Vijesti ROMI.HR

/
Print - I DALJE BEZ ODŠTETE ROMIMA, SRBIMA I ŽIDOVIMA ZA IMOVINU OTETU U NDH

ODŠTETA ZA OTETU IMOVINU

4. 10. 2017.
I DALJE BEZ ODŠTETE ROMIMA, SRBIMA I ŽIDOVIMA ZA IMOVINU OTETU U NDH

Američki sud odbacio je tužbu sa zahtjevom za odštetu za oduzetu imovinu Romima, Srbima i Židovima iz formalnih razloga prije rasprave o meritumu spora.

Autor: ROMI.HR

Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu je 28. rujna 2017. godine, odbacio tužbu u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia (Lalić i dr. protiv Republike Hrvatske) nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora izvijestilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Tužba je pokrenuta krajem svibnja 2016. godine, a njom je skupina tužitelja od Republike Hrvatske zahtijevala isplatu odštete od 3,5 milijardi USD za oduzetu imovinu Židovima, Srbima i Romima na području Republike Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

U priopćenju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako ''Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tijekom tog razdoblja''.

U svom priopćenju Ministarstvo naglašava da se radi o ''navodno oduzetoj imovini'' čime Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dovodi u pitanje činjenicu da su tijekom Drugog svjetskog rata na području Republike Hrvatske većini Roma, Srba i Židova otete ili uništene kuće i druga imovina.

O toj masovnoj pljački i otimačini svjedoče i brojni dokumenti iz vremena NDH uključujući zapisnike s podacima o stvarima koje su prodavane na licitaciji, imenima kupaca i iznosima ostvarenim na licitacijskoj prodaji u pojedinim selima u Slavoniji. Na licitacijama su ustaše prodavale odjeću pa čak i donje rublje, posteljinu, posuđe, namještaj i druge predmete koje su otele od romskih obitelji prije njihovog masovnog transporta u ustaški koncentracioni logor Jasenovac u kojemu je ogromna većina Roma mučena i ubijena.

 
Povratak na sve vijesti