Vijesti ROMI.HR

/
Print - NAPADNUTA DVA ROMSKA DJEČAKA

NAPAD NA ROMSKE DIJEČAKE

13. 3. 2019.
NAPADNUTA DVA ROMSKA DJEČAKA

Muškarac srednje dobi napao je dva romska dječaka u naselju Zavrtnica u Zagrebu. Oba dječaka su primljena u bolnicu zbog dodatne dijagnostike. Liječnici su zasad utvrdili vanjske ozljede i podljeve na koži, a pretpostavljaju da su to posljedice udaraca gumenim crijevom ili šipkom. Dječaci će o cijelom događaju dati izjavu policiji čim napuste bolnicu.

Autorica: Adrijana Nikitović

Napad na diječake stare 13, odnosno 14 godina dogodio se u Radničkoj cesti. U izvještaju policije se tvrdi kako su dječaci uništavalli klupicu u parku što je dovelo do sukoba sa starijim muškarcem. Muškarac je dječake prvo napao verbalno, a zatim i fizički.

Prema riječima roditelja ozljeđenih dječaka, dječaci su pred trgovinom čekali djevojke da izađu iz nje kada im je spomenuti muškarac s balkona svog stana počeo vikati da se gube jer oni ‘tu ne pripadaju’. Dječaci su mu na to odgovorili da čekaju djevojke te da će otići za minutu, čim one izađu iz dućana, no muškarac je ubrzo zatim izašao iz zgrade i fizički napao dva dječaka.

Kako dječaci govore, napadač je navukao kapuljaču na glavu, a sa sobom je donio nešto nalik teleskopskoj palici te je prvo dvaput udario dječaka nešto slabije konstitucije, koji nosi i naočale. On je od tih udaraca pao na tlo, a muškarac je nakon toga počeo udarati i drugog dječaka, kojega je izudarao po leđima, trbuhu, ruci i drugim dijelovima tijela, nakon čega je i on pao na tlo. Pritom im je psovao ‘majku cigansku’ i izvikivao razne druge uvrede.

Glasnogovornica zagrebačke policije, Marija Goatti, izjavila je da policija potvrđuje napad na dvojicu dječaka. Ona je istakla: "Dvojica maloljetnika, po navodima stanara te zgrade, uništavala su parkić na način da su uništavali klupicu. Zbog toga je došlo do vrijeđanja, neprikladne komunikacije i sve je to završilo nažalost sa tjelesnim sukobom 63-godišnjaka i dvojice maloljetnika. Koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane da prilikom takvih događaja čim prije obavijeste o takvom događaju policiju. Odnosno, temeljem zakona imaju pravo spriječiti činjenje kaznenog djela i zadržati osobu koja takvo nešto čini“.

Otac jednog od dječaka je naveo kako ga je o nemilom događaju obavijestio prijatelj njegovog sina koji je također pretučen. Otac pretučenog dječaka je izjavio: „Nisam mogao vjerovati da je to što govori istina. Kad smo došli do njih, ležali su na tlu. Rekli su mi da im je uzvikivao razne uvrede dok ih je tukao. Meni je drago što su uspjeli ovo preživjeti. Ne znam što bih napravio da sam ga svojim očima vidio kako tuče moje dijete“.

Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, je povodom napada na dječake izjavio: „Pojedinačne incidente osuđujemo, ali to nije praksa. U Zagrebu se sigurnost piše velikim slovima, uz pojedinačne incidente poput ovoga ili onog u Vukomercu koji se dogodio prije pola godine, i to nećemo smatrati pravilom“.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine, Veljko Kajtazi, je na incident reagirao riječima: „Moramo poslati jasnu poruku da ovakve i slične stvari se ne smiju dešavati. Ja ću sve poduzeti da osoba koja je to učinila bude kažnjena“. Osvrćući se na napad na romske dječake u izjavi za Večernji list je dodao: ,,Svakodnevno evidentiramo napade na Rome, a ponekad i Romi uzrate, ali onda svi dignu hajku i govore o nama kao najvećim nasilnicima i kriminalcima. Romi su, nažalost, uvijek bili maltretirani. U svom životu nisam vidio da je bilo koja osoba bila sudski procesuirana zbog napada na Rome.“

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti