Vijesti ROMI.HR

/
Print - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA

PRIZNANJE DANA SJEĆANJA NA GENOCID NAD ROMIMA

2. 8. 2018.
MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA

Danas, 2 kolovoza, obilježava se svjetski dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta. Na ovaj datum, 2. kolovoza 1944. godine, ubijeno je preostalih 2897  Roma  u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Autorica: Sindirela Bobarić

U svibnju 1942. godine Romi s područja NDH  deportirani su teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Dio Roma po dolasku u logor nije evidentiran, nego odmah poslan u Gradinu gdje je likvidiran, zbog toga nikad nećemo znati točan broj stradalih.

Kada su nacisti došli na vlast odmah su imali negativan stav prema Romima. Zbog Nürnberških zakona iz 1935. Romi su zajedno sa Židovima označeni kao „neprijatelji čiste rase“. Ovim činom je institucionaliziran progon Roma, Židova i drugih.

U travnju 2015. godine Europski parlament je prihvatio ovaj datum 2. kolovoza, usvojivši Rezoluciju o anticiganizmu u Europi i priznanju dana sjećanja na genocid nad Romima u Drugome svjetskom ratu na razini Europske unije. U Rezoluciji je istaknuta i potreba borbe protiv anticiganizma na svim razinama i svim sredstvima.

Zbog inicijative koju je pokrenulo Romsko nacionalno vijeće (RNV), Hrvatski sabor je proglasio nešto ranije, točnije 12, prosinca 2014. godine ovaj datum priznatim i proglašenim međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta (NN 151/14). Pojam Porajmos na romskom jeziku označava genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

U Hrvatskoj je obilježavanje ovog datuma započelo Romsko nacionalno vijeće kada je 2. kolovoza 2012. u suradnji s Centrom za provedbu integracije Roma u EU organiziralo prvu komemoraciju na romskom groblju u Uštici. Izgradnja kulture sjećanja utvrđivanjem prakse obilježavanja mjesta stradanja u Hrvatskoj nastavljena je donošenjem Jasenovačke deklaracije 2013. na konferenciji o stradanju Roma organiziranoj u sklopu Predsjedanja Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma.

Borba za službeno priznanje i komemoriranje genocida nad Romima važna je kako bi se ispravila povijesna nepravda prema Romima koji su kao narod bili kolektivna žrtva genocida koji je nad njima izvršen.

Danas se ovaj bitan datum obilježava u brojnim europskim zemljama. Središnja komemoracija održat će se u koncentracijskom logoru Auschwitz, a u Republici Hrvatskoj na groblju u Uštici koje je dio Spomen-područja Jasenovac.

Jasenovac je bio najveći sabirni logor i logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Sabirni logori osnovani su kao mjesta zatočenja, prisilnog rada i ubojstva velikog broja pripadnika stradalničkih naroda Srba, Židova i Roma, ali i značajnog broja Hrvata i drugih koji su bili protivnici ustaškog režima.

 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti