Vijesti ROMI.HR

/
Print - NOVO U ZAGREBU: ROMSKA KUHINJA

ROMSKA KUHINJA KOD VESNE I BRACE

5. 4. 2016.
NOVO U ZAGREBU: ROMSKA KUHINJA
U Zagrebu postoje restorani s ponudom iz svih dijelova svijeta, ali ako želite probati turli tavu, japrak sarmu ili ciganski gulaš - restoran Vesne i Seada Hasanovića je pravo mjesto za vas.
Autor: Gastro.hr

U usamljenoj i izdvojenoj kućici, koju kao da nitko ne smije dodirnuti, iako bi baš preko nje trebao prijeći autoput, smjestio se restorančić kakvog do sada nismo imali prilike upoznati u metropoli. 
Njegov je vlasnik Sead Hasanović, poznatiji u narodu kao Braco Cigan iz Malnarove Noćne more.

Braco vlasništvo nad restoranom dijeli sa svojom suprugom Vesnom - ona kuha, a on je zadužen za sve ostalo. Nit vodilja? 

Ako Talijani, Francuzi i drugi Indijanci mogu imati svoje restorane u Zagrebu, zašto ne bismo i mi Romi? Uostalom, moja Vesna ionako kuha bolje od svih njih zajedno!

Kako uopće izgleda romski jelovnik?

Ovaj se nomadski narod stoljećima prilagođavao zemlji u kojoj se nastanio, pa su njihova jela plod kulinarske tradicije te nacije i romskog utjecaja. Kako su jela uglavnom spravljali na otvorenoj vatri, i danas su najčešći specijaliteti pečenja, jela sa žara i iz kotlića. Dakle, od Indije preko Mediterana, Velike Britanije i Nordkappa, svugdje gdje je kročila njihova noga i putovala njihova čerga, oni su zapamtili recepte i prilagodili ih sebi. U lokalnoj ponudi najviše se jela vrti oko Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Jela su često pikantna, a u pripremi se obilato koristi paprika, bijeli luk i ljute papričice, kao i druge vrste povrća, naravno – u puno manjoj količini od mesa.

Vesna uz gablece svakodnevno nudi ljutkast povrtni ciganski gulaš, gravče na tavče, klasične ćevape, ražnjiće i jetrica, punjene šnicle na ciganski, uštipke i sudžukice. Od specijaliteta su tu turli tava, divna pikantna hrpa povrća udomljena u tri vrste mesa, između gulaša i paprikaša, ali bez krumpira. Sogan dolma se služi u bijelom umaku, japrak sarmice s pireom, a tu su i četiri vrste bureka.

Treba istaknuti da je upravo Bracin otac s ocem pokojnog člana Srebrnih krila, Muca – bio vlasnik legendarne limene buregdžinice na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. A kako jabuka ne pada daleko od stabla, ovaj Vesnin burek s mesom definitivno ulazi u top 3 u Zagrebu - hrskava korica, bijesno punjenje i dugotrajna aroma luka još dugo u dan. Savršenstvo!

Ako želite čuti dobar vic, i kušati vrhunsku spizu koja je nastajala tisuću godina negdje na putu po Europi, Romska kuhinja kod Vesne i Brace na zagrebačkom Prisavlju je pravo mjesto za vas.

Pročitajte originalni članak i pogledajte slike od kojih sline cure.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti