Vijesti ROMI.HR

/
Print - POGINULA DVA MLADA ROMA U PROMETNOJ NESREĆI

TRAGIČNE SMRTI MLADIH ROMA U PROMETU

13. 3. 2019.
POGINULA DVA MLADA ROMA U PROMETNOJ NESREĆI

Dvojica mladih Roma poginula su u frontalnom sudaru u Međimurju. Iza jednog od poginulih ostala trudna supruga s troje male djece, a drugi poginuli joj je brat. Prema dostupnim informacijama tragediji doprinijela vožnja bez vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola. Na žalost, još jedan primjer izgubljenih mladih života u romskoj zajednici.

Autorica: Sindirela Bobarić

Dvojica mladih Roma starosti 17 i 24 godine, poginula su u strašnom sudaru koji se dogodio 21. siječnja 2019. godine oko 16 sati na cesti između Kuršanca i Gornjeg Kuršanca u Međimurskoj županiji.

Aleksandar Oršuš i Valentino Oršuš su u tom periodu polagali vozačke ispite. Aleksandar (24) je vozio bez vozačke dozvole. Upravljajući vozilom Ford Mondeo križevačkih registracijskih oznaka pretjecao je nepoznati automobil. Nakon pretjecanja počeo je gubiti nadzor nad vozilom i prešao je u suprotni prometni trak te se frontalno sudario u drugim osobnim vozilom varaždinskih registracijskih oznaka koji je vozio 41-godišnjak s područja Varaždinske županije.

U vozilu se s Aleksandrom, kao suvozač, nalazio i brat njegove supruge Valentino Oršuš (17) i od posljedica sudara teško je stradao.

Vozač automobila u koji su udarili, iako i sam teško ozlijeđen u sudaru vozila, pokušao je pomoći dvojici teško ozlijeđenih romskih mladića prije dolaska policije i hitne pomoći.

Na žalost, i usprkos pruženoj pomoći i Aleksandar Oršoš i Valentino Oršoš su preminuli na mjestu nesreće. Vozač drugog automobila je prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec i oporavlja se od ozljeda. Policija traži i drugi automobil varaždinskih registracijskih oznaka koji je Aleksandar pretjecao neposredno prije sudara i koji je nakon toga pobjegao s mjesta nesreće. 

Prema informacijama koje smo dobili od našeg suradnika iz Međimurske županije 24-godišnji Aleksandar Oršuš bio je oženjen i imao troje male djece starih od 18 mjeseci do 4 godine. U posebno teškom položaju nakon njegove tragične smrti ostala je njegova supruga Valentina, koja je trudna. Tragedija koju je Valentina doživjela dodatno je otežana obzirom da joj je drugi poginuli, Valentin Oršuš bio brat.

Obitelji stradalih žive u romskom naselju Piškorovec u blizini Male Subotice.  Aleksandar Oršuš radio je na  otoku Krku i došao je na nekoliko dana u svoje rodno mjesto Piškorovec. Kako bi posjetio svoju sestru koja živi u romskom naselju Kuršanec posudio je automobil od oca svoje supruge i s njenim bratom Valentinom otišao u Kuršanec. Nesreća se dogodila kada su se vraćali u Piškorovec. Prema izjavama svjedoka bili su u alkoholiziranom stanju što je vrlo vjerojatno znatno doprinijelo događajima koji su rezultirali strašnom nesrećom u kojoj su obojica izgubili život, a Valentina izgubila supruga i brata

Drugi stradali mladi Rom, 17-godišnji Valentino Oršuš također je bio oženjen, ali nije imao djece. Prema informacijama koje smo dobili Valentino je završio osnovnu školu, ali nije nigdje radio. Bio je sretan kada bi šogor došao na nekoliko dana s posla na Krku, jer su tada običavali zajedno izići što je, na žalost, kao i u slučaju mnogim mladih ljudi uključivalo i konzumiranje alkohola.

Nakon provedene obdukcije, dvojica tragično preminulih mladića romske nacionalnosti, pokopani su na mjesnom groblju Držimurec Strelec. Njihovo stradanje strašan je primjer posljedica koje vožnja pod utjecajem alkohola kao i vožnja bez vozačke dozvole prečesto donosi u mnoge domove i obitelji, posebno one pripadnika romske nacionalne manjine.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti