Vijesti ROMI.HR

/
Print - JURJEVO/ĐURĐEVO ROMA LOVARA

ODRŽANA IX. MANIFESTACIJA ''JURJEVDANSKO UMIVANJE''

5. 5. 2018.
Jurjevo 1a JURJEVO/ĐURĐEVO ROMA LOVARA
Foto: Bjelovar.info
JURJEVO/ĐURĐEVO ROMA LOVARA

U Romskoj kući u Maglenči pokraj Bjelovara održana je u nedjelju, 22. travnja 2018. godine IX. tradicionalna manifestacija ''Jurjevdansko umivanje''. Inicijator i domaćin manifestacije je Udruge Lovara – Romska kuća. Manifestaciju su, pored ostalih, podržali Grad Bjelovar, Općina Veliko Trojstvo i Udruga Bilogorski turistički put koji su bili i nositelji većeg djela manifestacije.

Autorica: Slađana Đurđević

Želja za zdravljem, božjim blagoslovom te bogatom i plodnom godinom želja je svih stanovnika Bilogore pa tako i pripadnika manjine Roma koji godinama odnosno stoljećima, žive u suživotu sa stanovnicima Velikog Trojstva - „Troščanima“ kako mještani sebe nazivaju. Veliko Trojstvo je jedna od općina Bjelovarsko-bilogorske županije. Ta želja za dobrim zdravljem, božjim blagoslovom te bogatom i plodnom godinom za Rome, ali i sve druge stanovnike Bilogore bila je povod za organiziranje i ove tradicionalne manifestacije „Jurjevo/ Đurđevo na Bilogori“. Manifestacija je to koja je ove godine organizirana IX. puta, a čiji inicijator je bila Udruga Lovari - Romska kuća koja je bila domaćin i ove godišnje manifestacije.

''Jurjevdansko/Đurđedanvsko umivanje'' održano je u nedjelju, 22. travnja 2018. godine, u ranim jutarnjim satima, kako tradicija nalaže. Udruga Lovara – Romska kuća organizirala je za sve goste i svoje članove prikaz "Jurjevdanskog/Đurđevdanskog umivanja". Tradicionalna svečanost održana je ispred Romske kuće u Maglenči. Nakon tradicionalnog ''Jurjevdanskog/Đurđedanvskog umivanje'' domaćini su za svoje goste organizirali i  tradicionalni „Jurjevdanski/Đurđevdanski zajutrak“.

Tradicionalni je to običaj Roma Lovara prilikom svetkovanja blagdana Svetog Jurja/Juraja koji se prema katoličkom kalendaru, slavi 23. travnja. Sveti Juraj je, u katoličkoj tradiciji, zaštitnik seljaka, stočara, stoke, putnika i nomada. U prošlosti to je bio blagdan koji su Romi obilježavali kao dan kada se vršilo ritualno kupanje i blagoslov doma, obitelji i stoke, a posebno konja u vlasništvu romskih obitelji, dok je danas to slavlje posvećeno početku poljoprivredne radne godine odnosno poljoprivrednih radova na imanjima.

Slavljenje dana Svetog Jurja po katoličkom kalendaru odnosno Đurđevdana po pravoslavnom kalendaru jedna je od najznačajnijih i najstarijih tradicija u romskim obiteljima i zajednicama na Balkanu i ima svoje korijene još u vremenima dolaska Roma na Balkan krajem 14. stoljeća.

 

Voditeljica programa, Slađana Đurđević, ukratko je upoznala goste s tradicijama i običajima Roma Lovara. Posebno je zahvalima konjarima OPG-a Rebić koji su svojim okićenim konjima upotpunili prikaz. Podsjetila je kako su Romi Lovari  oduvijek bili trgovci te da naziv Lovari dolazi od riječi ''love/lova,, što na romskom znači novac. Romi Lovari, ne samo da su u prošlosti  trgovali konjima, već su i poznavali više od stotinu vrsta biljaka kojima su liječili konje. Uvijek bi među svojim konjima izabrali jednog za svog ljubimca. Taj se konj nije prodavao do smrti. Upravo zato Romi Lovari tradicijski na Jurjevo/Đurđevo vrše posvetu i blagoslov konja. Vjerovali  su kako na samo Đurđevo vladaju svakojake nevidljive sile te da je konjima potrebna posveta i blagoslov kako bi ih zaštitili i ojačali svetom vodom koju bi gazda kuće donio iz crkve sa svete mise na sam blagdan.

Posvećena voda iz crkve ulijevala se u čistu izvorsku vodu koju su na samo Jurjevo/Đurđevo prije izlaska sunca mlade neudate djevojke iz romske obitelji donijele s izvora i kojom su prelile, večer prije, ubrano šareno poljsko cvijeće koje je bilo cijelu noć izloženo mjesečevim zrakama u drvenom koritu. Ta "cvjetna voda" samo na Jurjevo/Đurđevo ima moć pročišćenja, ozdravljenja  te vječne ljepote. Stoga, rano ujutro svi iz obitelji kao i dragi gosti, poslije gazde kuće, trebaju se umiti ili umočiti ruke u toj vodi. Ruke se ne brišu, već se prirodno osuše na tijelu pored vatre koja gori na ognjištu. Istom vodom blagoslovi se kasnije kuća i blago, a ostatak se odnosi do tekuće vode u koju se izlijeva čime se rješava sva nečist koja se nakupila u kući i ispred nje.

 

Nakon pojašnjenja o tradicijama i običajima Roma Lovara održane je kraći kultuno-umjetnički program. Mladi umjetnik Luka Baranašić, svirajući na violini, izveo je romsku himnu „Đelem, Đelem“  i popularnu pjesmu „Đurđevdan“ i svojim nastupom oduševio nazočne. KUD Veliko Trojstvo nastupili su s bilogorskim napjevima i tamburaškom glazbom, a dragi gost iz Đurđevca Josip Posavec nastupio je s vokalnom izvedbom „Đurđevdana“.

Nakon zanimljivih nastupa umjetnika, katolički svećenik velečasni Marko Ocvirek blagoslovio je sve prisutne kao i samu izvorsku vodu na ulazu u Romsku kuću, te konje i konjare koji su pristigli, zaželjevši svima uspješnu i plodnu radnu godinu. Tradicionalan način umivanja kao i ulaska u Romsku kuću uprizorio je najpoznatiji bjelovarski Rom i domaćin svečanosti Goran Đurđević, uz poziv na zajedničko blagovanje „Jurjevdanskog zajutraka“ koji je bio poslužen u prostoru Romske kuće.

Prije početka blagovanja pripremljenog doručka valjalo je zajednički prerezati romsku pogaču kojom se ritualno započinje svečani obrok kod Roma. Objedinili su se u tom činu i prisutni „sudomaćini“ kako su ih nazvali članovi Udruge Lovara, zamjenik načelnika Općine Veliko Trojstvo, Miljenko Kurevija i gradonačelnik grada Bjelovara, Dario Hrebak, sestra Karolina Miljak, nacionalna koordinatorica Pastorala za Rome RH te domaćin, Goran Đurđević. Svi  prisutni dobili su po komadić pogače sa željom da svima cijela godina bude sretna i uspješna. Nakon zahvale donatorima i članovima koji su pripremili hranu i uredili stol zajednički su blagovali izvođači, gosti i domaćini uz glazbu članova Tamburaškog orkestra KUD-a Veliko Trojstvo.

Mlađi sudionici iskoristili su priliku, uz stručno vodstvo konjara, za druženje s konjarima i mogućnost pomilovati i uzjahati konje što ih je posebno oduševilo.

Nakon zajedničkog doručka u Romskoj kući dio prisutnih se uputio na misu u župnu crkvu Presvetog Trojstva, dok je dio uz konjare OPG-a Rebić i njihove ljubimce krenuo put Trojstva gdje se na Vidikovcu održao završni dio manifestacije "Đurđeva u Bilogori"

Na Vidikovcu je izvršen tradicionalni ''Blagoslov konja'', natjecanje u jahanju spretnosti, izbor najljepšeg konja i proglašenje pobjednika. Manifestacija je završila zajedničkim ručkom za sve izvođače i goste koji su pripremili lovci iz Velikog Trojstva.

Na završnom dijelu manifestacije na Vidikovcu nastupili su: Zbor Matice umirovljenika Veliko Trojstvo, Tamburaški orkestar "Bilogora" i KUD Veliko Trojstvo.  Organizacija većeg dijela manifestacije djelo je Općine Veliko Trojstvo i Udruge Bilogorski turistički put, dok su se za organizaciju prikaza romskih običaja pobrinuli članovi Udruge Lovari - Romska kuća. Zajednička uspješna organizacija ove manifestacije, po deveti put, dobar je primjer suživota i suradnje većinske zajednice i manjine Roma čime se Bjelovarsko bilogorska županija stvarno može pohvaliti. Zatvarajući manifestaciju organizatori su zahvali svima na dolasku i sudjelovanju i pozvali sve na slijedeću jubilarnu X. manifestaciju „Jurjevo/Đurđevo na Bilogori“.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti