Vijesti ROMI.HR

/
Print - OSNOVNO OBRAZOVANJE ODRASLIH

KAKO DO DIPLOME OSNOVNE ŠKOLE KROZ PROJEKT ''OZON''

23. 9. 2019.
19-107 a OSNOVNO OBRAZOVANJE ODRASLIH
Izvor: ozon.pou.hr
OSNOVNO OBRAZOVANJE ODRASLIH

Kroz Projekt ''OZON'' – Obrazovanje za odrasle u nepovoljnom položaju otvorena je mogućnost za odrasle osobe koje nemaju završeno osnovnoškolsko obrazovanje da ga završe i steknu elementarne pretpostavke za poboljšanje stupnja svoje zapošljivosti.

ROMI.HR

Pučko otvoreno učilište u Zagrebu provodi Projekt ''OZON'' kako bi se povećalo uključivanje odraslih osoba u nepovoljnom položaju, a naglasak je, kako je navedeno u ciljevima Projekta, na dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 godine, s područja Zagreba i Zagrebačke županije u prioritetne programe obrazovanja po sektorima i ostale programe prekvalifikacija, usavršavanja i osposobljavanja, u skladu sa preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, radi stjecanja prve i više razine kvalifikacije i prekvalifikacije, te s ciljem povećavanja razine znanja, vještina i kompetencija, kao i konkurentnosti na tržištu rada čemu je niska razina obrazovanja, posebno obrazovanja Roma kao jedno od skupina u izrazito nepovoljnom položaju, vrlo velika prepreka.

Upisom i završetkom samo 8. ili i jednog ili više prethodnih razreda osnovne škole odrasle osobe, koje se uključe u Projekt, stječu uvjete za daljnji nastavak školovanja, odnosno mogu se upisati u jedan od besplatnih programa osposobljavanja za jednostavna zanimanja.

Trajanje razreda procjenjuje se na tri do četiri mjeseca, ovisno o rasporedu predavanja i motiviranosti polaznika. Nastava se odvija poslijepodne, najčešće od 17 do 20 sati kako bi što više odraslih osoba moglo sudjelovati u obrazovanju uz svoje svakodnevne obveze odnosno rad.

Kako bi sudjelovali u ovom Projektu obrazovanja polaznici moraju biti osobe bez kvalifikacija, samo sa završenom osnovnom razinom obrazovanja, u dobi od 15 do 34 godine ili dugotrajno nezaposlene osobe starije od 34 godine s razinom kvalifikacija koja odgovara razini 1-4.2 prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i odrasle osobe s nižim razinama kvalifikacija uključujući i razinu 4.1 prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru odnosno odrasle osobe bez završenog osnovnog obrazovanja.

Zainteresirani uz prijavu moraju priložiti više dokumenata uključujući domovnicu, rodni list, osobnu iskaznicu te svjedodžbu zadnjeg završenog razreda osnovne škole. Također, potencijalni polaznici moraju priložiti i potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) o ostvarenom radnom stažu i potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ukoliko su nezaposleni dulje od 12 mjeseci.

U Projekt će biti uključeno ukupno 120 odraslih polaznika koji će sudjeluju u 15 programa obrazovanja. Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.497.698,67 kuna, a u potpunosti ga financira Europska unija.  Projekt će Pučko otvoreno učilište provoditi tri godine, a Projekt je počeo krajem siječnja 2018. godine, a planirano trajanje je do kraja siječnja 2021. godine. Više informacija o Projektu i mogućnosti stjecanja potpunog osnovnog obrazovanja možete pronaći ovdje.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti