Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREDSJEDNIČKI IZBORI

PRVI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA

21. 12. 2019.
PREDSJEDNIČKI IZBORI

U nedjelju, 22. prosinca 2019. godine održava se prvi krug predsjedničkih izbora.  Pozivamo sve građane Republike Hrvatske da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo te daju podršku jednom od jedanaest kandidatkinja i kandidata koji se natječu za dužnost predsjednika ili predsjednice Republike Hrvatske.

Autorica: Milica Kuzmanović

Kandidatkinje i kandidati za predsjednika odnosno predsjednicu Republike Hrvatske u narednom petogodišnjem mandatu, navedeni redoslijedom prema kojemu će njihova imena biti navedena na biračkom listiću, su:

1. Nedjeljko Babić, 2. Anto Đapić, 3. Kolinda Grabar-Kitarović, 4. Dario Juričan, 5. Mislav Kolakušić, 6. Dejan Kovač, 7. Zoran Milanović, 8. Dalija Orešković, 9. Katarina Peović, 10. Ivan Pernar i 11. Miroslav Škoro.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava, neposrednim tajnim glasanjem na izborima, na mandat od pet godina.

Predsjednik Republike Hrvatske bira se većinom glasova svih birača koji su glasali. Ako niti jedan kandidat ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja nakon 14 dana. Ako je na izborima sudjelovalo više kandidata, pravo da budu birani imaju dva kandidata koja su u prvom glasanju dobili najviše glasova. Na ponovljenom izboru izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasali. Ako kandidati dobiju isti broj glasova, izbor se još jednom ponavlja.  

Specifičnost izbora za predsjednika Republike Hrvatske je da svakog kandidata predlaže jedna ili više političkih stranaka ili grupe građana, ali svaki kandidat mora prikupiti najmanje 10.000 potpisa građana koji podržavaju njegovu ili njenu kandidatu kako bi pojedina kandidatura bila prihvaćena. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata odnosno kandidatkinju za predsjednika odnosno predsjednicu Republike Hrvatske.

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održavaju se svake pete godine, a raspisuje ih Vlada Republike Hrvatske najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata predsjednika. Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 22. prosinca 2019. godine. Vlada Republike Hrvatske je 14. studenog 2019. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske.

U nedjelju, 22. prosinca 2019. održat će se prvi krug predsjedničkih izbora. Glasanje će se održati od 7 do 19 sati na biračkim mjestima na području RH, kao i na biračkim mjestima u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i inozemnih ureda.

Pravo birati na ovim izborima imaju hrvatski državljani s navršenih osamnaest godina. Biračko pravo osigurano je i državljanima Republike Hrvatske koji se u vrijeme izbora zateknu izvan granica države, kao i onim državljanima Republike Hrvatske koji nemaju prebivalište na njenoj teritoriji. Ovi birači svoje biračko pravo ostvaruju u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od pola glasova u prvom krugu utrke za predsjednika Republike Hrvatske, na birališta ćemo ponovno izaći početkom iduće godine, točnije u nedjelju, 5. siječnja 2020. godine.

Predsjedničke izbore, sukladno zakonu, organizira i provodi Državno izborno povjerenstvo kroz sustav izbornih povjerenstava u jedinicama područne i lokalne samouprave i velikog broja biračkih odbora.

Na dan održavanja izbora do zatvaranja biračkih mjesta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, objavljivanje izjava i intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

U zaključenom Popisu birača za izbore za predsjednika Republike Hrvatske, na dan 13. prosinca 2019. godine, ukupno je upisano 3.854.747 birača.  

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti