Vijesti ROMI.HR

/
Print - REKVIJEM ZA AUSCHWITZ

IZLOŽBA: REKVIJEM ZA AUSCHWITZ

26. 1. 2018.
Rekvijem za auschwitz 1 REKVIJEM ZA AUSCHWITZ
Izvor: festivaloftolerance.com
REKVIJEM ZA AUSCHWITZ

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je jučer izložba radova Ceije Stojke ''Rekvijem za Auschwitz'' kao dio programa 12. Festivala tolerancije.

ROMI.HR

Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti 20 crteža na papiru i kartonu te 17 slika u tehnici akrila na platnu i kartonu. Radovi su na posudbi iz galerije Kai Dikhas iz Berlina. Izložba Ceije Stojke ''Rekvijem za Auschwitz'' u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu će biti otvorena do 8. veljače 2018. godine.

U sklopu izložbe prikazan je i dokumentarni film “Ispod dasaka svjetlozelena trava” koji, koristeći se evokativnom snagom jezika i složenošću osobnog iskustva, prikazuje prisjećanja tad već sedamdesetdvogodišnje Ceije Stojke na vrijeme provedeno u koncentracijskim logorima.

Ceija Stojka rođena 23. svibnja 1933. godine u malom mjestu Kraubath na Muri, a umrla 28. siječnja 2013. godine u Beču u Austriji. Bila je austrijsko-romska književnica, slikarica i glazbenica. Na austrijskoj sceni pojavljuje se u svojim zrelim godinama od 1980. godine. Bila je žena koja je rušila tabue u vlastitoj zajednici, vođena potrebom za upoznavanje javnosti s povijesnom istinom o Porajmosu (holokaustu) nad Romima u Drugom svjetskom ratu. Ceija Stojka je kao djevojčica, zajedno s majkom i četvoricom braće, preživjela Porajmos u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitz, Ravensbruck i Bergen-Belsen.

Stojkin slikarski opus, kako navode organizatori izložbe, nalazi temelje u njemačkom ekspresionizmu i narodnoj umjetnosti, a tematski se s jedne strane oslanja na proživljeno iskustvo u nacističkim logorima smrti, dok s druge strane prikazuje idilično djetinjstvo provedeno uz roditelje prije deportacije u logor. Europska romska kulturna fondacija iz Budimpešte opisala ju je kao ključnu figuru povijesti, umjetnosti i književnosti romske kulture u Europi, a za njene slike su naveli da “utjelovljuju tugu u tijelima i duhu žrtava”. Ceijini radovi do sada su prikazani na izložbama u mnogim zemljama Europe, kao i u Japanu i Sjedinjenim Američkim državama.

Umjetnički voditelj Galerije Kai Dikhas, Moritz Pankok, u katalogu izložbe naglašava kako je Ceija Stojka rođena u jednoj od najuglednijih obitelji austrijskih i mađarskih Roma Lovara. Obitelj je to koja uključuje glazbenike poput Munga Stojke, iznimnog jazz gitarista, Harry Stojke i slikara i Ceijinog brata, prof. Karla Stojke.

Obrazlažući razloge zbog kojih je ova izložba uvrštena u 12. Festival tolerancije, Nataša Popović, direktorica Festivala naglasila je:

''Zato jer je bila žena, zato jer je bila Romkinja, zato jer je preživjela najstrašnije logore smrti i zato što je pokrenula promjenu''.

Na svečanosti otvaranja izložbe gostima su se obratili i direktorica Austrijskog kulturnog foruma Zagreb Susanne Ranetzky, gradonačelnik Milan Bandić i zastupnik Veljko Kajtazi.

Partneri na ovom projektu uz Festival tolerancije JFF Zagreb i Muzej za umjetnost i obrt su Austrijski kulturni forum, Grad Zagreb, zastupnik Veljko Kajtazi, Goethe-Institut Kroatien, Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
 

 
Povratak na sve vijesti