Vijesti ROMI.HR

/
Print - KONSTITUIRAJU SE I VIJEĆA BIRANA U 2. KRUGU

NAKON 2. KRUGA ZAVRŠAVA PROCES KONSTITUIRANJA VIJEĆA

12. 7. 2019.
KONSTITUIRAJU SE I VIJEĆA BIRANA U 2. KRUGU

Konstituiraju se vijeća nacionalnih manjina dio čijih članova je biran u drugom krugu izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina.

Pripadnici romske, srpske i albanske nacionalne manjine su u drugom  krugu birali članove svojih manjinskih vijeća, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). Drugi krug izbora održan je dva tjedna nakon prvog kruga, u nedjelju, 19. svibnja. Drugi krug je održan u sedam općina.

U drugom krugu izbora za članove vijeća i predstavnike u općinama Cestica i Petrijanec u Varaždinskoj županiji birali su pripadnici romske manjine, u općinama Veliki Grđevac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Jakšić i Čaglin u Požeško-slavonskoj, pripadnici srpske nacionalne manjine, a u Omišlju u Primorsko-goranskoj i Vrsaru u Istarskoj županiji, pripadnici albanske nacionalne manjine.

Vijeća nacionalnih manjina na razini županije imaju 25 članova, na razini grada 15, a na razini općine 10 članova. U jedinicama gdje nije bilo dovoljno pripadnika neke manjine da bi se birala vijeća, ali je pripadnika pojedine nacionalne manjine bilo najmanje sto, birali su se manjinski predstavnici.

Manjinska vijeća birala su se u gradovima i općinama u kojima su pripadnici neke manjine imali najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje je ta manjina brojala više od 200 pripadnika, na razini županije ta je granica 500 pripadnika nacionalne manjine.

Kada nakon provedenog prvog kruga izbora za vijeća, dvoje ili više kandidata ima jednak broj glasova, provodi se drugi krug izbora u kojemu, kao kandidati sudjeluju osobe s jednakim brojem glasova ostvarenih u prvom krugu.

Drugi krug za pripadnike romske nacionalne manjine održan je u Varaždinskoj županiji u općinama Cestica i Petrijanec.

Nakon drugog kruga izbora koji je održan 19. svibnja 2019. godina, rezultati za vijeća romske nacionalne manjine su slijedeći:

 

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Općina Cestica:

U Vijeće romske nacionalne manjine općine Cestica u Varaždinskoj županiji izabrani su sljedeći kandidati:

 

1. MARKO IGNAC (24)

2. VLADO ORŠOŠ (13)

3. DAMIR KALANJOŠ, 05.04.1977. (12)

4. RADOVAN IGNAC (9)

5. ROMAN BALOG (5)

6. DEJAN ORŠUŠ (5)

 

U vijeća romske nacionalne manjine u Općini Petrijanec u Varaždinskoj županiji izabrani su slijedeći kandidati:

 

U Vijeće romske nacionalne manjine izabrani su sljedeće/sljedeći kandidatkinje/kandidati:

1. DAMIR ORŠOŠ, 01.09.1996. (17)

2. DAMIR ORŠOŠ, 05.07.1988. (13)

3. RADOVAN ORŠOŠ (6)

4. IVAN ORŠUŠ (6)

5. ZORAN ORŠUŠ (4)

 

Broj osvojenih glasova svakog pojedinog kandidata naveden je u zagradi iza imena kandidata. Zahvaljujući provedenom drugom krugu izbora za vijeća u obeju općina Cestica i Petrijanec, stvoreni su uvjeti za konstituiranje dva romska vijeća.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti