Vijesti ROMI.HR

/
Print - OTVOREN FESTIVAL TOLERANCIJE

PROGRAM 14. FESTIVALA TOLERANCIJE

30. 6. 2020.
OTVOREN FESTIVAL TOLERANCIJE

U nedjelju 28. lipnja u 20 sati s muzikom grupe Soulbeat svečano je otvoren 14. Festival tolerancije. Ono što nam Festival nudi su odlični filmovi, zanimljive i provokativne izložbe, društveno važna predavanja i edukativni programi, predstavljanja udruga i sjajni koncerti uz uvijek istu misiju – brigu za tolerantno, napredno, solidarno i potencijalima bogato društvo.

Autor: Zvonimir Rajković

14. Festival tolerancije održavat će se svaki dan do 4. lipnja na 'open air' pozornici na Bundeku. Ulaz na sve projekcije i popratne sadržaje je besplatan: „Festival tolerancije je inkluzivan festival, namijenjen svima i za sve jednako pristupačan – ne trebaju vam ulaznice, samo dobra volja i interes”, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

U nastavku ukratko donosimo program Festivala od danas pa do kraja Festivala 4. lipnja.

 

Utorak, 30.6.

17:00 Biom

Udruga će vam radionicom „Vrane – najdarovitije ptice“ predstaviti najinteligentniju skupinu europskih ptica.

20:00 Mrak iza zatvorenih vrata

Rasprava o pravima stigmatiziranih žena izloženih nasilju odnosno silovanju.

21:15 Oni koji su ostali

Igrani film // Mađarska

Lirska priča o iscjeliteljskoj moći ljubavi u jeku nacionalnog sukoba, gubitka i trauma. „Oni koji su ostali“ pogled je na proces ozdravljenja onih koji su preživjeli holokaust iz perspektive mlade djevojke u poslijeratnoj Mađarskoj.

23:15 Trilogija ljubavi: Vezanje

Igrani film // Izrael

Policajac sanja o djetetu sa svojom novom suprugom. Svijet mu se ruši kada ga dva dječaka optuže za seksualno zlostavljanje. Kako se istraga razvija, sram i bespomoćnost otkrivaju neočekivane strane njegovog karaktera.

 

Srijeda, 1.7.

17:00 Domino

Udruga će se predstaviti programom čitanja slikovnica „Rano ujutro“ i „Nije vrijeme za igru“ američkog autora Lawrencea Schimela.

20:00 Nepenthe

Koncert

Nepenthe (ex Amaterapeuti) je četveročlani bend koji naglasak stavlja na vokalna suzvučja i zaborav. Zaboravljanje briga, da budemo precizniji. Upravo odatle i nadahnuće za njihovo ime - nepenthe je mitski lijek od kojeg čovjek zaboravlja na brige. Za njih je taj lijek glazba.

21:15 Tijelo istine

Dokumentarni film // Švicarska

Marina Abramović, Sigalit Landau, Shirin Neshat i Katharina Sieverding politizirale su se zahvaljujući iskustvu s ratom, nasiljem i potlačenošću, koje su integrirale u svoj rad na najosobniji mogući način: vlastitim tijelom.

21:15 Trilogija ljubavi: Rođenje

Igrani film // Izrael

Mračne tajne razdiru živote triju žena. Očaj i propast su sve bliži, no spona ljubavi pruža im priliku za promjenu i preporod.

 

Četvrtak, 2.7.

17:00 Prava šapa

Publika Festivala moći će saznati zbog čega je bolje udomiti macu s ulice i što sve ova udruga radi te će također moći pomoći Pravoj šapi svojim donacijama u zamjenu za majice, šalice, torbe i ostale promotivne materijale.

18:00 Zaklada Zajednički put

Zaklada Zajednički put je neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi dostojanstvenog, kvalitetnog, sigurnog i aktivnog starenja, prilagođenog potrebama i sposobnostima svake pojedine starije osobe. Na 14. Festivalu tolerancije 25 seniora predstavit će se svojom radionicom bubnjanja.

20:00 Geneza zla

Na drugoj diskusiji bit će riječ o novim idejama i manifestacijama fašizma i rasizma u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Sudionici diskusije osvrnut će se na radnje dvaju filmova s ovogodišnjeg izdanja Festivala: „Svi protiv svih“ i „Poticanje“.

21:15 Poticanje

Igrani film // Izrael

Iscrpan prikaz godine atentata na izraelskog premijera Yitzhaka Rabina (1922.-1995.), iz perspektive atentatora.

23:15 Svi protiv svih

Dokumentarni film // Nizozemska

Je li fašizam bio jednokratna povijesna pojava ili je to nešto za sva vremena, određeni mentalitet? Film „Svi protiv svih“ propituje ovu temu na temelju predratnog fašizma u Nizozemskoj, koja je između dva rata imala na desetke fašističkih pokreta.

 

Petak, 3.7.

17:00 Humana Nova

Socijalna zadruga Humana Nova Zagreb je neprofitno društveno poduzeće koje zapošljava osobe s invaliditetom, pripadnike nacionalnih manjina, ljude starije od 50 godina i ostale skupine koje i tržište rada i zajednica marginaliziraju. Na Festivalu tolerancije predstavit će se s događajem pod nazivom "Finjak buvljak!" kad  će se na štandu prodavali vintage, sportska i exlusive odjeća iz njihove ponude.

18:00 YIHR

Središnji dio programa koji će voditi Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (YIHR) bit će razgovor o suvremenim oblicima kršenja ljudskih prava. Razgovor će se koncentrirati na aktialnu temu prosvjeda protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama te pojavnim oblicima rasizma u Hrvatskoj.

20:00 Domaćigosti Le Zbor

Koncert

Glavni cilj zbora je doprinijeti integraciji izbjeglica i tražitelja azila, ali i svih osoba koje su došle iz drugih zemalja u Hrvatsku potražiti novi dom. Ne ograničavaju se glazbenim pravcima i žanrovima, već pjevaju ono što vole.

21:15 Pastir

Igrani film // Mađarska

Mađarska, 1944. - Glavni lik je stari pastir, koji živi sam na svom imanju. Kada mu nacisti ubiju kći, u svojoj žalosti odlučuje spasiti što više židovskih života.

23:15 Aurora

Igrani film // Finska

Aurora, partijanerica koja bježi od obaveza, upoznaje Iranca Dariana jedne noći na štandu s hot dogovima u Laponiji. Darian bježi od smrti, a Aurora bježi od ljubavi. Trebaju jedno drugoga da konačno prestanu bježati.

 

Subota, 4.7.

17:00 Humana Nova

17:00 JRS i Madely Teatar

Predstava

Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) i Madely Teatar predstavit će „Ljepotu naše različitosti“ – zabavnu i edukativnu priču koja prati dvoje malenih prijatelja, Rodu i Slavuja, na njihovom dalekom putovanju iz Afrike do Europe. Predstava je prilagođena uzrastu djece od 4+ godina, no radi svevremenskih poruka koje donosi, mogu je pogledati sve generacije.

20:00 Dora Škender i Juraj Krešo Lovrić

Koncert

Dora Škender je studentica sociologije, polaznica musical programa škole pjevanja Husar&Tomčić, a na nastupima uživo okreće se jazzu, s fokusom na klasike žanra.

Juraj Krešo Lovrić je obožavatelj rajčica i mamine kuhinje, smatra da je život kratak, ali da nas čeka duga noć. Student je psihologije i strastveni pijanist.

21:15 Polusestra

Igrani film // Slovenija

Polusestra je priča o dvije polusestre iz priobalnog gradića Izole koje nisu u dobrim odnosima. Nakon što su se dugi niz godina jedva viđale, okolnosti ih sada prisile da dijele mali stan u Ljubljani.

23:15 Porto Morto DJ Set

Koncert

Porto Morto Dj set obuhvaća brdo 'sempliranog' objavljenog i neobjavljenog materijala benda Porto Morto sakupljenog kroz mnoge godine snimanja traka po raznim zagrebačkim stanovima, kućama i podrumima.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti