Vijesti ROMI.HR

/
Print - ROMSKIM UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA DODJELJENE STIPENDIJE

ROMIMA DODELJENE STIPENDIJE

19. 7. 2019.
ROMSKIM UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA DODJELJENE STIPENDIJE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je stipendije redovitim učencima srednjih škola koji su pripadnici romske nacionalne manjine. Stipendije se dodijeljuju u cilju poduzimanja mjera za poboljšanje uvjeta života romske nacionalne manjine i njihovog uljučivanja u društveni i javni život. Dodjela stipendija romima ima za cilj, kako je navedeno, smanjenje početnih nejednakosti, eliminaciju diskriminacije, redukciju izazova sa kojima se susreću djeca iz ranjivih društvenih skupina, te promicanje emocionalnog, socijalnog, psihološkog i fizičkog razvoja sve djece.

Autor: Miloš Kuzmanović

Ministrica znanosti i obrazovanja na temelju članka 39. Zakona o sustavu državne uprave, a u vezi sa provedbom Nacionalne strategije za uključivanje Roma koja se provodi od 2013. godine, a traje do 2020. godine, i Javnog poziva polaznicima prvih razreda srednjih škola romske nacionalne manjine za školsku 2018/2019. godinu, donijela je dvije odluke o isplati stipendija učenicima srednjih škola romske nacionalne pripadnosti koji su na temelju Javnog poziva dostavili svu propisanu dokumentaciju.

Prvom odlukom, od 30 listopada 2018. godine, dodeljeno je 287 stipendija za razdoblje od rujna 2018. godine do lipnja 2019. godine u ukupnom iznosu od 1.393.000,00 kuna. Druga odluka donijeta je 11. prosinca 2018. godine i obuhvaća 284 učenika i učenica srednjih škola pripadnica i pripadnika romske manjine podritijela za razdoblje od rujna 2018. godine do lipnja 2019. godine u ukupnom iznosu od 1.384.400,00 kuna.

Ove odluke odnose se na redovite učenike srednjih škola, koji su pripadnici romske nacionalne manjine, kojima je ranije dodijeljena stipendija, zatim one učenike koji su pravo na stipendiju ostvarili sukladno Javnome pozivu polaznicima prvih razreda srednjih škola pripadnicima romske nacionalne manjine te Odluci o kriterijima i načinu ostvarivanja prava na stipendiju za redovite učenike polaznike srednjih škola za školsku godinu 2018./2019.

Ukoliko prekine svoje obrazovanje korisnik stipendije dužan je, izvjestiti srednju školu o prekidu školovanja, a srednja škola je dužna o tome izvjestiti Ministarstvo u roku od 15 dana. U slučaju prekida školovanja korisnik stipendije dužan je vratiti iznos stipendije koji je primio za period nakon prekida školovanja, počevši od stipendije koja je isplaćena za mjesec u kojem je prekinuto školovanje.

 

Sredstva za isplatu stipendija redovitim učenicima srednjih škola, pripadnicima romske nacionalne manjine, osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2018. godinu, a planirana su i za 2019. i 2020. godinu.

Podatke o učenicima romske nacionalne manjine koji su dobili stipendije objavljeni su na mrežnoj stranici ministarstva znanosti i obrazovanja i možete ih pronaći ovdje.

 
Poveznice:
romi stipendije
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Povratak na sve vijesti