Vijesti ROMI.HR

/
Print - MEDIJSKI PROJEKT KOJI ŽELI MIJENJATI POLOŽAJ ROMA

MEDIJSKI PROJEKT KOJI ŽELI MIJENJATI POLOŽAJ ROMA

2. 3. 2016.
promocija ROMI.HR MEDIJSKI PROJEKT KOJI ŽELI MIJENJATI POLOŽAJ ROMA
Foto/RNV Arhiva
MEDIJSKI PROJEKT KOJI ŽELI MIJENJATI POLOŽAJ ROMA
U zagrebačkom kinu Europa 26. veljače 2016. je predstavljen internetski portal i prvi broj časopisa ROMI.HR koji izdaje Romsko nacionalno vijeće.
Autor: ROMI.HR

O medijskom projektu govorili su David Dragoljub Orlović, izvršni direktor RNV-a; Sindirela Bobarić, članica redakcije i glavni urednik Stojan Obradović.

Redakcija je vrlo multikulturalna, pa tako uz Rome i nerome iz Hrvatske na projektu surađuju suradnici RNV-a iz drugih zemalja, kao i volonteri i praktikanti u RNV-u koji dolaze iz cijele Europe. Ovaj raznoliki tim brine se o tome da se na dvije medijske platforme piše o pitanjima koja se tiču različitih sfera; o politikama za uključivanje Roma na nacionalnoj i europskoj razini; o dobrim i lošim praksama; o situaciji u romskim naseljima, kulturi i povijesti Roma, ali i o životu Roma u drugim državama.

David Dragoljub Orlović, govoreći u ime izdavača, istaknuo je kako položaj Roma u medijima obilježavaju dva pristupa. Jedan je ignoriranje ili vrlo površno informiranje, a drugi je senzacionalističko informiranje. „Primjera pozitivne prakse gotovo da i nema u medijima. Romi su na marginama i kada govorimo o javnom informiranju. Podizanje standarda u svakom području donosi potrebu da se radi bolje, više i transparentnije. U slučaju medija viši standardi znače kraj tzv. ''copy/paste'' informiranja. Viši standardi znače i profesionalno izvještavanje o radu i rezultatima rada vijeća romske nacionalne manjine, predstavnika, zastupnika, tj. tijela koja biraju Romi i očekuju od njih da rješavaju probleme Roma te da opći interes stave ispred svog osobnog.“- izjavio je Orlović.

Naglasio je kako je središnja uloga medijskog projekta ROMI.HR da bude sredstvo komunikacije i to prije svega sredstvo komunikacije većine i manjine. Sredstvo koje će informirati građane ove zemlje o Romima, o tome kako žive, što očekuju i o najvažnijim pitanjima u romskoj zajednici. No, uloga ovog projekta je i to da medij ROMI.HR bude sredstvo informiranja pripadnika romske nacionalne manjine o njihovim pravima i načinima njihovog ostvarivanja, o tome kako Romi žive i rješavaju svoje probleme u drugim državama, o tome što je novo u pristupu europskih institucija pitanjima koja se tiču Roma i sl.

„Pred nama je dug put kako bi unutar romske zajednice pronašli i osposobili kvalitetni tim mladih sposobnih ljudi koji bi razvijali i širili projekt. Budućnost projekta ovisi u najvećoj mjeri o podršci koju trebamo za osposobljavanje tih mladih ljudi, a konačni cilj je samoodrživ, kvalitetan i profesionalan medijski projekt ROMI.HR.“ - istaknuo je Orlović.

Sindirela Bobarić je naglasila da je jedan od ciljeva ovog medija smanjiti predrasude o Romima. O svojoj motivaciji rada na ovom medijskom projektu rekla je – „Najviše sam angažirana oko pitanja Romkinja, one su dvostruko diskriminirane; kao žene i kao Romkinje, dakle prema svojoj nacionalnosti“.

Glavni urednik časopisa i portala Stojan Obradović izjavio je: „Kada su manjine u pitanju i posebno kada su u pitanju Romi, smatram da ovakvi projekti imaju značajan cilj, a to je da su oni potencijalni faktor nužne promjene dominantne medijske paradigme. Ta promjena medijske paradigme znači da nije dovoljno raditi na integraciji manjina u društvo već i da društvo treba integrirati pitanja manjina te da se trebaju pronaći načini kako za manjinsku problematiku zainteresirati širu javnost.

Jedan od ciljeva ovog projekta je da da određeni doprinos promjeni te paradigme, da pokuša potaknuti jedan širi interaktivni odnos u društvu, bez čega integracija nije moguća. Taj interaktivni odnos moguće je ostvariti samo uz pomoć ostalih medija i nadamo se da će naši sadržaji biti značajan poticaj nacionalnim i lokalnim medijima da se na pravi način uključe u ovu tematiku. S druge strane, želimo da naš projekt doprinese informiranju Roma o procesima mijenjanja njihovog položaja, da motivira romsku zajednicu da se aktivno uključi u te procese i da doprinese informiranju Roma o pravima koja Romi mogu ostvariti i načinima njihova ostvarivanja.“

Prvi broj časopisa donosi dossier na temu završetka Desetljeća za uključivanje Roma, dok je u rubrici „U fokusu“ nekoliko članaka koji se tiču obrazovanja Roma. Objavljena je i reportaža iz romskog naselja „Josip Rimac“ u Slavonskom Brodu, kao i intervju sa predsjednikom vijeća romske nacionalne manjine Slavonskog Broda. Uz to obrađene su i teme europskih politika za uključivanje Roma, položaja Roma u Turskoj i Francuskoj te teme iz kulture i povijesti Roma.

Prvi broj časopisa tiskan je u 1000 primjeraka i izlazi tromjesečno od prosinca 2015., dok se internetski portal ažurira na tjednoj bazi člancima objavljenima u časopisu, ali i drugim člancima koji donose mnoge zanimljive teme. Ovaj medijski projekt sufinanciraju Ministarstvo kulture RH i Romsko nacionalno vijeće.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti