Vijesti ROMI.HR

/
Print - POLITIČKO-NACIONALNI RITUAL ILI KOMEMORACIJA

ODLUČNOST AUSTRIJE REZULTIRALA SMANJENJEM BROJA INCIDENATA

6. 8. 2019.
POLITIČKO-NACIONALNI RITUAL ILI KOMEMORACIJA

Austrijska vlada je krajem 2018. godine usvojila amandmane na zakon koji zabranjuje prikazivanje nacističkih simbola. Dodavanjem niza ekstremističkih i krajnje desničarskih simbola na popis, uključujući i one koji se odnose na hrvatski fašistički ustaški režim iz Drugog svjetskog rata, Vlada Austrije se dodatno želi distancirati od svih vrsta ekstremizma.

Alexander Schilde

Novi zakon je nastao kao odgovor na godišnju komemoraciju na Bleiburg. Budući da se na tim događajima bilježi porast u prikazivanju ustaških simbola, austrijski političari su poduzeli mjere protiv ovih simbola, kako bi, kako su istakli, spriječili ekstremiste da promoviraju svoj stav.

U travnju 2018. godine austrijski članovi Europskog parlamenta su upozorili na te trendove, što je rezultiralo pojačanjem sigurnosnih mjera u Bleiburgu. Šest osoba je 2018. godine uhićeno na komemoraciji i nakon nje. Ovaj novi Zakon povećava novčane kazne uz propisanu maksimalnu novčanu kaznu do 10.000 eura, umjesto dosadašnje novčane kazne od 4.000 eura. Prije toga, to je postalo značajno pitanje u političkom diskursu koje je utjecalo na političare da zauzmu jasan stav. "Razmatramo zakonske mogućnosti glede znamenja i simbola ", izjavio je za APA - Austrijsku novinsku agenciju, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Austrije Alexander Marakovits. Drugi, poput Petera Kaisera, guvernera južne austrijske pokrajine Koruške, gdje se nalazi i Bleiburg, kažu: "Mi [austrijska vlada] trebamo stupiti u kontakt s hrvatskim vodstvom i zahtijevati jasno odbacivanje svih fašističkih aktivnosti kao dijela okupljanje u Bleiburgu […]. “ Ova izjava je u skladu s pristupom njemačke vlade ovom pitanju. Michael Müller, dužnosnik parlamenta u vrijeme vlade socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera, izjavio je za Guardian: "Zamolit ćemo naše političare iz EU da zatraže zabranu, a mi također možemo zatražiti od našeg ministra pravosuđa da ispita što se može učiniti po tom pitanju [...]. "

Razlozi za zabranu tih simbola u Austriji su jasni. Kao demokratska vlada, koja odlučno stoji iza svojih vrijednosti, austrijska vlada ni na koji način neće podržavati nikakve znakove koji se odnose na strašne zločine koje su počinile ustaše u Drugom svjetskom ratu. Zabranivši te znakove, Vlada Austrije šalje snažnu poruku. Također, vlada se distancira od bilo kakvog radikalizma i djeluje kao uzor državama koje imaju problema s ekstremističkim pokretima.

Novi austrijski zakon propisuje u članku 2. (1) "Zabranjeno je prikazivati simbole bilo koje skupine spomenute u članku u javnosti, uključujući i korištenje elektroničkih sredstava priopćavanja za prikazivanje, poziranje, nošenje ili širenje. Simboli uključuju značke i ambleme".

Zakon je također vrlo jasan u pogledu kazne koju će dobiti osobe koje krše ovo pravilo: "Svaka osoba koja namjerno krši zabranu članka 2. čini upravni prekršaj i mora se biti kažnjena od strane okružnog upravnog tijela, [...] s novčanom kaznom do 4.000 € ili kaznom zatvora do mjesec dana. Osoba koja je već pravomoćno bila osuđivana prema ovoj odredbi, biće kažnjena do 10 000 eura ili kaznom zatvora do šest tjedana“. Amandman je prošao parlamentarnu proceduru i stupio je na snagu 1. ožujka 2019., prije nego je održana komemoracija na Bleiburg 2019. godine.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz  je naglasio da se ovaj novi amandman primjenjuje i na druge ekstremističke skupine pored ustaša. Kancelar Kurz je naglasio: "Simboli ovih organizacija koji se spominju su neustavni i u sukobu su s našim temeljnim demokratskim vrijednostima, te stoga tomu nema mjesta u Austriji".

Druge organizacije, poput austrijske anti-nacionalističke organizacije AK Pliberk/Bleiburg, s druge strane, kažu da na popisu nema dovoljno simbola. Organizacija je tvrdila da treba također zabraniti i ustašku 'šahovnicu', tj. grb (u kojem je prvo šahovsko polje bijelo a ne crveno), oznaku HOS-a iz doba bošnjako-hrvatskog sukoba devedesetih godina, kao i zastavu nacističkog saveznika Nezavisne Države Hrvatske (NDH).  AK Pliberk/Bleiburg napominje da to ima veliku važnost, jer u posljednjih nekoliko godina na skupu većina sudionika nosi HOS-ov simbol i NDH "šahovnicu". Službeno priopćenje dalje naglašava ovaj stav. “Ako [austrijska] vlada zabranjuje samo jedan oblik ustaškog simbola ('granatu') i ostavlja pitanje zabrane ustaškog grba 'šahovnice' i zastave NDH neregulirano, okupljanje u Bleiburgu neće se mnogo promijeniti , [...]”

Ova zbivanja intenzivirala su širu raspravu o godišnjoj komemoraciji na Bleiburgu. Katolička biskupija Koruške, u Austriji, prvi je put odbila zahtjev hrvatske biskupske konferencije vezan za vjersku službu u Bleiburgu, rekavši da je ovaj događaj politički instrumentaliziran i da je postao dio „političko-nacionalnog rituala u službi selektivnog tumačenja povijesti“. Ovo je prvi put da koruška biskupija reagirala na ovakav način. Iako se Bleiburški skup održava na privatnom posjedu, sudjelovanje biskupa na vjerskoj službi zahtjeva dozvolu mjesne crkve.

Engelbert Guggenberger, austrijski rimokatolički svećenik i privremeni upravitelj biskupije Gurk, to je obrazložio istakavši kako je Sveta misa na području Bleiburga: "dio događaja koji je politički instrumentaliziran i koji predstavlja dio političko-nacionalnog rituala, koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti.“ Guggenberger tvrdi da je ugled same katoličke crkve ugrožen, ako se ne suprotstavlja takvom pokazivanju mržnje i nasilja.

Hrvatska biskupska konferencija objavila je izjavu u kojoj se ističe: "Nedopuštanje održanja molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštivanje žrtvava i nedostatak osjetljivosti za patnje nedužnih.“

Nakon svega, komemoracija je organizirana u skladu s novim pravilima. Organizatori su se jako trudili kako bi se na komemoraciji poštovao novi austrijski zakon. Za razliku od prošle godine, kada je sedam osoba uhićeno zbog kršenja Zakona, policija, državni odvjetnici i suci ove godine nisu imali mnogo posla. "Ovo je potvrda da je preventivni pristup prošle godine bio općenito uspješan", izjavio je austrijskoj novinskoj agenciji APA sudac Christian Liebhauser-Karl. Godine 2018. bilo je sedam uhićenja što je rezultiralo s pet osuđujućih presuda za ponavljanje prekršaja. Ovaj put je bio samo jedan incident, čovjek je podigao ruku za Hitlerov pozdrav, te je zbog toga uhićen.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti