Vijesti ROMI.HR

/
Print - FINANCIRANJE PRODUŽENOG BORAVKA I PRIJEVOZA ROMSKE DJECE

NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PRODUŽENOG BORAVKA I PRIJEVOZA ROMSKE DJECE DO VRTIĆA I ŠKOLA

30. 4. 2018.
FINANCIRANJE PRODUŽENOG BORAVKA I PRIJEVOZA ROMSKE DJECE

Otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja jedinicama lokalne i područne samouprave – osnivačima škola i vrtića za dostavu projektnih prijedloga za natječaj “Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine” će biti otvoren do 14. svibnja 2018. godine. Ukupno će se kroz ovaj poziv dodijeliti 15.300.000 kuna. Kroz ovaj natječaj Ministarstvo će financirati produženi boravak i prijevoz romske djece do vrtića i škola.

ROMI.HR

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u pozivu ističe kako je opći cilj povećanje socijalne uključenosti i integracije djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovni sustav, a specifični cilj je pružanje potpore uključivanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovni sustav kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju.

Kroz projekte će se financirati provođenje različitih aktivnosti kojima će se uključiti veći broj učenika pripadnika romske nacionalne manjine u kvalitetne programe produženog boravka u školi, kao i organiziranjem prijevoza djece pripadnika romske nacionalne manjine od kuće do vrtića i škola koje provode programe predškole osigurat će se uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju.

U javnom pozivu objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstvo također naglašava kako je uključivanje djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine u programe produženog boravka i programe predškole ključ za prekidanje međugeneracijskog kruga društvene isključenosti i najbolje sredstvo za prevencije nepovoljnog položaja djece pripadnika romske nacionalne manjine na početku osnovnoškolskog obrazovanja.

Ciljne skupine za provođenje projekata u okviru ovog Otvorenog poziva će biti učenici pripadnici romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda osnovne škole kao i djeca pripadnici romske nacionalne manjine.

Prihvatljivi prijavitelji projektnih prijedloga su općine, gradovi i županije odnosno jedinice lokalne i područne samouprave koje su osnivači osnovnih škola (javnih kao i privatnih škola s pravom javnosti) i osnivači dječjih vrtića.

Prijavitelji (osnivači škola i vrtića) moraju imati partnere propisano je uvjetima za prijavitelje. Prijavitelj mora djelovati u partnerstvu s dječjim vrtićem i/ili osnovnim školama u kojima djeca i učenici (od 1. do 4. razreda OŠ) pripadnici romske nacionalne manjine sudjeluju u projektu.

Uz osnovne škole i vrtiće partneri na projektu mogu biti i drugi osnivači osnovnih škola i vrtića, druge (pred-tercijarne) odgojno-obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva odnosno udruge, regionalne i lokalne razvojne agencije kao i ustanove socijalne skrbi.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 15.300.000 kuna. Minimalni iznos potpore po projektu iznosi 500.000 kuna, dok je maksimalni iznos 3.000.000 kuna. Iznos potpore po projektu će biti vezan za broj učenika i romske djece koja budu sudjelovala u projektnim aktivnostima, a najmanji broj je već tri (3). Predlagači projekata na ovoj Otvorenom pozivu nemaju obvezu sufinanciranja projekata. Planirano trajanje projekata je 15 mjeseci.

Otvoreni privremeni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine”, Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., korištenjem sredstava Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

Ministarstvo je u okviru aktivnosti na provođenju ovog Otvorenog poziva organiziralo i radionice u Osijeku i Zagrebu koje su bile namijenjene potencijalnim prijaviteljima i partnerima. Prezentacije s održanih informativnih radionica kao i cjelokupnu natječajnu dokumentaciju možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovdje.

Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 14. svibnja 2018. godine.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti