Vijesti ROMI.HR

/
Print - LJUDSKA PRAVA NEMAJU ROK TRAJANJA

Konferencija pučke pravobraniteljice

9. 12. 2017.
PuYka pravobraniteljica govori LJUDSKA PRAVA NEMAJU ROK TRAJANJA
Obraćanje Lore Vidović
LJUDSKA PRAVA NEMAJU ROK TRAJANJA

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pučka pravobraniteljica Lora Vidović organizirala je konferenciju „Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne“, u Domu za starije osobe Centar u Zagrebu.

ROMI.HR

Cilj konferencije je bio potaknuti javnu raspravu o stanju ljudskih prava starijih osoba koje trebaju ili koriste dugotrajnu skrb u Hrvatskoj.

Otvarajući konferenciju, pučka pravobraniteljica Lora Vidović je, pored ostalog, istaknula: ''Manjak zaposlenih u domovima za starije i nemoćne, kao i nedostatak njihove edukacije o ljudskim pravima, glavni su uzroci kršenja prava u ovim ustanovama. Korisnici su zadovoljni kvalitetom smještaja, a upravo zaposlenike smatraju najsnažnijom karikom sustava.''

„Starijima koji žive u domovima nije osigurana zdravstvena zaštita u odgovarajućoj mjeri, primjerice ginekološka, ali ni stomatološka. Problemi počinju i prije samog dolaska, jer se na smještaj u decentraliziranim domovima čeka i 10 godina“, navela je pravobraniteljica, koja je domovima i nadležnom ministarstvu uputila niz preporuka za uklanjanje nedostataka. Rezultat je to svega što su timovi Ureda pučke pravobraniteljice uočili u nenajavljenim obilascima domova za starije i nemoćne, što je uključivalo i razgovore s korisnicima i djelatnicima, bez nadzora.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić rekla je kako će ovi podaci biti iznimno korisni u daljnjem radu na problemima starijih, a istaknula je i kako ih je potrebno i informirati o njihovim pravima, što je dio aktivnosti koje predviđa Strategija socijalne skrbi za starije osobe od 2017. do 2020. godine.

Upravo je sudjelovanje i osnaživanje nositelja prava jedan od temelja ljudskopravaškog pristupa skrbi, uz transparentnost, jednakost i nediskriminaciju te zakonitost postupanja, navela je savjetnica pravobraniteljice Silvija Trgovec Greif, predstavljajući priručnik namijenjen zaposlenima u sustavu i kreatorima javnih politika. Priručnik je izdala Europska mreža nacionalnih tijela za ljudska prava (ENNHRI), kojom pravobraniteljica predsjeda, kao jedan od rezultata projekta u kojem su, uz Hrvatsku, sudjelovale i institucije iz Belgije, Njemačke, Litve, Mađarske i Rumunjske. Jedna od preporuka je i potreba donošenja Konvencije o ljudskim pravima starijih. „Nadam se da će Hrvatska ne samo podržati njezino donošenje, već i pri tome imati izričito snažan glas“, rekla je pravobraniteljica Vidović.

O problemima iz perspektive zaposlenika govorila je medicinska sestra u Domu Sv. Josip u Zagrebu Marijana Lukšić Puljak, a navela je kako domovi imaju problema sa zapošljavanjem, zbog nedostatka prijava za posao. Kako se o pravima starijih ne može govoriti bez njih samih, o svojim iskustvima, mahom pozitivnima, govorile su korisnice doma u kojem je održana konferencija, gospođe Mira Šiljak i Bosiljka Kosar.

Ljudska prava nemaju rok trajanja, u domovima za starije potrebno ih je snažnije zaštititi zaključak je konferencije „Ljudska prava nemaju rok trajanja: Život u domu za starije i nemoćne“, održane povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Domu za starije osobe Centar u Zagrebu, a pravobraniteljica je za 2018. najavila i događaje na istu temu u Osijeku, Rijeci i Splitu.
 

 
Povratak na sve vijesti