Vijesti ROMI.HR

/
Print - PREDSTAVLJENA POVELJA O RAZNOLIKOSTI

NEDISKRIMINACIJA U POSLOVNOM OKRUŽENJU

6. 9. 2017.
 PREDSTAVLJENA POVELJA O RAZNOLIKOSTI
Foto/Hauska & Partner
PREDSTAVLJENA POVELJA O RAZNOLIKOSTI

U Novinarskom je domu 6. rujna 2017., u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR), predstavljena inicijativa Povelja o raznolikosti. Radi se o inicijativi koja je pokrenuta u 16 država Europske unije, a priključila joj se i Hrvatska.

Autor: ROMI.HR

Povelja o raznolikosti je dokument kojeg individualno izrađuje svaka zemlja, a tekst povelje potpisuju poslovne i druge organizacije čime se obvezuju na provođenje politike raznolikosti i nediskriminacije u svojim radnim sredinama i poslovnom okruženju.

Povelja o raznolikosti 'Hrvatska' razvija se u sklopu projekta kojeg financira DG Justice. Projekt je započeo početkom godine, a tekst povelje za Hrvatsku je usvojen i predstavljen na današnjem skupu u Novinarskom domu. O Povelji je govorila Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR koja je predstavila inicijativu. Na skupu je sudjelovala i Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice i članica Odbora za Povelju o raznolikosti.

O koristima za poduzeće od potpisivanja Povelje govorili su ambasadori Povelje. Video porukom skupu se obratio John Gasparac, predsjednik uprave PwC Hrvatska, a zatim su govorili Marinko Došen, predsjednik uprave AD Plastik i Daria Mateljak, direktorica Hauska & Partner Hrvatska.

„PwC je globalna organizacija koja posluje na načelima održivog poslovanja te kao takva politiku raznolikosti ima ugrađenu u svoje temelje. U Hrvatskoj vidim najviše prostora za napredak u poštovanju rodne i spolne ravnopravnosti“, rekao je John Gasparac.

Daria Mateljak je izjavila kako je „raznolikost plemenita vrijednost i jedna od važnijih koje pojedinci i organizacije trebaju razvijati u suvremenom društvu. Usvajanje Povelje je tek početak suradnje i zajedničkih ulaganja u razvoj svijesti o koristima raznolikosti. Ne radi se samo o potrebi da učimo prihvaćati, razumjeti i poštovati manjinske društvene skupine i pojedince, već o razvoju prilika za suradnju, jačanje održivosti organizacija i poduzeća, stvaranje inovacija te korištenje svih dobrobiti koje nam raznolikost može ponuditi.“

"Biti ambasador Povelje o raznolikosti za mene je odgovornost, ali prije svega zadovoljstvo što osobno mogu doprinijeti razvoju i napretku ovog projekta. Ovo je još jedno u nizu priznanja AD Plastik Grupi za ostvarene rezultate i napredak u području održivog razvoja. Povelja o raznolikosti obvezuje nas na stvaranje poticajnog poslovnog okruženja u kojem se prihvaća raznolikost i pravo na jednakost, a koje siguran sam svi želimo. Svi moraju imati jednake mogućnosti prilikom zapošljavanja, ali i u napredovanju i nagrađivanju tijekom karijere, a za ostvarenje tog cilja stručnost i kompetencije jedini su ispravan kriterij. Pozivam kolege gospodarstvenike da postanu potpisnici Povelje o raznolikosti, jer ljudska prava i jednakost jedna su od važnijih obilježja modernog društva." - izjavio je Marinko Došen.

Inicijativi se pridružuju i druga poduzeća, Ericsson Nikola Tesla i Ilirija d.d. iz Biograda.  

 
Povratak na sve vijesti