Vijesti ROMI.HR

/
Print - MLADI UČE KAKO ZAGOVARATI PRAVA ROMA

SEMINAR O ZAGOVARANJU ZA MLADE ROME I NEROME

21. 2. 2019.
Roma youth advocacy seminar 2017 in brussels a MLADI UČE KAKO ZAGOVARATI PRAVA ROMA
Izvor: TernYpe
MLADI UČE KAKO ZAGOVARATI PRAVA ROMA

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, 21. ožujka 2019. godine, a u okviru ''Europskog tjedna Roma'', organizira se za četrdeset mladih Roma i neroma seminar namijenjen mladim aktivistima kako bi ih se osposobilo da uspješno zagovaraju prava Roma.

ROMI.HR

Europski parlament i Europska komisija će u Bruxellesu i ove godine ugostiti seminar za mlade Rome i nerome. Seminar će biti u funkciji edukacije o tome kako Europska Unija kreira svoje politike, što je civilno društvo i kako funkcionira, kako se mogu boriti protiv anticiganizma kao, kako mogu ukazivati na probleme romskih zajednica i potrebu njihovog rješavanja kao i više drugih izazova koji stoje pred mladih aktivistima.

Seminar se organizira u sklopu ,,Europskog tjedna Roma'' tokom kojeg se također obilježava i Međunarodni dan borbe protiv rasizma, a vezan je i s obilježavanjem Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja. Seminar će trajati pet dana, od 16. do 22. ožujka 2019. godine i biće održan u Bruxellesu. Ovakav skup je organiziran i prošle godine.

Petodnevni seminar organiziraju Međunarodna mreža mladih Roma TernYpe, Mreža ERGO, Phiren Amenca i Dokumentacijski i kulturni centar i Središnji savjet Sinta i Roma Njemačke.

Organizatori seminara imaju za cilj osposobljavanje mladih Roma kako bi postali ključni akteri društvenih promjena i kako bi kroz aktivnosti zagovaranja poticali solidarnost među mladima. Ciljevi seminara uključuju i ojačavanje kapacitete sudionika za razumijevanje strukture i mehanizma funkcioniranja institucija Europske unije.

Mladi aktivisti će tokom pet dana imati zadatak da se upoznaju s načinom rada europskih institucija, primarno Europskog parlamenta i Europske komisije, kao i procesima donošenja javnih politikama, aktivnostima u procesu uspostavljanja i očuvanja dijaloga, podizanja svijesti o značaju civilnog društva i borbe protiv rasizma.

Na sudjelovanje u seminaru su pozvani romski, ali i ne romski mladi aktivisti i volonteri koji su aktivni u svojim lokalnim romskim zajednicama, kao i oni koji već imali iskustva u radu s romskim zajednicama odnosno mladim Romkinjama i Romima i koji su svojim dosadašnjim djelovanjem pokazali svoju posvećenost borbi protiv diskriminacije, rasizma i anticiganizma, kao i promociji ljudskih prava.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti