Vijesti ROMI.HR

/
Print - ROMI – SIROMAŠTVO I ISKLJUČENOST

ROMI – SIROMAŠTVO I ISKLJUČENOST

19. 8. 2019.
ROMI – SIROMAŠTVO I ISKLJUČENOST

U Hrvatskoj su Romi u najvećem djelu predmet socijalnih humanitarnih pomoći. Sistem socijalne njege i humanitarne pomoći nije održiv za njihov razvoj i napredak.

Autorica: Sindirela Bobarić

Činjenica je da su Romi jedna od priznatih nacionalnih manjina u Hrvatskoj te da je njihov životni standard nizak. Romska slika u Hrvatskoj prikazuje niz problema koji ih prate a to su u najvećem dijelu siromaštvo i isključenost.

Bez obzira na ovu činjenicu oni su obuhvaćeni nizom prava u velikoj mjeri, kao što su prava socijalne skrbi i pomoći. U Hrvatskoj su humanost i humanitarna pomoć za Rome i ostale ranjive zajednice dostupne. Odredbe Zakona o socijalnoj skrbi i pomoći, daju korisnicima na pravo na: pomaganje u prevladavanju posebnih teškoća, pomoć za uzdržavanje, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, jednokratnu pomoć, doplatak za pomoć i njegu, pomoć i njegu u kući, osobnu invalidninu i druge pomoći.

Razne pomoći za Rome kao što su socijalna skrb i ostale humanitarne pomoći nisu dugoročno održive. Jedna velika zajednica poput Roma se ne može dugoročno razvijati na način da svaki član obitelji živi od socijalne pomoći jer se im se na takav način ne daje dobar primjer ponašanja i življenja s većinskim stanovništvom.

Društvo ima obvezu prema zajednicama kao što su Romi, a to je da im se ukaže koliko je bitan trud da dođu do one razine obrazovanja i vještina koje su neophodne da bi se radilo. Mnogi Romi bi htjeli posao ali ih zbog njihove nacionalne pripadnosti mnogi odbijaju, te bi zbog toga država trebala voditi više računa o tome, preko svojih tijela i provođenja Zakona o diskriminaciji.

U Hrvatskoj mnogi dobivaju humanitarnu pomoć, nažalost, postoje bolesni i stariji koji ne mogu izbjeći ovakve pomoći. Porastao je broj mladih Roma i Romkinja koji su se počeli osvještavati oko pitanja humanosti te na taj način pomagati svojoj i većinskoj zajednici.

Danas je Svjetski dan humanitarnosti. Cilj obilježavanja ovog dana je nastojanje jačanja svijesti o važnosti humanitarnih aktivnosti u svim dijelovima svijeta. Ovaj dan su proglasili Ujedinjeni narodi a odabran je 19. kolovoza, zbog predavanja počasti prema 22 djelatnika Ujedinjenih naroda, koji su izgubili živote u napadaju na sjedište UN-a u Bagdadu.

Pomoć drugima i slabijima uvijek je bila bitna, pomognite i vi nekome a ako to niste učinili prije, učinite to sada. Ovaj dan ujedno i služi tome da se potakne druge na činjenicu kako je humanost u svijetu prijeko potrebna i dragocjena.

 

 

"Veliko nije uvijek i dobro, a dobro je uvijek i veliko"

Jacob A. Bonnevie

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti