Vijesti ROMI.HR

/
Print - KONSTITUIRAN NOVI NACIONALNI SAVJET ROMA U SRBIJI

NOVI NACIONALNI SAVJET ROMSKE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI

8. 1. 2019.
KONSTITUIRAN NOVI NACIONALNI SAVJET ROMA U SRBIJI

Na prvoj, konstituirajućoj, sjednici novoizabrani Nacionalni savjet romske nacionalne manjine u Republici Srbiji izabrao je svog predsjednika i druga tijela čime su stvorene pretpostavke za početak redovnog djelovanja četvrtog saziva Nacionalnog savjeta, najvišeg predstavničkog tijela pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji.

Autorica: Adrijana Nikitović

Na prvoj sjednici Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine u Srbiji je konstituiran novi, četvrti, saziv Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine. Članovi Savjeta su na prijedlog člana Savjeta, Dejana Vlajkovića, za predsjednika Savjeta izabrali Dalibora Nakića. Novi predsjednik Savjeta Nakić je izabran s 33 glasa za, 0 protiv i 0 suzdržanih. Sjednici je prisustvovalo 33 člana od ukupnih postojećih 35.

Na konstitutivnoj sjednici Savjeta su pored predsjednika Savjeta izabrani i predsjednica Izvršnog odbora Savjeta - Pava Čabrilovski, glavni tajnik Savjeta - Dejan Vlajković, zamjenik predsjednika Savjeta Aleksandar Balinović, te 4 potpredsjednika Savjeta - Tefik Ramadanović, Zvezdan Ramić, Saša Ališanović i Emin Selimija.

Za zamjenika predsjednika Izvršnog odbora Savjeta je izabran Milodrag Ramić, 2 potpredsjednika Izvršnog odbora Savjeta - Igor Paunović i Dragan Krstić, te 5 članova Izvršnog odbora Savjeta - Živana Živanović, Aleksandar Radulović, Stevan Jovanović, Miloš Nikolić i Željko Todić.

Nacionalni savjet romske nacionalne manjine ima 4 Odbora i to su Odbor za obrazovanje, Odbor za službenu uporabu jezika i pisma, Odbor za informiranje i Odbor za kulturu. Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Savjeta su izabrani i predsjednici, potpredsjednici i članovi ovih odbora.

Za predsjednika Odbora za obrazovanje je izabran Milan Beljić, potpredsjednica Zdravka Simić i članovi Božidar Jovanović, Ljiljana Mihajlović i Dobrila Đin. Za članove Odbora za službenu uporabu jezika i pisma su izabrani Monika Fodor i Danijela Tadić, uz Mariju Aleksandrović na čelu Odbora i potpredsjednika Zorana Petrovića. Predsjednica Odbora za informiranje je postala Željka Nikolić, uz potpredsjednika Dragana Đorđevića i članove Stanislava Jovanovića, Sanju Mitrović Lukić i Miloša Roštaša. Za predsjednika odbora za kulturu je predložen i izabran Milivoj Didanović, potpredsjednik je Miroslav Veljković, a članovi su Zoran Nikolić i Mišljan Rašić.

Izabrani su i članovi dvije Komisije koje djeluju u okviru Savjeta - članovi Komisije za primopredaju Savjeta i članovi Statutarne komisije. Za predsjednika Komisije za primopredaju Savjeta je izabran Dalibor Nakić, zamjenica predsjednika Pava Čabrilovski, te članovi Dejan Vlajković, Aleksandar Balinović i Miodrag Ramić. Dalibor Nakić i Pava Čabrilovski su također izabrani za predsjednika, odnosno potpredsjednicu Statutarne komisije, a jedini izabrani član Statutarne komisije je Dejan Vlajković.

Bivši predsjednik Nacionalnog Savjeta romske nacionalne manjine, koji je u novi saziv Savjeta izabran kao jedini kandidat sa svoje izborne liste, Tafik Radmanović, je pozdravio izbor novog sustava i prisutnima se obratio riječima: „Hvala svim članovima Savjeta na ukazanom povjerenju. U prethodnom periodu sam obavljao funkciju predsjednika Savjeta i to sam radio najbolje što sam umio. Od danas ću istom voljom i energijom obavljati povjerene poslove, koje mi predsjednik Nakić i Savjet povjere. U ime članova sa moje izborne liste i u moje osobno ime čestitam svima vama, a predsjedniku Daliboru Nakiću želim puno uspjeha u naredne četiri godine.“

Nakon konstitutivne sjednice Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je donijelo Rješenje kojim su promijene izglasane na sjednici upisane u Registar nacionalnih savjeta, uključujući izbor novog predsjednika Dalibora Nakića.

Da podsjetimo, Nacionalni savjet nacionalne manjine je tijelo koje se bira na nacionalnoj razini i kome se zakonom povjeravaju određena javna ovlaštenja poput sudjelovanja u odlučivanju ili samostalno odlučivanje o pojedinim pitanjima iz područja kulture, obrazovanja, informiranja, te službene uporabe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim područjima.

Na izborima održanim u studenom 2018. godine svoje nacionalne savjete su birale 22 nacionalne manjine koje žive u Srbiji. Na neposrednim izborima za Nacionalni savjet romske nacionalne manjine pobijedila je lista ''Sveevropski romski pokret'' i osvojila 32 od ukupno 35 mjesta u Nacionalnom savjetu.

Romska nacionalna manjina u Republici Srbiji je treća po brojnosti s 147.604 pripadnika i čini 2.05% stanovništva Srbije. Uvjet za provođenje općih neposrednih izbora za Nacionalni savjet romske nacionalne manjine je bio upis najmanje 59.041 birača u popis birača romske nacionalne manjine što je i ostvareno upisom 66.570 birača .

Romi su, na općim neposrednim izborima, mogli birati između 5 kandidacijskih lista: ''Sveevropski romski pokret'', ''Romi odlučno za Srbiju'', ''Respekt za Rome - Vladan Stanojević'', ''Ujedinjena partija Roma - Jekutni partija Romani'' kao i lista Saveza društava Roma Republike Srbije ,,Složno i zajedno za bolje sutra Roma“.

Konačni rezultati izbora, koje je objavila Republička izborna komisija, pokazuju da je najviše glasova, 26.592 što čini čak 83.2% ukupnog broja važećih glasova, osvojila lista ''Sveevropski romski pokret'' na čelu s  Jelenom Jovanović, članicom Skupštine AP Vojvodine. Simboličnu zastupljenost od po jednog člana novog Nacionalnog savjeta ostvarile su liste ''Ujedinjena partija Roma - Jekutni partija Romani'' čiji je nositelj liste bio Miloš Mihajlović s osvojenih 4.68% glasova, ''Romi odlučno za Srbiju'' sa nositeljem Tefikom Ramadanovićem s osvojenih 4.58% glasova i ''Respekt za Rome'' čiji nositelj liste je bio Vladan Stanojević s osvojenih 3.36% glasova.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti