Vijesti ROMI.HR

/
Print - HRVATSKA NA 64. MJESTU

INDEKS SLOBODE MEDIJA

5. 3. 2020.
6aa HRVATSKA NA 64. MJESTU
Izvor: Reporteri bez granica
HRVATSKA NA 64. MJESTU

Reporteri bez granica, nevladina organizacija koja zagovara slobodu tiska i medija, od 1995. godine objavljuje godišnji izvještaj o broju ubijenih i pritvorenih novinara, na osnovu podataka koji pokrivaju razdoblje od 1. siječnja do 1. prosinca 2019. godine. Također, Reporteri bez granica sastavljaju Indeks slobode medija. To je procjena slobode medija u skoro svim zemljama svijeta. Prvi put objavljen je 2002. godine. Indeks slobode medija govori o pritiscima, napadima, uhićenjima i ubojstvima novinara. Indeks mjeri samo stupanj slobode medija, ali ne i kvaliteta novinarstva u pojedinim zemljama.

Autorica: Milica Kuzmanović

Svjetski indeks slobode medija za 2019. godinu koji su objavili Reporteri bez granica pokazuje kako mržnja prema novinarima prerasta u nasilje, što doprinosi povećanju straha kod novinara. Broj zemalja koje se smatraju sigurnim za rad novinara opada, a zakoni koji se odnose na medije pooštravaju se. Politički lideri svojim retorikama izazivaju neprijateljstvo prema novinarima, što za posljedicu ima povećanje opasnosti za novinare.

Prema izvještaju koji su objavili Reporteri bez granica, tijekom 2019. godine u svijetu je ubijeno 49 novinara. To je najmanji broj ubijenih novinara u proteklih šesnaest godina, odnosno, 44% manje nego broj ubijenih novinara u 2003. godini, koja drži tragični rekord kao godina s najviše ubijenih novinara u ovom stoljeću. Međutim, ovo statističko smanjenje ne znači kako je novinarski rad postao manje opasan.  

Ovaj pad je prvenstveno rezultat smanjenja broja novinara ubijenih u ratnim zonama: 17 ih je nastradalo u Siriji, Jemenu i Afganistanu ove godine, što je upola manji broj ubijenih novinara u odnosu na prošlu godinu.

„Meksiko, zemlja u kojoj nema rata, jednako je opasan za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija“, rekao je glasnogovornik odbora Reportera bez granica Michael Rediske. Najsmrtonosnija regija ove godine bila je Latinska Amerika s 14 žrtava, od čega je samo u Meksiku ubijeno deset novinara. U Siriji je također ubijeno deset novinara, u Afganistanu pet, četvoro je ubijeno u Pakistanu i troje u Somaliji.

Međutim, ove godine zabilježen je porast broja zatvorenih novinara. Prema podacima Reportera bez granica, trenutno se u zatvorima nalazi oko 400 novinara, što je čak 12% više u odnosu na prethodne godine. Gotovo polovina svih zatvorenih novinara nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Uoči objavljivana godišnjeg izvještaja o medijskim slobodama Michael Rediske je izjavio kako su vlade u tim zemljama pojačale pritisak na ljude koji rade u medijima. Samo u Kini trenutno se u zatvorima nalazi oko 120 osoba koje rade u medijima, a više od 40 % njih su novinari amateri koji, unatoč pojačanoj cenzuri nastoje neovisno i objektivno izvještavati putem društvenih mreža.

Reporteri bez granica objavili se kako su uznemireni šutnjom hrvatske vlade o govoru mržnje i prijetnjama usmjerenim k novinarima i pozvali su vlasti da javno osude ove napade kako bi odgovorne osobe bile kažnjene. Glavna urednica deska Reportera bez granica za Europsku uniju i Balkan, Pauline Adès-Mével, rekla je kako hrvatske vlasti moraju eksplicitno osuditi takve prakse i nezdravu klimu nekažnjavanja ovakvih djela u Hrvatskoj, jer se radi o stvarnoj opasnosti za novinare. “Nečinjenje je jednako opasno kao davanje odriješenih ruku onima koji prijete medijima”, zaključila je.

Hrvatska se nalazi na 64. mjestu od ukupno 180 zemalja na Indeksu slobode medija, što zabrinjava, jer bi u Hrvatskoj kao sljedećoj zemlji koja će predsjedavati Europskom unijom, sloboda medija morala biti na znatno višoj razini.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti