Vijesti ROMI.HR

/
Print - MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

DOSTA NASILJA NAD ŽENAMA

25. 11. 2018.
MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Danas je dan koji su Ujedinjeni narodi posvetili borbi protiv nasilja nad ženama, a obilježava se i u znak sjećanja  na četiri sestre iz obitelji Mirabel koje je dao ubiti tadašnji diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo 1960. godine. Dan je to posvećen žena svih rasa, svih nacionalnosti, svih klasa i društvenih položaja, ženama svih dobnih skupina, političkih uvjerenja i vjeroispovijesti. Njegovo obilježavanje u funkcije je borbe za zaustavljanje različitih oblika nasilja nad ženama, nasilja koje je još uvijek svakodnevnica velikog broja žena u svijetu.

Autorica: Sindirela Bobarić

Kada je riječ o statistici koja se odnosi na nasilje nad ženama, važno je znati da ne morate biti matematički stručnjak da bi razumjeli te statistike. Jednostavno morate biti spremni priznati da svaki broj u statistici predstavlja ženu, dijete, obitelj i život rastrgan nasiljem i zlostavljanjem.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog. Ujedinjeni narodi su 17. prosinca 1999. godine, odlučili da se 25. studenog obilježava u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel, koje je 25. studenoga 1960. godine u Dominikanskoj Republici dao ubiti diktator Rafael Trujillo zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu. Sestre Mirabel, četiri sestre rodom iz okolice Santiaga u Dominikanskoj Republici, potekle su iz obitelji srednjeg sloja, a zajedno sa svojim supruzima pripadale su jednoj skupini koja je planirala rušenje diktatora Rafaela Trujilla. Ovaj dan je također posvećen svim ženama u svijetu, te svim  ženama koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava, za dostojanstvo svakog ljudskog bića na ovoj planeti.

Nasilje nad ženama je jedan je od najraširenijih, i najstrašnijih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. I danas se puno slučajeva nasilja nad ženama ne prijavljuje zbog straha te stigme i sramote.  Nasilje nad ženama se događa u različitim tjelesnim i psihičkim oblicima. Nasilje intimnog partnera uključuje udaranje, psihičko zlostavljanje, bračno silovanje i ubojstvo žene odnosno femicid. Seksualno nasilje i uznemiravanje  uključuje silovanje, prisilni brak, ulično uznemiravanje, uhođenje, kibernetičko (cyber) odnosno uznemiravanje na internetu. Trgovina ljudima treći je oblik i uključuje ropstvo i seksualno iskorištavanje, a pojavni oblici nasilja nad ženama uključuju i sakaćenje ženskih genitalija i brak djece.

Rodno temeljno nasilje se može dogoditi bilo kome. Posebno ranjive u ovom smislu su mlade djevojke i starije žene, žene koje prepoznaju kao lezbijke, biseksualne, transrodne ili interseksualne, migrantice i izbjeglice, žene pripadnice nacionalnih manjina, ili žene i djevojke koje žive s teškim zaraznim bolestima i invaliditetom, te one koje su siromašne.

Ove godine 25. studeni, biti će širom svijeta obilježen kao Dan narančaste boje (Orange). Ova tema odabrana je od strane kampanje ''UN Women - Say No. Tema za 2018. godinu je ''Orange the World: #HearMeToo'', u prijevodu ''Učinimo svijet narančastim''. Od 25. studenog će početi razdoblje od 16 dana aktivizma koje će završiti 10. prosinca 2018. na Međunarodni dan ljudskih prava. 

Kada se u pitanje dovodi postojanje raznih oblika nasilja nad ženama moramo naglasiti kako je dugo vremena trebalo da ovaj široko rasprostranjen problem uđe u fokus interesa državnih tijela u svijetu ali i u Republici Hrvatskoj. To je vrlo ozbiljan i velik problem u svijetu, ali nažalost i u našem društvu.

U Republici Hrvatskoj su jedna od najranjivijih skupina Romkinje koje doživljavaju nasilje kao žene ali i nasilje u obitelji. Romkinje su izložene nasilju iz dva razloga.  Prvi je opći zbog toga što su žene, a drugi jer su pripadnice romske nacionalne manjine odnosno Romkinje. Zbog toga je položaj Romkinja teži i u odnosu na Rome, ali i u odnosu na druge žene u Republici Hrvatskoj.

Veliki broj Romkinja je prisiljen živjeti sa svojim muževima koji su zlostavljači, te kontinuirano trpe nasilje u obitelji. U romskoj zajednici je u značajnoj mjeri prisutan alkoholizam, koji djeluje kao dodatni faktor koji dodatno negativno utječe na slučajeve nasilja u obitelji, posebno prema ženama, ali povećava i broj slučajeva nasilja u zajednici.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvještavanje i senzibiliziranje javnosti o činjenici kako nasilje nije nešto što se događa nekome drugome, nego se događa oko nas, našim prijateljima, susjedima, a možda i nama. Nažalost slučajevi nasilja se još uvijek u većini slučajeva ne prijavljuju. Ako si svjedok nasilja nad ženama ili bilo kojeg drugo nasilja u prilici si pomoći promijeniti nečiji život svojim izborom da učiniš nešto. Učiniti nešto znači pružiti podršku ženi koja je žrtva nasilja i koja će, uz tvoju pomoć, biti u boljoj poziciji prijaviti nasilje koje trpi kako bi to nasilje prestalo, a nasilnici bili spriječeni i kažnjeni.

Tijelo Ujedinjenih naroda za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena objavilo je više zanimljivih informacija o nasilju nad ženama:

Dostupnost podataka o nasilju nad ženama značajno se povećala posljednjih godina. Od 1995. godine više od 100 zemalja provodilo je najmanje jedno istraživanje koje se bavilo tim pitanjem. Više od 40 zemalja provodilo je najmanje dvije ankete u razdoblju od 1995. do 2014. godine.

Do sada su 144 zemlje donijele zakone o nasilju u obitelji, a  njih 154 ima zakone i o seksualnom uznemiravanju. Međutim, čak i kada postoje zakoni, to ne znači da su uvijek u skladu s međunarodnim standardima i preporukama ili se provode.

Oko 130 milijuna djevojaka i žena u svijetu doživjelo je sakaćenje ženskih genitalija, pri čemu je godišnje više od 3 milijuna djevojaka u Africi izložilo riziku od te prakse.

U istočnom dijelu Demokratskoj Republici Kongo, od 1996. godine dokumentirano je oko 200.000 slučajeva seksualnog nasilja, uglavnom žena i djevojaka, ali se pretpostavlja kako su stvarni brojevi daleko veći.“

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti