toku svoje karijere, koja je trajala više od pola stoljeća, snimio je dvadeset albuma, oko pedeset singlova, a napisao je i komponirao više od sedamsto pjesama.

Ugledni američki magazin Time uvrstio ga je u deset najvećih bluz pjevača na svijetu, a surađivao je s mnogim muzičkim ansamblima poput Crne mambe, Mostar Sevdah Reunion i Cubismom. Držao je spektakularne koncerte diljem svijeta, a snimao je i filmove među kojima su najpoznatiji ''Anđe čuvar'', ''Nedeljni ručak'' i ''Ciganska magija''. 

Često je nazivan i kraljem romske muzike. Na osobni poziv premijera Džavaharlala Nehrua i premijerke Indire Gandhi posjetio je u više navrata Indiju i tamo nastupao. Bio je najpoznatiji izvođač službena je himna Roma Đelem, đelem. U nacionalnom odnosno etničkom smislu izjašnjavao se kao Rom, ali je sam sebe ponekad nazivao i Ciganinom.

Govoreći o tome gdje nalazi inspiraciju za muziku u jednom intervjuu koji dao za beogradski list Blic, Bajramović je izjavio: „Ja sam uzeo teme od svakodnevni život (sic), naš romski. Ja pjevam tu istinu i onda ta istina pogađa. Nisu to bajke, nego istina. Ja kad to pjevam, onda naši Romi i plaču i pjevaju, vesele se“.

Šaban Bajramović umro je u Nišu 8. listopada 2008. godine, u 73. godini života. Iza sebe je ostavio suprugu Milicu i četiri kćerke i dvanaestoro unučadi. Od 2009. jedan bulevar u Nišu nosi njegovo ime, a 2010. podignut mu je i spomenik, također u Nišu.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti