Vijesti ROMI.HR

/
Print - LIPOVLJANSKI SUSRETI 2018.

MANIFESTACIJA OBNOVLJENE TRADICIJE

28. 8. 2018.
Lipovljanski susreti 1a LIPOVLJANSKI SUSRETI 2018.
Izvor: Lipovljanski susreti 2018.
LIPOVLJANSKI SUSRETI 2018.

U Lipovljanima su od 24. do 26. kolovoza 2018. godine održani tradicionalni Lipovljanski susreti. Bili su to IX. susreti nakon njihovog ponovnog pokretanja 2010. godine. Lipovljanski susreti su izvorno poreknuti 1976. godine kao manifestacija stvaralaštva nacionalnih manjina.

ROMI.HR

Lipovljanski susreti 2018. godine su trajali tri dana. Program je uključivao vrlo raznorodne sadržaje od koncerata Lidije Bačić i Mladena Grdovića, preko natjecanja u kuhanju fiša, kuhanju gulaša, turnira u boćanju i pikadu, biciklijade, natjecanja šumskih radnika sjekača, nogometnih utakmica, do prezentacije vatrogasaca i gospodarsko-diplomatskog susreta.

Programske aktivnosti neposrednije vezane za nacionalne manjine i njihovo stvaralaštvo i identitet uključivale su, uz samu svečanost otvaranja Lipovljanskih susreta i tradicionalni mimohod sudionika, i prezentaciju narodnih nošnji i gastronomije nacionalnih manjina te prezentaciju tradicijskih obrta kao i sajam rukotvorina i likovnu koloniju. Na smotri stvaralaštva nacionalnih manjina nastupilo je desetak kulturno-umjetničkih društava pripadnika nacionalnih manjina uključujući i predstavnike romske nacionalne manjine RKUD “Tradicija” i “Crni Biseri” iz Siska.

Kao dio manifestacije organiziran je i Okrugli stol održan u Narodnoj knjižnici i čitaoci u Lipovljanima pod nazivom: ‘’Nacionalne manjine – migracije i sigurnost u demokratskim društvima’’. Na Okruglom stolu su izlagali Aleksandar Tolnauer, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Josip Krajči, predsjednik Udruge Slovaka iz Lipovljana i Antonija Petričušić s Katedre za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Susrete je organizirala Općina Lipovljani pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba. Zemlja partner ovogodišnje manifestacije Lipovljanskih susreta je bila Kanada.

U svojstvu osobnog izaslanika visoke pokroviteljice, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Lipovljanske susrete je i ove godine otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Obraćajući se prisutnim predstavnicima lokalne i regionalne zajednice te predstavnicima nacionalnih manjina i drugim uzvanicima, na otvaranju Lipovljanskih susreta 25. kolovoza 2018. godine, načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat naglasio je kako su Lipovljani poznati po svojoj multietničkoj raznolikosti, jer uz hrvatsko stanovništvo, u njima žive i pripadnici 13 nacionalnih manjina.

Lipovljani su općina u Sisačko-moslavačkoj županiji. Prema posljednjem Popisu stanovništva provedenom 2011. godine u Lipovljanima živi ukupno 3.455 stanovnika od čega je 3.022 odnosno 87,5% Hrvata. U Lipovljanima žive i pripadnici nacionalnih manjina i to 148 Ukrajinaca (4,3%), 106 Slovaka (3%), 88 Čeha (2,5%), 34 Srba (1%), te osam Talijana, po sedam Bošnjaka i Mađara, šest Albanaca, po dva Rusina i Slovenca, te po jedan Austrijanac, Makedonac i Nijemac. Ukupno u Lipovljanima živi 411 pripadnika nacionalnih manjina što čini 11,9% stanovništva.

Iznenađuje što po posljednjem Popisu stanovništva iz 2011. godine u Lipovljanima ne živi više ni jedan pripadnik ili pripadnica romske nacionalne manjine.

Lipovljanski susreti su, prema svjedočenju uglednih predstavnika romske zajednice iz tog vremena, bili jedno od mjesta razmjene mišljenja i zauzimanje zajedničkih stavova predstavnika romske i drugih nacionalnih manjina na putu borbe za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i imaju značajno mjesto u povijesti razvoja romskog pokreta na području Hrvatske, ali i u tadašnjoj Jugoslaviji kao prostoru na kojemu je sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća došlo do razvoja romskog pokreta značajnog u najširem međunarodnom kontekstu.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti