Vijesti ROMI.HR

/
Print - NA SVIJETU 7 MILIJARDI 717 MILIJUNA STANOVNIKA

7 MILIJARDNI I 717 MILIJUNA STANOVNIKA NA ZEMLJI

11. 7. 2019.
NA SVIJETU 7 MILIJARDI 717 MILIJUNA STANOVNIKA

Međunarodni dan stanovništva je to dan čije proglašenje je za cilj imalo podizanje svijesti o globalnim pitanjima i problemima stanovništva. U ovom trenutku na svijetu živi 7.716.891.279 stanovnika. Prema najpreciznijim promjenama  i broj svih nas koji živimo na zemlji je narastao za 82 milijuna stanovnika.

Autorica: Sindirela Bobarić

Međunarodni dan stanovništva obilježava se 11. srpnja, a proglašen je 1987. godine, od strane Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Upravno vijeće Programa Ujedinjenih naroda za razvoj je procijenilo kako će se 5 milijarditi stanovnik roditi upravo 11. srpnja, 1987. godine.

 

U Hrvatskoj je ovaj datum također mnogo važan jer je 5 milijarditi stanovnik rođen upravo u Zagrebu. U to vrijeme u periodu od 8. do 19. srpnja, održavala se Univerzijada. Kako je tada bio najznačajniji skup koji se održao tih dana, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Javier Pérez de Cuéllar, proglasio je kako će 5 milijarditi stanovnik svijeta biti beba koja je se tog dana rodi u Zagrebu i posjetio je novorođenu 5 milijarditu bebu  u Petrovoj bolnici,  Mateja Gašpara.

 

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana stanovništva usmjereno je na vračanje fokusa svijeta na neizvršene ciljeve Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju iz 1994. godine. Ova konferencija održana je prije 25 godina u Kairu, gdje je 179 vlada usvojilo program koji se trebalo zalagati za žensko reproduktivno zdravlje i ravnopravnost spolova. Na Konferenciji je zaključeno kako bi ova tema trebala zauzeti središnje mjesto u nacionalnim i globalnim razvojnim naporima.

 

Ujedinjeni narodi predali su izvještaj o napretku ispunjavanja ciljeva Programa koji je trebao i osnažiti prava žena te povećati broj obrazovanja djevojčica. UNFPA će u  studenom, 2019. godine zajedno s vladama Kenije i Danske, sazvati konferenciju u Nairobiju, kako bi poboljšali postizanje ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za razvoj koji je usvojen 1994. u Kairu. Unatoč 25 godišnjem dogovoru, veliki napredak je izostao, a u nekim područjima se stanje pogoršalo

 

 

Svoju prvu milijardu svjetsko stanovništvo doseglo u 19. stoljeću, točnije 1804. godine. Drugu milijardu doseglo je 1927. godine, a treću milijardu 1960. godine. Za porast stanovništva sa 3. na 4. milijardu 1974. godine, trebalo je samo 14 godina. Petu milijardu svjetsko stanovništvo doseglo je 11. srpnja, 1987. godine, kada je i počelo obilježavanje Međunarodnog dana stanovništva. Zemaljska kugla dosegla je svoju 6. i 7.  milijardu ukupnog broja stanovnika, a na današnji dan 2019. godine, u ovom trenutku  na svijetu živi 7,716,882,003 stanovnika na zemlji.

 

Činjenica je da se broj stanovništva u Hrvatskoj dramatično smanjio. Državni zavod za statistiku (DZS) je u veljači 2019. godine objavio procjenu prema kojoj se navodi kako je Hrvatska imala prošle godine 4 milijuna i 89 tisuća stanovnika. U odnosu na zadnji popis stanovništva iz 2011. godine, čak 200 tisuće stanovnika manje živi u Hrvatskoj. Demografi su procijenili kako broj stanovnika i dalje pada, te su od sredine 2018. godine uočili da je broj stanovnika u Hrvatskoj počeo padati ispod 4 milijuna.

 

Veliki broj Roma zajedno s većinskog zajednicom Republike Hrvatske napušta svoje rodno mjesto i odlazi trbuhom za kruhom u države poput  Njemačke, Irske i druge zemlje EU.

 

Državni zavod za statistiku procjenjuje da u Hrvatskoj živi 590,6 tisuća djece do 14 godina naspram 833,3 tisuće starijih od 65 godina. To znači da se broj djece do 14 godina smanjio za 60 tisuća, a broj starijih od 65 povećao za 75 tisuće.

 

“To sa sobom nosi teške gospodarske i socijalne probleme i posljedice za mirovinski i zdravstveni sustav. Po udjelu mladih vidi se da će mnoštvo škola nestajati što znamo i bez procjene DZS-a jer već nestaje mnoštvo područnih škola u ruralnim naseljima”, kaže za Večernji list prof. dr. Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti