Vijesti ROMI.HR

/
Print - DUNJA MIJATOVIĆ NOVA POVJERENICA ZA LJUDSKA PRAVA VIJEĆA EUROPE

NOVA POVJERENICA ZA LJUDSKA PRAVA VIJEĆA EUROPE

1. 4. 2018.
DUNJA MIJATOVIĆ NOVA POVJERENICA ZA LJUDSKA PRAVA VIJEĆA EUROPE

Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine nova je za povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe. Na ovu dužnost ju je izabrala Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a mandat joj počinje danas i traje narednih šest godina.

ROMI.HR

Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine izabrana je u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe za povjerenicu za ljudska prava. Osim Mijatović, kandidati su bili Pierre-Yves Le Borgn, član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz Francuske i Goran Klemenčič, ministar pravosuđa Slovenije. Mandat joj počinje 1. travnja 2018. godine i traje do kraja ožujka 2024. godine, bez mogućnosti obnove mandata.

Dunja Mijatović rođena je 1964. u Sarajevu, gdje je završila diplomske studije. da bi zatim Na postdiplomskom studiju je bila na Sveučilištu u Bolonji i na London School of Economics (LSE). Tokom karijere Mijatović bila je predstavnica Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) za slobodu medija u dva mandata, od 2010. do 2017. godine. Prije toga je upravljala Europskom platformom za regulatorna tijela od 2007. godine, kada je bila prva žena i prva direktorica koja nije poticala iz zemlje članice EU da dužnosti upraviteljice ovom organizacijom. Godine 2015. nagrađena je Karlovom medaljom za europske medije za svoj doprinos u području medija.

Kao predstavnici OSCE za slobodu medija njen posao je bio nadgledanje razvoja u medijima i pomaganje državama članicama u poštovanju njihovih obveza osiguravanja slobode medija i slobode izražavanja.

Institucija povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe uspostavljena je 1999. godine s ciljem podizanja svijesti i unaprijeđenju poštovanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Europe. Posao povjerenika za ljudska prava, neovisne i nepristrasne institucije je da identificira nedostatke u zakonima i praksama koje se tiču ljudskih prava, kao i da pomogne rad pučkih pravobranitelja u zemljama članicama Vijeća Europe.

Prije Mijatović, funkciju povjerenika za ljudska prava obavljao je Latvijac Nils Muižnieks. Dunja Mijatović je prva osoba iz jugoistočne Europe i prva žena koja izabrana na dužnost Visoke povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti