Vijesti ROMI.HR

/
Print - MAJČIN DAN

OBILJEŽAVANJE MAJČINOG DANA

12. 5. 2019.
MAJČIN DAN

Dan majki se širom svijeta obilježava na različite datume. U većini država, uključujući i Hrvatsku ovaj dan se obilježava druge nedjelje u mjesecu svibnju. Majčin dan se obilježava u čast majki, majčinstva i utjecaja majki u društvu.

Obilježavanje Majčinog dana je počelo na inicijativu Anna Marie Jarvis. Njena majka, Ann Jarvis je bila mirovna aktivistica koja je brinula o ranjenim vojnicima obje suprotstavljene strane u američkom građanskom ratu. Kako bi poboljšala sanitarne uvjete u kojima se u to vrijeme živjelo i javno zdravlje općenito organizirala je radne klubove. Isticala je da ljudi trebaju cijeniti i poštovati svoje majke i pisati im pisma u kojima izražavaju svoju ljubav i zahvalnost.  

Nakon druge godišnjice smrti njezine majke, 12. svibnja 1907. godine Anna Marie je, u metodističkoj crkvi Sv. Andrije u Graftonu u Zapadnoj Virdžiniji osnovala Memorijalni sastanak za majke (Memorial Mothers Day Meeting). Svoju ljubav prema preminuloj majici je izrazila s 500 bijelih karanfila koje je podijelila drugim majkama u mjesnoj crkvi. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Godine 1912. Anna Jarvis zaštitila je slogan "Druga nedjelja u svibnju, Majčin dan“ (Second Sunday in May, Mother's Day) i osnovala je Međunarodnu udrugu ,,Majčin dan“.

Inicijativa je naišla na podršku i 1914. godine Kongres Sjedinjenih Američkih Država je donio Rezoluciju o Majčinom danu koju je potvrdio i američki predsjednik Woodrow Wilson čime je i formalno u Sjedinjenim Američkim Državama uspostavljen praznik Majčin dan.

Anna Marie, nakon što je ostvarila svoj cilj, nije bila u potpunosti zadovoljna načinom na koji se ovaj praznik u Sjedinjenim Američkim Državama slavio i na koji način je komercijaliziran. Pozivala je ljude da posvete vrijeme svojim majkama umjesto da kupuju poklone i unaprijed izrađene čestitke.

Nakon Sjedinjenih Američkih Država praksu obilježavanje Majčinog dana preuzima i Ujedinjeno Kraljevstvo, a zatim Švicarska i Norveška. Nakon Prvog svjetskog rata običaj obilježavanja Majčinog dana se proširio po većem dijelu Europe i raznim dijelovima svijeta.

Majčin dan se ne obilježava svuda u svijetu na isti dan. U najvećem broju država, uključujući i Hrvatsku, on se proslavlja druge nedjelje u svibnju. Najveći broj arapskih država Majčin dan obilježava 21. ožujka, a pojedine države imaju posebne datume posvećene majkama.

Majke su temelj i romskih obitelji i kroz povijest, ali i sada nose najveći teret odgoja djece i brige o njima. Majčin dan je prilika da majkama Romkinjama, ali i svim drugim majkama zahvalimo za sve što kao majke čine za djecu, da provedemo vrijeme s njima i da učinimo sve što je u našoj moći da majke svoj Dan provedu sretne i zadovoljne, u društvu svoje djece.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti