Vijesti ROMI.HR

/
Print - NACIONALNA ZAKLADA OBILJEŽAVA 15 GODINA POSTOJANJA

OBLJETNICA NACIONALNE ZAKLADE

29. 10. 2018.
NACIONALNA ZAKLADA OBILJEŽAVA 15 GODINA POSTOJANJA

Ove godine Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva obilježava 15 godina postojanja. Obilježavanje ove značajne godišnjice organizirano je nizom regionalnih skupova s organizacijama civilnog društva.

ROMI.HR

Regionalna obilježavanja 15. obljetnice postojanja i djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva su održana u Opatiji, Šibeniku i Varaždinu, a četvrto u nizu regionalnih obilježavanja održano je u četvrtak i petak u Vukovaru.

Veliki broj predstavnika organizacija civilnog društva je pozdravila i obilježavanje otvorila upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić. Na početku obilježavanja prisutnima se obratila i načelnica Sektora za upravljanje horizontalnim procesima Ministarstva rada i mirovinskoga sustava gđa Zrinka Malešević Sučić.

U prvom dijelu obilježavanja održana je panel rasprava o važnosti podrške razvoju civilnoga društva kroz nacionalno financiranje i Europski socijalni fond. Panelistice su bile Cvjetana Plavša-Matić - upravnica Nacionalne zaklade, Helena Beus - ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zrinka Malešević Sučić - predstavnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Branka Kaselj - upraviteljica Zaklade za razvoj lokalne zajednice 'Slagalica'.

U popodnevnom dijelu rada prvog dana skupa sudionici su raspravljali unutar manjih grupa o deset specifičnih tema vezanih za civilno društvo, njegove aktivnosti i financiranje te perspektive razvoja. Predstavnici organizacija civilnog društva koji su prisustvovali skupu su kroz moderirane razgovore imali priliku za interaktivno sudjelovanje i iznošenje vlastitog mišljenja, kao i mogućnost da u drugom dijelu rasprave sudjeluju u raspravi o nekoj drugoj grupi. Moderatori grupa su na kraju prvog dana rada izvještavali o radu i zaključcima svake pojedine grupe.

Drugi dan regionalnog događanja bio je usmjeren na edukaciju sudionika o pojedinim specifičnim temama. Prva tema je bila 'Budućnost Europske unije i mladi' o čemu je govorila pomoćnica ministrice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević. Pomoćnica ministra je prisutne upoznala s procesom donošenja odluka u kojima kao punopravna članica od 2013. godine sudjeluje i Republika Hrvatska te izložila svoje viđenje okolnosti i razloga zbog kojih je Hrvatska znatno kasnije postala članica Europske unije.

Upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša Matić i zamjenica upraviteljice Marija Boltek podijelile su s prisutnima vrlo korisne informacije o mogućnostima financiranja organizacija civilnoga društva kroz aktivnosti Nacionalne zaklade i kroz korištenje sredstava EU, te informirale o natječajima za projekte čije raspisivanje se očekuje u narednom razdoblju.

U raspravi koja je uslijedila veći broj sudionika je ukazao na velike probleme koje je civilnom društvo stvorila situacija tijekom 2015. i 2016. godine kada je došlo do velikog zastoja u aktivnostima nadležnih tijela na raspisivanju najavljenih natječaja i u pravodobnom procjenjivanju projekata i donošenju odluka o njihovom prihvaćanju kao i situacija kada je dolazilo do velikih zastoja u razmatranju i prihvaćanju izvješća o prethodno provedenim EU projektima.

Predstavnice Nacionalne zaklade su se složile s ocjenom kako su organizacije civilnog društva u prethodnom razdoblju imale brojne poteškoće te istakle kako je Nacionalna zaklada za cijelo navedeno vrijeme u rokovima i prema najavama provodila sve svoje aktivnosti, ali Zaklada ne može uticati na procese koji nisu u njenoj nadležnosti.

Sudionici u raspravi pohvalili su odgovoran pristup Nacionalne zaklade i istakli kako su Nacionalna zaklada i Agencija za mobilnosti i programe EU primjeri najbolje prakse kada se radi o odgovornom odnosu prema preuzetim obvezama i rokovima za njihovo izvršavanje.

U nastavku rada sudionici su imali prilike čuti i vrlo dinamično i informativno predavanje na temu 'Komunikacija i odnosi s javnošću u digitalnom dobu' o kojoj je sudionicima govorio Boris Hajoš, savjetnik za odnose s javnošću s vrlo bogatim iskustvom u ovom području.

Predstavnica Ministarstva financija Danijela Stepić održala je predavanje na temu 'Kvalitetno upravljanje u organizacijama civilnoga društva u kontekstu korištenja EU fondova'. Predavanje je dalo jasan i sveobuhvatan pregled procesima financijskog upravljanja, ali su izostali primjeri i specifičnosti iz financijskog upravljanja u organizacijama civilnog društva, posebno onima koje nemaju više desetaka ili stotina zaposlenika.

Posljednji dio programa bio je posvećen primjeni Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u organizacijama civilnoga društva. Zakonski okvir predstavio je pomoćnik ministra Mladen Nakić - načelnik Uprave za politički sustav i organizaciju uprave Ministarstva uprave. S elementima za provođenje novog zakona i europske direktive kojima je uspostavljen sustav zaštite osobnih podataka prisutne predstavnike civilnog društva upoznao je Igor Vulje – načelnik Službe za nadzor i Središnji registar Agencije za zaštitu osobnih podataka. Kroz odgovore na pitanja dodatno je pojašnjen način primjene novog zakona i europske direktive (GDPR).

Nacionalna zaklada je ovom serijom regionalnih događanja na vrlo koristan i inkluzivan način u odnosu na organizacije civilnog društva iz svih krajeva Hrvatske obilježila 15 godina svog postojanja i uspješnog rada. 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti