Vijesti ROMI.HR

/
Print - GODIŠNJICA SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA

SJEĆANJE NA ŠABANA BAJRAMOVIĆA

8. 6. 2019.
GODIŠNJICA SMRTI ŠABANA BAJRAMOVIĆA

Na današnji dan prije jedanaest godina, preminuo je „kralj“ romske muzike, Šaban Bajramović. Za sobom je ostavio mnogobrojne albume i singlove, a pamtiti ćemo ga po njegovoj najpoznatijoj izvedbi pjesme „Đelem, đelem“, koja je proglašena romskom himnom.

Autorica: Sindirela Bobarić

Najpoznatiji pjevač romske muzike, Šaban Bajramović, rođen je 1936. godine, u romskoj četvrti u Nišu. Školu gotovo da nije ni pohađao, ali je kasnije naučio čitati i pisati, a sve o muzici naučio na ulici. Muzika mu je uvijek bila jako bitna u životu a s njom se počeo baviti dok je služio zatvorsku kaznu zbog dezerterstva s obveznog vojnog roka. Bio je i fizički prepoznatljiv po svojim tamno crnim sunčanima naočalama koje je često nosio na svojim muzičkim i glumačkim nastupima.

Snimio je mnoge albume i singlove, napisao je i komponirao više od sedamsto pjesama. Njegova karijera doživjela je najveći vrhunac sedamdesetih godina, kada je postao najpoznatiji pjevač romskih pjesmama u bivšoj Jugoslaviji.

Proslavio se romskim hitovima kao što su „Đelem, đelem“, „Đeljan dade“, „Bijele ruže“, „Rovena“, „Opa, cupa“ i sl. Predvodio je grupu „Crna mamba“ s kojom je proveo skoro čitavu karijeru. Surađivao je s mnogim poznatim pjevačima i muzičkim sastavima kao što su „Cubismo“, „Reunion“ i muzičkim sastavom „Mostar Sevdah“ s kojim je imao prilike i snimiti dva CD-a.

Proglašeni „kralj“ romske muzike bio je pjevač i pjesnik a znao je i svirati neke muzičke instrumente, kao što je kontrabas. Bajramović je imao prilike iskusiti se i u glumi pa je glumio u filmovima, „Nedeljni ručak“, „Anđeo čuvar“, „Gypsy magic“ i u poznatom romskom filmu Emira Kusturice „Crna mačka, beli mačor“. Američkih magazin „Time“ proglasio ga je jednim od deset najvećih blues pjevača na svijetu.

Bajramovićeva izvedba pjesme „Đelem đelem“, prihvaćena je kao himna Roma na Svjetskom Romskom kongresu 1964. godine. Pjesmu je komponirao na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović. Izjašnjavao se kao Rom i uvijek je bio ponosan na svoje podrijetlo. Na osobne pozive premijera Indije Džavaharlala Nehrua i premijerke Indije Indire Gandhi posjetio je u više navrata Indiju i tamo nastupao.

Imao je značajnu muzičku karijeru, proputovao je svijetom, osnovao je obitelj, oženio se i dobio četiri kćeri. Preminuo je u 73. godini svog života, od posljedice infarkta, 8. listopada, 2008. godine, u Nišu gdje je i rođen. U znak sjećanja i poštivanja na njega podignut je spomenik, a i jedna ulica u njegovom rodnom Nišu dobila je ime po njemu. Šaban Bajramović, ostati će zapamćen kao „kralj“ romske muzike.

"Inspiraciju za pjevanje nalazim u temama iz svakodnevnog života, našeg romskog. Ja pjevam tu istinu i onda ta istina pogađa. Nisu to bajke, nego istina. Jer, kada pjevam, naši Romi plaču i pjevaju i vesele se. Imam snage vježbati svaki dan. Drugi pjevači nikako ne mogu shvatiti kako mogu pjevati četiri sata bez prestanka."

Šaban Bajramović

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti