Vijesti ROMI.HR

/
Print - POTVRĐENO USPJEŠNO DJELOVANJE

POTVRĐENO USPJEŠNO DJELOVANJE

13. 3. 2019.
POTVRĐENO USPJEŠNO DJELOVANJE

Skupština Romskog nacionalnog vijeća prihvatila je Godišnji izvještaj o radu Romskog nacionalnog vijeća za 2018. godinu kao i Godišnji financijski izvještaj za 2018. godinu te ocijenila uspješnim djelovanje Romskog nacionalnog vijeća u 2018. godini.

ROMI.HR

Na svojoj redovnoj sjednici Skupština Romskog nacionalnog vijeća razmatrala je i nakon provedene rasprave donijela odluke o prihvaćanju Godišnjeg izvještaja o radu za 2018. godinu i Godišnjeg financijskog izvještaja za 2019. godinu.

Godišnji izvještaj o radu je predstavio predsjednik Romskog nacionalnog vijeća Lule Nikolić. U svom obraćanju Skupštini predsjednik je dio izlaganja posvetio okolnostima u kojima civilno društvo u širem društvu i romske i proromske organizacije civilnog društva u užem smislu, a s njima i Romsko nacionalno vijeće kao organizacija civilnog društva djelovala u prethodnoj, 2018. godini. Istakao je kako su okolnosti, posebno za romske i proromske organizacije civilnog društva, bile izrazito nepovoljne.

Sustav financiranja nacionalnih manjina u velikoj mjeri provodi se kroz Savjet za nacionalne manjine. To tijelo, u čijem djelovanju dominiraju zastupnici nacionalnih manjina, u velikoj mjeri nije otvoreno za organizacije civilnog društva čije djelovanja ne vode ili podržavaju saborski zastupnici nacionalnih manjina. Kako Romsko nacionalno vijeće djeluje neovisno o stranačkim i drugim podjelama takva situacija mu kontinuirano ograničava prostor za djelovanje i ostvarivanje svojih programskih ciljeva.

Obrazlažući dijelove Godišnjeg izvještaja o radu Romskog nacionalnog vijeća u 2018. godini predsjednik je posebno naglasio kako je RNV, i u tim nepovoljnim okolnostima uspješno djelovao i nastavio provoditi svoje temeljnim dokumentima organizacije zadane ciljeve.

Ocjenjujući djelovanje u prethodnoj godini istakao je kako ga karakterizira nastavak uspješnog provođenja projekata započetih u prethodnim godinama, početak provođenja novih projekata i aktivnosti, nastavak stručnih usavršavanja i profesionalnog razvoja, primjena novih procedura i druga poboljšanja u organizaciji, raznovrsne i brojne zagovaračke aktivnosti, veće uključivanje mladih ljudi, a posebno Romkinja u tad tima RNV-a volonterski rad širokog razmjera kao i nastavak objektivnog, kvalitetnog i uspješnog informiranja javnosti o položaju i perspektivama Roma u Republici Hrvatskoj kroz Portal ROMI.HR bez sustavnog zagovaranja ili blaćenja bilo kojeg političara, stranke ili druge interesne grupacije kako unutar romske zajednice tako i izvan nje po čemu se Portal ROMI.HR razlikovao od ostalih medija usmjerenih na informiranje Roma i o Romima na čemu je RNV posebno ponosan.

Posebno je naglašen i napor koji je Romsko nacionalno vijeće učinilo kako bi dodatno podržalo mlade pripadnike romske nacionalne manjine u pojedinim lokalnim zajednicama posebno onima koje su izrazito izolirane i u posebno teškom položaju. Ovaj napor je rezultirao uspješnim aktivnostima koje su prepoznate i podržane kako od samih mladih Romkinja i Roma tako i od lokalne zajednice i drugih dionika.

Drugo područje koje je posebno naglašeno je područje borbe protiv govora mržnje odnosno anticiganizma, posebno na društvenim medijima. Romsko nacionalno vijeće je 2018. godine, u suradnji s više drugih organizacija i institucija počelo niz aktivnosti u ovom području s ciljem da smanji pojavnost govora mržnje i djeluje na smanjenje posljedica po pripadnike romske nacionalne manjine koje dominacija govora mržnje donosi što posebno zabrinjava nakon serije incidenata usmjerenih prema Romima nakon zabrinjavajućeg događaja u zagrebačkom naselju Vukomerec i zahtjeva za iseljavanjem Roma iz Zagreba.

Nakon provedene rasprave Skupština je, kroz rasprave članova Skupštine, podržala i jednoglasno prihvatila predloženi Godišnji izvještaj o radu za 2018. godinu, a u raspravi je izneseno i više prijedloga za dalji razvoj Romskog nacionalnog vijeća i proširenje i produbljenje njegovih aktivnosti.

Skupština Romskog nacionalnog vijeća upoznata je sa svim elementima poslovanja u 2018. godinu, te su članovima Skupštine prezentirani svi dokumenti koji čine Godišnji financijski izvještaj Romskog nacionalnog vijeća za 2018. godinu, a omogućen im je uvid i u sve druge financijske dokumente o poslovanju Romskog nacionalnog vijeća u 2018. godinu. Kroz raspravu i postavljanje pitanja zainteresirani članovi Skupštine su dobili informacije o pojedinim troškovima odnosno o drugim elementima financijskog poslovanja u prethodnoj godini. Nakon provedene rasprave Skupština Romskog nacionalnog vijeća jednoglasno je prihvatila predloženi Godišnji financijski plan za 2018. godinu.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti