Vijesti ROMI.HR

/
Print - RASPISANI IZBORI ZA VIJEĆA I PREDSTAVNIKE

VLADA RASPISALA IZBORE ZA VIJEĆA I PREDSTAVNIKE NACIONALNIH MANJINA

28. 3. 2019.
Vlada rh 149. sjednica 28-03-19 RASPISANI IZBORI ZA VIJEĆA I PREDSTAVNIKE
Vlada RH
RASPISANI IZBORI ZA VIJEĆA I PREDSTAVNIKE

Vlada Republike Hrvatske donijela je danas, na 149. sjednici, odluke o izborima vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održati će se u nedjelju, 5. svibnja 2019. godine.

ROMI.HR

Vlada Republike Hrvatske donijela je temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina Odluku o raspisivanju izbora za vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave i Odluku o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave. 

Odluke je Vlada donijela na svojoj 149. sjednici koja je održana danas, 28. 03. 2019. godine u Zagrebu. Prijedlog odluka je obrazložio Lovro Kuščević, resorno nadležni ministar uprave.

Izbori će se održati u nedjelju, 5. svibnja 2019. godine sukladno odredbama Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji je usvojen u Hrvatskom saboru početkom mjeseca.

Vlada je donijela i Odluku o visini naknade za rad članova izbornih tijela za provedbu izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Temeljem ove odluke izbore za vijeća i predstavnike će provoditi Državno izborno povjerenstvo kao i županijska, gradska i općinska povjerenstva u jedinicama područne i lokalne samouprave u kojima jedna ili više nacionalnih manjina živi u dovoljnom broju da ostvaruje pravo za izbor vijeća ili predstavnika nacionalne manjine.

Romska nacionalna manjina će temeljem ove odluke Vlade birati vijeća u četrdeset i jednoj jedinici lokalne ili područne samouprave u Republici Hrvatskoj.

 

Galerija slika:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti