Vijesti ROMI.HR

/
Print - MILIJUN EURA ZA INFRASTRUKTURU I RURALNI RAZVOJ MANJINA

NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROJEKATA LOKALNE INFRASTRUKTURE ZA MANJINE

13. 9. 2019.
MILIJUN EURA ZA INFRASTRUKTURU I RURALNI RAZVOJ MANJINA

Ministarstva poljoprivrede raspisalo Natječaj za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Ukupna vrijednost natječaja 7 i pol milijuna kuna. Rok za prijavu projekata do 26. 09. 2019. godine.

ROMI.HR

Na temelju Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, na područjima jedinica lokalne samouprave odnosno općina i gradova, Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2019. godini.

Aktivnosti odnosno troškovi koji se mogu financirati sredstvima dobivenim putem ovog Natječaja uključuju kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju ili građenje jednostavnih objekata i/ili objekata i/ili opreme zatvorenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu OPG-a, podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, kupnju novih ili rabljenih gospodarskih vozila, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta koje nije državno, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući troškove promidžbe, stjecanje stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade kao i za troškove operativnog poslovanja poljoprivrednih gospodarstava.

Ukupan iznos predviđen za podjelu kroz ovaj Natječaj je sedam i pol milijuna kuna, pri čemu će se raspodjela sredstava obavljati na način da će potpomognutim skupinama jedinca lokalne samouprave prve skupine biti dodijeljeno do tri milijuna kuna, jedinca lokalne samouprave druge skupine biti dodijeljeno do dva milijuna i dvjesto pedeset tisuća kuna, jedinca lokalne samouprave treće skupine biti dodijeljeno do milijuna i pol kuna, a preostali iznos od sedamsto pedeset tisuća kuna biće dodijeljen jedinca lokalne samouprave posljednje, četvrte, skupine.

Prijavu na ovaj Natječaj može podnijeti Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) uz uvjet da je  upisano u Upisnik poljoprivrednika, kao i da je ekonomske veličine od 500 do 4.999 eura standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sjedište OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine potpomognutih skupina jedinica lokalne samouprave, prema vrijednosti indeksa razvijenosti. Poseban uvjet za sudjelovanje jedinica lokalne samouprave na ovom natječaju je da prema rezultatima Popisa iz 2011. godine udio pripadnika nacionalnih manjina u stanovništvu pojedinog grada ili općine iznosi više od  5 % ukupnog stanovništva.

Cilj ovog Natječaja, kako je precizno definirano natječajnom dokumentacijom, je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima, tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovom prilazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključivanje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za opstanak na ruralnom području, čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socio-ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.

Prijavitelji projekata na ovaj Natječaj mora imati podmirene odnosno regulirane financijske obveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske.

Najviši iznos po korisniku će biti šezdeset tisuća kuna, a krajnji rok za prijavu na ovaj Natječaj je 26. rujan 2019. godine. Rok za objavu Odluke o dodjeli bespovratnih sredstava je 15. studeni 2019. godine, a rok za ugovaranje je 10. prosinac 2019. godine.

Više informacija o ovom Natječaju možete pronaći ovdje.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti