Vijesti ROMI.HR

/
Print - ORKESTAR FANFARE CIOCARLIA 11. LIPNJA U ZAGREBU

NAKON SEDAM GODINA PONOVNO U ZAGREBU

22. 5. 2019.
ORKESTAR FANFARE CIOCARLIA 11. LIPNJA U ZAGREBU

Nakon sedam godina ponovno u Zagreb dolazi jedan od svjetski poznatih romskih sastava, Fanfare Ciorarlia. Ovih 12 veselih romskih virtuoza iz Rumunjske, sigurno će nas opet oduševiti svojim spektaklom.

Autorica: Sindirela Bobarić

Fanfare Ciocarlia, pred zagrebačkom publikom zasvirati će u utorak, 11. lipnja u Vintage Industrial Baru. Ulaznice koštaju 110 kuna te ih se može kupiti u Dirty Old Shopu. Predlažemo da požurite s kupnjom jer će na dan koncerta, ako ih ostane, ulaznice koštati 140 kuna.

Prije točno 23 godine u selu selu Zece Prajini na sjeveroistoku Rumunjske gdje je živjelo osamdesetak romskih obitelji, Henry Erms koji je podrijetlom Njemac, imao je prilike često putovati  Rumunjskom u potrazi za tradicionalnim sviračima iz ruralnih krajeva. Upravo je na taj način Henry okupio sastav, a njihova suradnja traje sve do danas.

Sviraju na limenim i drvenim puhačkim instrumentima. Glavni ritam daju dva basa i dvije trube, dok su za melodije zadužene neprekidne solo dionice odsvirane na tri trube, jednom saksofonu i dva skraćena klarineta. U postavi imaju i jednog bubnjara.

Oni mogu odsvirati glazbu najbržim ritmom na svijetu  a to je 200 bpm (udaraca po minuti), a osim po brzini poznati su i po dužini sviranja – znaju svirati na romskim vjenčanjima i zabavama koje traju do 30 sati.

Kao jedan od svjetski poznatih romskih sastava, Fanfare Ciocarlia, imao je prilike svirati po cijelom svijetu što je rezultiralo s gotovo 2500 koncerata. Njihov uspjeh se ne temelji samo na zavidnomu broju mnogobrojnih snažnih i upečatljivih koncerata. Sastav Fanfare Ciocarlia iza sebe ima i nekolicinu filmskih uradaka, dokumentarnih filmova snimljenih o njima, kao „lag Bari“ čiji je ponosan redatelj Ralf Marschalleck. Veliki broj DJ-ova, orkestra i producenta koristi samplove (uzorke) njihovih pjesama. Ujedno su i dali veliki doprinos soundtracku za humoristični film „Borat“ Sache Barona Cohena. Njihovi albumi zasjeli su na vrhove World music top lista. Upravo zbog toga su mnogo puta bili proglašavani najboljim World music orkestrom.

 Na njihovom koncertu u utorak, 11. lipnja imati ćete prilike čuti njihov aktualni album “Onwards to Mars!”, ali bit će tu i klasika poput “Đurđevdana”, neizostavne “Djelem Djelem” te brojnih drugih pjesama koje krase bogatu romsku ostavštinu.

Zašto Fanfare Ciocarlia osvajaju publiku diljem svijeta? Oni uvijek uspiju probuditi u nama ono što odavno spava, ali samo čeka da ga aktivira ta „luda“ romska energija.  Njihova glazba ima izvrstan ritam i time oduševljavaju poklonike tradicionalnog romskog melosa. Ako ste vi dio takve publike nemojte propustit ovaj koncert u Zagrebu J.

Ovdje ih možete i poslušati  http://www.youtube.com/watch?v=8R6lEytvMLo

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti