Vijesti ROMI.HR

/
Print - PAPA ZATRAŽIO OPROSTI OD ROMA

PAPA ZATRAŽIO OPROSTI OD ROMA

4. 6. 2019.
PAPA ZATRAŽIO OPROSTI OD ROMA

Papa Franjo je u nedjelju 2. lipnja bio u posjeti u Rumunjskom naselju Blaji, gdje ga je dočekala romska zajednica. Zatražio je Rome oprost zbog zlostavljanja i diskriminacije njihove zajednice. "U ime Crkve od Gospodina i od vas tražim oprost za razdoblje u povijesti kada smo vas diskriminirali, zlostavljali ili pogrešno razumjeli"

Autorica: Sindirela Bobarić

Prilikom susreta u  romskom naselju Blaji u Rumunjskoj, Papa Franjo je zatražio oprost od romske zajednice. Rekao je kako je ova zajednica pretrpjela dovoljno nehumanosti, zlostavljanja, diskriminacije i segregacije kroz povijest i sadašnjost.

 

„Molim oprost u ime Crkve, od Gospodina i od vas, za ono kada smo vas tijekom povijesti diskriminirali, zlostavljali ili vas pogrešno gledali, očima Kaina umjesto očima Abela, i nismo vas mogli priznati, cijeniti te braniti u vašoj posebnosti. Kainu nije bio važan brat, ravnodušnost potiče predrasude i raspaljuje zlobu. Koliko puta sudimo nepromišljeno, riječima koje ranjavaju, ponašanjem koje sije mržnju i udaljava!? Kad netko zaostane, ljudska obitelj ne hoda. Nismo potpuno kršćani i još smo manje humani, ako ne znamo vidjeti najprije osobu, pa onda njezina djela, ako ne možemo vidjeti osobu prije naših osuda i predrasuda“ rekao je Papa i objasnio.

 

U simboličnoj gesti, romsko dijete uručilo je Papi Franji buket cvijeća u znak mira i oprosta. A nakon toga se Papa obratio svima, rekavši kako bi Romi trebali preuzeti veću društvenu ulogu u zajednici i integrirati se samostalno, ne strahujući pritom i pokazati koliko su posebni zato jer su različiti. Rekao je kako su Romi nomadski narod koji ima osjećaj za obitelj, solidarnost, gostoljubivost, zaštitu najslabijih u zajednici, poštivanje nadređenih te spontanost i radost življenja.

 

 

„U povijesti čovječanstva uvijek postoje Abel i Kajin. Postoji ispružena ruka i ruka koja udara, otvorenost susreta i zatvorenost sukoba, prihvat i odbacivanje. Ima onih koji u drugom vide brata i onih koji u njemu vide prepreku na svojem putu. Postoji civilizacija ljubavi i civilizacija mržnje. Pred nama je često odlučujući izbor a to je ići putom pomirenja ili putom osvete. Izaberimo Isusov put. To je put koji traži napor, no vodi prema miru, te prolazi kroz oprost. Vaša lica obojit će moja sjećanja i ispuniti moju molitvu. Zahvaljujem vam i nosim vas sa sobom. Sada vas blagoslivljam, no prije toga vas molim veliku uslugu; molite za mene!“ rekao je Papa Franjo, na kraju susreta s Romima.

Rumunjska je zemlja u kojoj živi najveća romska zajednica u jednoj zemlji Europske unije. Procjenjuje se da se u Europi broj Roma kreće između 10 i 12 milijuna. Poslije Rumunjske, Indija i Turska su zemlje u kojima živi najveći broj romskog stanovništva u svijetu.

 

Mišljenje Pape Franje moglo bi povećati trzavice i napetost u odnosu s Matteom Salvinijem, čelnikom krajnje desne Lige, zamjenikom talijanskog premijera i talijanskim ministrom unutarnjih poslova. Salvini je u par navrata otvoreno i javno iskazao svoje mišljenje prema svim imigrantima i Romima. Imao je vrlo burnu i neprijateljsku reakciju prošli mjesec, kada je Franjo primio grupu Roma u Vatikan, pa je dao obećanje da će u Italiji zatvoriti sva romska naselja.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti