Vijesti ROMI.HR

/
Print - PRESELJENJE ROMA IZ PLINARSKOG NASELJA

ROMSKE OBITELJI IZ PLINARSKOG NASELJA PRESELJENE

9. 7. 2019.
PRESELJENJE ROMA IZ PLINARSKOG NASELJA

Plinarsko naselje, lokacija u Zagrebu u kojoj je godinama živjelo 18 romskih obitelji, iseljena je. Policija je romske obitelji otpratila u njihove nove domove. Gotovo pola od 18 romskih obitelji koje su živjele u Plinarskom naselju preseljene su u zagrebačko naselje Novi Petruševec, a dio u stanove na drugim lokacijama u Zagrebu.

Autorica: Sindirela Bobarić

U četvrtak, 4. srpnja, 2019. godine, u jutarnjim satima počela je deložacija romskih obitelji iz zagrebačkog Plinarskog naselja u naselje Novi Petruševec i na druge lokacije u Zagrebu. Romske socijalno ugrožene obitelji  tamo su godinama živjele u jako lošim uvjetima.

Pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba Damir Lasić, izvijestio je medije kako je utvrđeno kako je u Plinarskom naselju živjelo 18 obitelji, a 8 od njih sada živi na adresi Novi Petruševec. Preostalih 10 obitelji preseljeno je u stanove koji se nalaze na drugim lokacijama u Zagrebu. Zgrada u koju su Romi preseljeni je u vlasništvu Grada Zagreba je novogradnja, legalizirana je kao stambeno-poslovna zgrada te Grad posjeduje potrebnu dokumentaciju istakli su predstavnici Grada Zagreba. Također je istakao kako su ove romske obitelji živjele u vrlo lošim uvjetima, a preseljenjem su dobili potpune funkcionalne i opremljene stanove.

Preseljenje romskih obitelji iz Plinarskog naselja prate brojna protivljenja od strane dijela stanovnika Novog Petruševca. U četvrtak 27. lipnja, stanovnici zagrebačkog naselja Novi Petruševec ponovo su prosvjedovali i fizički sprječavali Romima ulazak u zgradu u koju su se tada trebali doseliti. Krajem tog dana policija je intervenirala i uklanjala demonstrante koji su fizički sprječavali ulaz Romima u zgradu, a neki su i privedeni.

Zbog tog prosvjeda usmjerenih protiv Roma i mnogih drugih koji su mu prethodili u zadnjih pola godine i više, mnogi Romi imaju podvojeno mišljenje što se tiče ove trenutne situacije. Neki su zadovoljni što su na ovaj način uspjeli riješiti svoje stambeno pitanje i dobili mogućnost živjeti u puno boljim uvjetima. No, neki Romi nisu zadovoljni lokacijom u koju su preseljeni, jer smatraju kako će ih većinska zajednica u naselju Novi Petruševec tretirati kao strano tijelo i odnositi se s predrasudama prema njima. Ovaj strah je opravdan obzirom na seriju prosvjeda i drugih aktivnosti usmjerenih protiv doseljavanja romskih obitelji u Novi Petruševec

 „Ucjenjivali su nas djecom i socijalnom službom ako se ne preselimo, nisam djecu pravio da ih njima dam. Nisam zadovoljan jer je ovo geto Roma, koji je napravio gospodin Bandić. Za godinu dana će se tu vješati tepisi i bit će tučnjave. Građani koji žive ovdje su u pravu, ako jedan od nas napravi glupost, svi ćemo biti krivi.“ rekao je za 24 sata Smajo Bađić, novi stanar Novog Petruševca.

 

 

Zbog okolnosti i nekorektnog odnosa lokalnog stanovništva prema tim romskim obiteljima stvoren je u javnosti i medijima utisak da je riječ o romskoj zgradi, odnosno getu. Naime, pročelnik Grada Zagreba navodi da bi u stambenoj zgradi trebalo živjeti ukupno 29 socijalno ugroženih obitelji, među kojima je 8 romskih obitelji, što čini manje od jedne trećine, pa je sukladno tome izbjegnuto pravljenje geta.

Neke izjave Joze Jurića, predsjednika Mjesnog odbora Petruševec otvaraju pitanje postoje li, uz javno demonstrirane predrasude prema Romima, i neki drugi razlozi zbog kojih je dio lokalnog stanovništva pokušao i dalje pokušava spriječiti dolazak i ostanak romskih obitelji u zgradu u vlasništvu Grada Zagreba u naselju Novi Petruševec.

„Glavni problem cijelog slučaja je zgrada koja je izgrađena u Radničkoj 21, u Plinarskom naselju kojoj treba prostor za parkiralište. Upravo na mjestu Plinarskog naselja s romskim kućama namjerava se izgraditi parkiralište za zgradu i možda još neki sadržaj“ izjavio je Jozo Jurić.

Ono što dugoročno zabrinjava je da, uslijed protivljenja dijela lokalne zajednice zagrebačkog naselja Novi Petruševec te okolnosti u kojima je se preseljenje odvijalo, problem preseljenjem nije u potpunosti riješen. Prije i tokom ovog peseljenja stvorena je atmosfera u kojoj će se teško uspostaviti normalan i zdrav suživot 8 romskih obitelji sa 21 ostalih socijalno ugroženih obitelji u toj zgradi odnosno s lokalnim stanovništvom zagrebačkog naselja Novi Petruševec, a poseban izazov će biti ponašanje onog dijela tih novih susjeda romskih obitelji koji su javno demonstrirali pokušavajući spriječiti njihov dolazak.

Zbog vrlo negativnih stavova i emocija koje su pokazali lokalni stanovnici, može se očekivati da će romske obitelji u toj zgradi biti u vrlo nepovoljnom položaju s obzirom na to da će svaka loša situacija i događaj s kojim oni budu na bilo koji način povezani ili ih netko od susjeda bez dokaza poveže vrlo vjerojatno dobivati vrlo velike razmjere i izazivati nove prosvjede, a moguće i pritiske i napade na članove tih obitelji.

Romima bi trebalo dati priliku i vremena da se integriraju i prilagode s obzirom da su godinama živjeli u drugačijim stambenim okolnostima i vrlo lošim uvjetima. Od Roma se treba očekivati da poštuju novouređeni stambeni prostor koju su dobili i susjede koje imaju. Lokalna zajednica treba im pružiti podršku i pokazati razumijevanje u tom procesu jer to je jedini ispravni način integracije tih obitelji u novu lokanu zajednicu. Nadamo se da će lokalno stanovništvo, a posebno njihovi predstavnici u Mjesnom odboru shvatiti i prihvatiti svoju veliku i važnu ulogu u ovom procesu. Hoće li do toga doći veliko je pitanje ako sudimo na osnovu dosadašnjeg ponašanja predstavnika Mjesnog odbora Novi Petruševec. Nadamo se da je preseljenje 18 romskih obitelji iz Plinarskog naselja početak novog i sretnog života za te obitelji i njihove susjede, a ne početak novog ciklusa sukoba, predrasuda i govora mržnje prema Romima.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti