Vijesti ROMI.HR

/
Print - EUROPSKI TJEDAN ROMA

EUROPSKI TJEDAN - PRILIKA ZA UKAZIVANJE NA POLOŽAJ ROMA U EU

26. 7. 2019.
EUROPSKI TJEDAN ROMA

Europski tjedan Roma je ove godine održan u Bruxellesu u zajedničkoj organizaciji Europskog parlamenta, Europske komisije i Ekonomskog i socijalnog vijeća u suradnji s nekoliko zastupnika iz Europskog parlamenta. Ovaj događaj održan je četvrti put i obuhvatio je različite događaje koji su u centar pažnje stavili pitanje uključivanja Roma u društvo i tako su ove teme postale dostupnije i pristupačnije i široj javnosti. Europski tjedan Roma bio je prilika za ukazivanje na položaj Roma u Europskoj uniji.

Autorica: Adrijana Nikitović

Europski tjedan Roma sve više se prepoznaje kao ključni skup o pitanjima Roma za predstavnike europskih institucija, nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlasti, civilnog društva i drugih relevantnih aktera. Osnovni ciljevi su mu podizanje svijesti o relevantnim pitanjima i razvoju Romske zajednice, osiguranje platforme za razmjenu znanja i ideja između relevantnih aktera i pregled i davanje preporuke za različita područja i razvoj koji su relevantni za Rome.

Program Europskog tjedna Roma je obuhvatio ocjenu europskog Okvira nacionalnih strategija za Rome, prijedloge za suzbijanje rasizma za period od 2019. do 2022. godine kroz panel diskusiju o UN-ovim ciljevima održivog razvoja kao alata za potporu borbi protiv anticiganizma i o tome kako koristiti Agendu za uključivanje Roma u periodu 2030. godinu., te dodjelu Nagrade za doprinos romskoj zajednici aktivistkinja na području Zapadnog Balkana i Turske za 2019. godinu i Europske nagrade za razvoj civilnih prava Sinta i Roma.

Ocjenu Okvira nacionalnih strategija za Rome su dali zastupnici Europskog parlamenta, organizacije europskog civilnog društva i nacionalne organizacije iz Bugarske, Rumunjske, Slovačke i Mađarske, kao i predstavnici NRCP. Tom prilikom je istaknuto da se, unatoč raspoloživim sredstvima, u praksi strategije nisu u potpunosti provodile, i iako postoji određeni napredak u obrazovanju, borbi protiv siromaštva i zdravlja, nije bilo poboljšanja u pristupu zapošljavanju Roma i osiguranju pristojnog stambenog prostora.

Ciljevi održivog razvoja UN-a kao alat za borbu protiv anticiganizma odnose se na bolje zdravlje za sve i smanjenje zdravstvenih, socijalnih i ekoloških nejednakosti, kao i stvaranje snažnih obveza prema razvoju romske djece u ranom djetinjstvu, što je još jedan važan aspekt integracije Roma.

Dobitnice Nagrade za doprinos integraciji Roma na području Zapadnog Balkana i Turske su Meleqe Rrënja iz Albanije, Sanela Bešić iz Bosne i Hercegovine, Shpresa Agushi s Kosova, Fana Delija iz Crne Gore, Nesime Salioska iz Makedonije, Ana Šaćipović iz Srbije i Elmas Arus iz Turske. Dobitnik Europske nagrade za razvoj građanskih prava Sinta i Roma je predsjednik Slovačke Andrej Kiska.

Europski romski tjedan 2019. bio je vrlo dobro posjećen od strane visokih dužnosnika te europskih i nacionalnih nevladinih organizacija. Rezolucija EP-a od 12. veljače 2019. o potrebi za jačanjem Strateškog okvira EU-a za nacionalne strategije uključivanja Roma nakon 2020. godine i jačanja borbe protiv anticiganizma bila je zajednička tema događaja tijekom tjedna.

Reizabrani romski zastupnik u Europskom parlamentu, Romeo Franz, je na središnjem događaju Europskog tjedna Roma u Bruxellesu izjavio: ,,Ljudi s romskim podrijetlom žive u Europi najmanje 700 godina. Većina nas je doživjela progon, poniženje i diskriminaciju. Danas vidimo značajne razlike u kvaliteti života osoba s romskim podrijetlom i ostatka društva. Ovogodišnji Europski tjedan Roma je velika prilika za rješavanje tih nejednakosti. Prethodni okvir za nacionalne strategije za integraciju Roma nije bio uspješan. Stoga, za sljedeću europsku strategiju želim neposredno sudjelovanje Roma u stvaranju koncepcije i provođenju. Jasno je da se fokus mora usmjeriti na borbu protiv anticiganizma, problem koji se primjećuje svugdje u Europskoj uniji. To je Europski parlament s pravom istaknuo u našoj nedavnoj rezoluciji. Za bolju budućnost osoba s romskim podrijetlom potrebni su snažni programi protiv rasizma, stalna savjetovanja s osobama o kojima je riječ, te pametni načini za podršku korisnim inicijativama“, izjavio je reizabrani romski zastupnik u Europskom parlamentu Romeo Franz na središnjem događaju Europskog tjedna Roma u Bruxellesu.

Ostaje pitanje hoće li akcije za smanjenje zdravstvenog jaza Roma i ostvarivanje potrebnih rezultata postati stvarnost nakon izbora za Europski parlament i izbor nove Europske komisije kasnije ove godine.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti