Vijesti ROMI.HR

/
Print - “JESEN NA BILOGORI” U ROMSKOJ KUĆI

ROMI LOVARI U BJELOVARSKOM KRAJU

9. 11. 2017.
 “JESEN NA BILOGORI” U ROMSKOJ KUĆI
Foto/Facebook; Romska kuća
“JESEN NA BILOGORI” U ROMSKOJ KUĆI

Prošlog je tjedna, 5. studenog 2017. godine, u Romskoj kući kraj Bjelovara održana prva izložba „Jesen na Bilogori“. Inicijatori i organizatori izložbe su članovi Udruge Lovari, a realizacija ideje provedena je u suradnji s  lokalnim OPG-ovima s područja Bilogore.

Autor: ROMI.HR

Udruga Lovari iz Maglenče kraj Bjelovara (Općina Veliko Trojstvo, Bjelovarsko-bilogorska županija), osnovana 2001. godine, svoje aktivnosti provodi u okviru „Romske kuće“, a predsjednik Udruge je Goran Đurđević.

Njezini članovi sustavno rade na zaštiti tradicijskih običaja, jezika i kulture Roma u Hrvatskoj s naglaskom na običajnu kulturu Roma skupine Lovari, koji su domicilni Romi na području Bjelovarsko-bilogorske županije, te na promicanju dobrih odnosa i suživota između pripadnika romske nacionalne manjine i većinske zajednice.

U najmu Udruge je i  površina od jednog  hektara poljoprivredne površine  na kojem su članovi Udruge i simpatizeri posadili lavandu, kao prikaz tradicijskih zanimanja žena Romkinja na ovom području, koju ekološkim- tradicijskim  uzgojem održavaju  te prerađuju.

Izrađene   proizvode i pripravke od lavande prezentiraju kao suvenir i nude posjetiteljima „Romske kuće“  koji  kupovinom istih  te razgledavanjem  pod stručnim vodstvom stalne trojezične povijesno – dokumentarne izložbe o Romima u prostoru, financijski podupiru osnovne aktivnosti Udruge.

Članovi  Udruge Lovari odlučili su povodom zatvaranja ovogodišnje sezone poljoprivrednih radova na polju lavande 2017. godine svim članovima Udruge, podržavateljima, vanjskim suradnicima te dosadašnjim posjetiteljima „Romske  kuće“, lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima),  te seoskim kućanstvima u okolici ponuditi besplatan prostor za promociju njihovih proizvoda: meda, ekološkog voća i povrća, sira i drugih proizvoda. Uz navedeno. Drugi cilj ove aktivnosti je bio prezentirati proizvode od lavande iz „Romske kuće“.  

Izložbu su podržali predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara, Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije te načelnik Općine Veliko Trojstvo.

Iako je rad Udruge već duže razdoblje bez poticaja i praćenja državnih institucija čiji je zadatak podržavati rad udruga i drugih organizacija i institucija nacionalnih manjina i bez podrške saborskog zastupnika koji je izabran da predstavlja romsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru, kao i bez financijske podrške lokalne i područne samouprave, aktivno djeluje i kroz sve se različite aktivnosti zalaže za poboljšanje položaja Roma u lokalnoj zajednici u kojoj djeluje ali i u široj zajednici. Rad Udruge postao je prepoznatljiv kroz specifičan način promoviranja bogate povijesti Roma, njihove tradicije, običaja i jezika kroz koje su prepoznati i poznati u zajednici, te aktivnim uključivanjem  Roma u aktivnosti šire zajednice.

 
Povratak na sve vijesti