Vijesti ROMI.HR

/
Print - KANDIDIRANJE DIJELA NOVIH ČLANOVA SAVJETA

JAVNI POZIV VLADE ZA KANDIDIRANJE DIJELA NOVIH ČLANOVA SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE

25. 2. 2019.
19-021 a KANDIDIRANJE DIJELA NOVIH ČLANOVA SAVJETA
Izvor: vlada.gov.hr
KANDIDIRANJE DIJELA NOVIH ČLANOVA SAVJETA

Vlada Republike Hrvatske je pozvala vijeća i predstavnike nacionalnih manjina kao i udruge nacionalnih manjina da predlože kandidate za nove članove Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske. Savjet je tijelo Vlade koje je osnovano temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine i ovo je peti javni poziv Vlade za kandidiranje dijela članova Savjeta. Rok za predlaganje kandidata je 5. ožujak 2019. godine.

ROMI.HR

Članove Savjeta za nacionalne manjine imenuje Vlada Republike Hrvatske na četverogodišnji mandat bez ograničenja broja mandata. Savjet se sastoji od ukupno 20 članova koji bi trebali predstavljati 22 nacionalne manjine koje, temeljem Ustavnog zakona, imaju taj status. Savjet čini 8 zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i 12 članova za čije imenovanje Vlada raspisuje javi poziv. Savjet ima predsjednika i dva potpredsjednika.

Sedam kandidata Vlada će u Savjet imenovati iz reda osoba predloženih od strane vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a pet kandidata iz reda ''istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih djelatnika'' pripadnika nacionalnih manjina predloženih od udruga i drugih organizacija manjina, vjerskih zajednica, pravnih osoba i građana pripadnika nacionalnih manjina.

Vlada u javnom pozivu, usvojenom na 144. sjednici Vlade održanoj 21. veljače 2019. godine, instruira predlagatelje kako za članove Savjeta za nacionalne manjine treba predlagati pripadnike nacionalnih manjina, vodeći također računa o zastupljenosti žena i mladih, ali nisu navedene nikakve odredbe ili principi temeljem kojih bi zastupljenost žena i mladih bila osigurana.

Vlada također instruira kako za kandidate za članove Savjeta ''treba predlagati osobe koje su svojom tolerancijom i suživotom, afirmirajući vlastitu kulturu, jezik i tradiciju, doprinijele unaprjeđenju razumijevanja, snošljivosti i dijaloga među državljanima Republike Hrvatske, te promicanju etničke, kulturne i vjerske raznolikosti Republike Hrvatske.''

U javnom pozivu Vlada ističe kako će, prilikom imenovanja članova Savjeta za nacionalne manjine, ''voditi računa o udjelu pripadnika pojedinih nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske, kao i o tome da sastav Savjeta odražava njihovu samobitnost i osobitost, te povijesne vrijednosti, etničku, kulturnu i svaku drugu raznolikost.''

Prijedlog za svakog kandidata mora sadržavati: životopis kandidata, obrazloženje zašto se kandidat predlaže, izjavu kandidata o prihvaćanju kandidature te informacije tko kandidata predlaže tj. je li predlagatelj vijeće nacionalne manjine, udruga ili druga organizacija manjina, vjerska zajednica, pravna osoba ili građanin pripadnik nacionalne manjine.

Prijedloge treba poslati do 5. ožujka 2019. godine na adresu: Vlada  Republike Hrvatske, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Zagreb, Mesnička 23.

Na osnovi prikupljenih prijedloga kandidata za članove Savjeta za nacionalne manjine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dostavit će Vladi Republike Hrvatske prijedlog za imenovanje članova Savjeta za nacionalne manjine, predsjednika i dva  potpredsjednika Savjeta.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti