Vijesti ROMI.HR

/
Print - NEPRIHVATLJIVE IZJAVE BUGARSKOG MINISTRA ODBRANE

POZIVI NA OSTAVKU BUGARSKOG MINISTRA ZBOG GOVORA MRŽNJE PROTIV ROMA

30. 1. 2019.
NEPRIHVATLJIVE IZJAVE BUGARSKOG MINISTRA ODBRANE

Incident u jednom selu pored Plovdiva u Bugarskoj koji je rezultirao povređivanjem jednog Bugarina, a za napad na njega su optužena dva Roma. Incident je rezultirao nizom slučajeva govora mržnje protiv Roma, prosvjedima na koje je jedan general pozvao čak i pripadnike bugarske vojske te rušenjem petnaest romskih kuća i beskućništvom romskih obitelji koje su živjele u njima, a sve je kulminiralo neprihvatljivim izjavama Krasimira Karakačanova ministra obrane i potpredsjednik Vlade Bugarske zadužen za javni red i sigurnost. Romske organizacije u Bugarskoj kao i više političkih stranaka, organizacija i javnih ličnosti traži ispriku i ostavku potpredsjednika Vlade Karakačanova.

Autor: Miloš Kuzmanović

Do inicijalnog incidenta je došlo u nejasnim okolnostima, 6. siječnja 2019. godine, nakon što je izbila svađa između trojice muškaraca u selu Vojvodinovo pored Plovdiva u Bugarskoj. Kao rezultat sukoba, jedan od muškaraca je završio u bolnici.

Pažnju javnosti, a posebno nekih političara je privukla činjenica da je osoba koja je hospitalizirana po nacionalnosti Bugar i uz to pripadnik bugarskih specijalnih snaga, a druga dva muškarca koja su sudjelovala u sukobu su Romi.

Bugarski političari s krajnje desnice odmah su reagirali na incident, koristeći ga kao priliku za borbu protiv, kako oni to nazivaju ‘’ciganskog zločina’’ i ‘’nereda’’. Nakon ovog lokalnog incidenta ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Bugarske zadužen za javni red i sigurnost Krasimir Karakačanov dao je neprihvatljivu izjavu.

‘’Cigani u Bugarskoj su postali izuzetno drski. Prije nekoliko dana su tukli policajce. Prije dva dana su tukli vojnika. Ovo se ne može nastaviti. Bugarsko društvo više nema tolerancije. Istina je da moramo poduzeti kompletan program za rješavanje ciganskog problema’’ izjavio je Krasimir Karakačanov, ministar obrane i potpredsjednik Vlade Bugarske zadužen za javni red i sigurnost.

Izjava je to koja ne samo da je prešla sve granice pristojnosti, nego svojim sadržajem podseća na zastrašujuće javne izjave nacističkih vođa koje su najavljivale i opravdavale tzv. ,,konačno rješenje židovskog, ali i ciganskog problema’’, posebno kada takva izjava dolazi od ministra obrane i potpredsjednika Vlade i to zaduženog za javni red i sigurnost.

Dodatni problem s ovom izjavom je i generalizacija odnosno poopćavanje krivice za incident u kojem su sudjelovale tri osobe, na cijeli romski narod i umjesto da se traži provođenje na zakonu zasnovanog procesa utvrđivanja individualne krivnje vinovnika incidenta jedan od vodećih političara Bugarske optužuje cijeli romski narod.

Dio izjave u kojem ministar odbrane i podpredsjednik bugarske vlade ističe kako su ‘’Cigani u Bugarskoj postali izuzetno drski’’, dodatno zabrinjava, jer je, pored ostalog, riječ i o višeslojnom napadu na ravnopravnost i dostojanstvo građana Bugarske koji su po nacionalnosti Romi, a komentarom se sugerira kako bi Romi trebali ‘’znati gdje im je mjesto’’.

Ovakva izjava zaslužuje osudu, ali nažalost ministar Karakačov nije se na ovome zaustavio već je izjavio i da će ''razgovarati sa lokalnim i regionalnim vlastima kako bi se pozabavili tim pitanjem ovdje'', pri tom se posebno fokusirajući na uklanjanje takozvanih ''ilegalnih domova'' u romskom naselju u tom selu. Takva izjava je otvoreni poziv za kolektivno kažnjavanje cijele romske zajednice i podsjeća na primjere kolektivnog kažnjavanja cijelog židovskog naroda u Njemačkoj nakon ubojstva jednog njemačkog diplomata u Parizu.

Nakon ove izjave ministra pet romskih domova je srušeno gotovo odmah, samo tri dana nakon incidenta. U tom kratkom razdoblju vlasti su ekspresno utvrdile kako su ovi romski domovi ''opasni'' i stoga nepogodni za stanovanje. Naredni dan uništeno je još deset romskih kuća i petnaest romskih obitelji je učinjeno beskućnicima.

Ubrzo nakon što je Karakačanov dao svoje izjave, bivši general bugarskih oružanih snaga, Dimitar Šivikov, uputio je javni poziv, gostujući u jednoj od najgledanijih jutarnjih TV emisija u kojemu je pozvao: ,,Sve bivše i sadašnje vojnike da dođu zajedno na prosvjed u selo Vojvodinovo''.

Iznimno zabrinjava kada umirovljeni general bugarske vojske javno pozove ne samo bivše nego i sadašnje tj. aktivne vojnike na prosvjed u selo u kojem živi romska manjinska zajednica. Posebno je to zabrinjavajuće u svjetlu činjenice da je, kao posljedica ranije spomenutog incidenta, u tom selu povrijeđen upravo pripadnik bugarskih oružanih snaga čije pripadnike je general pozvao da prosvjeduju na mjestu incidenta.

Bojeći se za svoju sigurnost, posebno nakon poziva umirovljenim i aktivnim vojnicima da dođu prosvjedovati u njihovo selo Vojvodinovo, gotovo sve romske obitelji su privremeno izbjegle iz sela i sklonile se u obližnji grad Plovdiv pa je izbjegnut sukob širih razmjera.

Reagirajući na ove prijetnje i pozive vojsci da sudjeluje u prosvjedima više političara i javnih osoba, kao i organizacija civilnog društva i drugih podnijelo je žalbe bugarskoj nacionalnoj Komisiji za zaštitu od diskriminacije.

Lokalne i nacionalne organizacije za ljudska prava pomažu romskim obiteljima iz tog područja kako bi ih zaštitili od rušenja njihovih kuća. Više odvjetnika pomaže obiteljima čije su kuće srušene da zatraže odštetu, a u pripremi je i više tužbi Europskom sudu za ljudska prava.

Kao reakcija građana Bugarske na ove izjave i akcije stotine građana, Roma i neroma, prosvjedovalo je 14. siječnja u Sofiji tražeći od ministara Karakačanova da se ispriča za svoje vrlo uvredljive i neprihvatljive izjave i da kao čin političke odgovornosti odmah podnese ostavku. Peticija, kojom se poziva na Karakačanovu ostavku, pokrenula je nevladina koordinacijska organizacija Stalna konferencija Roma u Bugarskoj.

Drugi protest građana je održan 18. siječnja u Bruxellesu,  u Belgiji. U akciju zaštite prava Roma u Bugarskoj uključio se i Europski centar za prava Roma (ERRC).

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti