Vijesti ROMI.HR

/
Print - EMISIJA “ROMI U NAŠOJ ZAJEDNICI” IDE DALJE

MEDIJSKI PRIMJERI DOBRE PRAKSE

12. 2. 2016.
EMISIJA “ROMI U NAŠOJ ZAJEDNICI” IDE DALJE
Potaknut projektom zagovaranja uključivanja Roma, radio Pitomača u svoj je redovni program uključila emsiju „Romi u našoj zajednici” čiji je cilj informirati Rome, ali i senzibilizirati širu javnost za pitanja Roma.
Autor: Stojan Obradović

Radio Pitomača d.o.o. ili možda poznatiji kao Pitomi Radio djeluje već 16 godina, a od toga već 11 godina, odnosno od 2005. kontinuirano producira emisije i za nacionalne manjine i o nacionalnim manjinama. Najdugovječnija i najstalnija emisija za nacionalne manjine je ona na mađarskom jeziku koja se krajem 2015. približila svojoj 500 izvedbi, a vodi je i uređuje pripadnik mađarske nacionalne manjine Istvan Szolosi.

No, Pitomi radio bio je također uključen i u brojne projekte civilnog društva čiji je sastavni dio bila i produkcija neprofitnih medijskih sadržaja, programa i emisija koje su se intenzivno bavile pitanjima razvoja manjinske politike i zaštite manjinskih prava u hrvatskom društvu te njihovim širim socio-kulturnim kontekstom kao što su pitanja multikulturalizma, interkulturalizma, tolerancije, borbe protiv diskriminacije itd.

Jedan od tih projekata bio je i „Projekt zagovaranja uključivanja Roma“ koji su od veljače 2014. do kolovoza prošle godine provodili Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć iz Vukovara, Udruga romskog prijateljstva „Luna“ iz Belog Manastira te Institut STINE iz Splita. Projekt je realiziran uz financijsku podršku EU fondova, Nacionalne zaklade, vladinih Ureda za udruge te ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u pet hrvatskih županija u kojima Romi žive u značajnijem broju.

Projekt je imao i svoj poseban medijski dio čiji je cilj bio da doprinese informiranju i senzibiliziranju šire javnosti o socio-ekonomskom statusu romske populacije i značaju njihove društvene integracije. Medijski dio realiziran je kroz 25 jednosatnih radio emisija pod nazivom „Romi u našoj zajednici“ koje su emitirane na 10 lokalnih radio stanica, a u pripremu i produkciju svake emisije osim profesionalnih novinara bili su uključeni i romski suvoditelji.

Potaknut ovim projektom i ovim emisijama Radio Pitomača angažirala je mladu voditeljicu Vedranu Šajn i od kolovoza prošle godine emisiju „Romi u našoj zajednici“ uvrstila u sastavni dio svog redovnog programa. Emisija ide dva puta mjesečno u trajanju od pola sata i uz brojne goste Rome i nerome bavi se nizom aktualnih pitanja od interesa i značaja za romsku zajednicu: socijalnim i ekonomskim problemima, statusnim pitanjima, zapošljavanjem, obrazovanjem, tradicijskom kulturom, pitanja etničkog i kulturnog identiteta Roma itd. Svojim profilom, sadržajem i ciljevima emisija je namijenjena članovima romske zajednice, ali isto tako, pa još i više, i široj, neromskoj publici jer pomoć i podrška u rješavanju romskih problema bitno i ovise o široj javnosti.

Urednik Radio Pitomače Zvonko Horvat ističe kako radio ima koncesiju i slušanost i u Koprivničko – križevačkoj županiji gdje je veća zastupljenost Roma te kako se nada da će uz podršku slušatelja emisija i opstati i doprinositi rušenju barijera i predrasuda prema romskoj zajednici. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti